Spatiul secret dintr-un avion. O experienţă de neuitat pentru orice pasager este o călătorie cu unul dintre cele mai performante avioane de linie: Boeing Dreamliner. Dar în ganeral avionul ascunde un secret pe care foarte puţini îl cunosc. Deasupra capetelor lor se întâmplă ceva. Majoritatea o să vă gândiți la bagaje. Însă nu este vorba despre acestea.
În cazul unor călătorii lungi, membrii echipajelor sunt obligaţi să se odihnească. Unde se pot odihni aceştia? Foarte puţini dintre noi ştim că avionul are un dormitor secret. Acesta se afla într-o încăpere aflată deasupra cabinei principale. Prin intermediul unei scăriţe secrete, echipajul se strecoară în dormitor şi acolo oamenii pot dormi.
De ce însoţitorii de zbor te roagă să ridici obloanele ferestrelor la decolare şi aterizare
Avioanele Boeing 787 Dreamliner dispun de ferestre inteligente care îşi schimbă culoarea în funcţie de necesităţile echipajului de zbor. Cu toate acestea, majoritatea avioanelor care zboară în prezent nu dispun de această tehnologie, fiind dotate cu clasicele obloane care pot fi coborâte şi ridicate.
În genaral, călătorii care stau pe locurile de la fereastră sunt rugaţi rugate de însoţitorii de zbor să ridice şi să coboare obloanele. Acest lucru se întâmpla cel mai des în timpul decolării şi aterizării, când personalul trebuie să vadă exteriorul aeronavei.
Acest lucru nu se întâmplă în cazul tuturor companiilor. Explicaţia are legătură cu măsurile stricte de siguranţă de la bordul aeronavelor. De exemplu, regulile SUA spun că un avion trebuie evacuat în 90 de minute în caz de urgenţă. Un lucru de menţionat este şi faptul că majoritatea incidentelor au loc în timpul decolărilor şi aterizărilor.
Spatiul secret dintr-un avion. Lumina ambientala redusă în intensitate
Odată obloanele ridicate, echipajul poate astfel vedea ce se întâmplă în afară avionului şi să depisteze eventuale defecţiuni sau pericole – foc la motor, de exemplu. De asemenea, obloanele ridicate le permit însoţitorilor de zbor să decidă ce uşi să folosească în caz de evacuare de urgenţă.
Lumina ambientala este redusă în intensitate de obicei în timpul decolărilor şi aterizărilor. Acest lucru permite ca ochii pasagerilor şi echipajului să se obişnuiască la lumina naturală. În cazul unei evacuări de urgenţă, o lumină foarte puternică la care ochii nu sunt adaptaţi poate dezorienta atât pasagerii, cât şi echipajul avionului.