Prima pagină » Actualitate » Spațiul Schengen, suspendat de Germania pentru români. MAE a făcut anunțul
Spațiul Schengen, suspendat de Germania pentru români. MAE a făcut anunțul

Spațiul Schengen, suspendat de Germania pentru români. MAE a făcut anunțul

11 sept. 2024, 13:17,
Elena Nicoleta BUJOR în Actualitate

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află în Germania, tranzitează sau intenționează să călătorească acolo, că autoritățile germane vor extinde controalele temporare la toate frontierele terestre ale țării, începând cu 16 septembrie.

Aceste măsuri au scopul de a proteja securitatea internă și de a reduce migrația ilegală.

„Reintroducerea controlului la frontierele interne trebuie să fie aplicată ca măsură aplicată în ultimă instanță, în situații excepționale, și trebuie să respecte principiul proporționalității. Durata unei astfel de reintroduceri temporare a controlului la frontierele interne este limitată în timp, în funcție de temeiul juridic invocat de statul membru care introduce o astfel de verificare la granițe. Reintroducerea controlului la frontieră este o prerogativă a statelor membre. Comisia Europeană poate emite un aviz cu privire la necesitatea măsurii și la proporționalitatea acesteia, dar nu poate exercita un drept de veto asupra deciziei unui stat membru de a reintroduce controlul la frontieră”, prevăd reglementările Comisiei Europene, conform euronews.ro.

Spațiul Schengen a fost suspendat de Germania pentru români

În plus față de controalele temporare deja existente la granițele cu Austria, Elveția, Republica Cehă și Polonia, se vor introduce controale suplimentare la frontierele terestre cu Franța, Luxemburg, Țările de Jos, Belgia și Danemarca pentru o perioadă de șase luni.

În acest context, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să consulte paginile de internet www.bmi.bund.de și www.bundespolizei.de pentru informații actualizate.

Pentru cetățenii români care întâmpină dificultăți sau situații de urgență, sunt disponibile numerele de telefon de permanență ale misiunilor diplomatice ale României în Germania: Ambasada României la Berlin: +491601579938, Consulatul General al României la Bonn: +491735757585, Consulatul General al României la München: +491602087789 și Consulatul General al României la Stuttgart: +491716813450.

Anunțul Germaniei privind extinderea controalelor la toate frontierele sale și suspendarea temporară a regulilor Spațiului Schengen a provocat reacții în Europa. Austria a declarat că nu va accepta niciun migrant refuzat de Germania, iar în Țările de Jos există voci care cer adoptarea unei măsuri similare.

Premierul polonez, Donald Tusk, a calificat decizia Germaniei de a introduce controale la frontiere ca fiind „inacceptabilă” pentru Polonia. Într-un discurs televizat adresat ambasadorilor polonezi reuniți la Varșovia, Tusk a subliniat că Polonia nu are nevoie de intensificarea controalelor la propriile frontiere, ci de o implicare mai mare a tuturor statelor membre, inclusiv a Germaniei, în securizarea frontierelor externe ale Uniunii Europene. Acest lucru este considerat esențial pentru a gestiona fluxul de imigrație ilegală, despre care Varșovia susține că este orchestrat de Rusia și Belarus.

„Acest tip de acţiune este inacceptabil din punctul de vedere al Poloniei”, a spus Tusk într-un discurs televizat adresat ambasadorilor polonezi reuniţi la Varşovia pentru o conferinţă anuală, relatează AFP.

Potrivit lui Tusk, „ceea ce are nevoie Polonia nu este o consolidare a controalelor la frontierele noastre, ci o mai mare participare a ţărilor, inclusiv a ţărilor precum Germania, la supravegherea şi securitatea frontierelor externe ale Uniunii Europene”, în special pentru a face faţă unui val de imigraţie ilegală orchestrat, potrivit Varşoviei, de Rusia şi Belarus.

Comentarii
  • Cat timp tiganii au pasaport romanesc, meritam asta.

  • Cum peste 10 milioane de muslimi au deja acte în Germania deja este cu 30 de ani prea tîrziu !
    Nu mai mincați cacat cu titlul capcană ca au suspendat schengenul pentru români ori din cauza lor !, motivația au spus-o clar ! Imigrația ilegală și pericolul atacurilor teroriste ori motivate religios ! În ultima perioadă nu există saptamina fără atacuri și înjunghieri , morți și răniți pe străzile germane !, iar autorii sunt de fiecare dată muslimi ori din cauza lor

  • a meritat efortul RO pentru nimic-schengen? 🤣

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *