Prima pagină » International » Spaţiul aerian al SUA, interzis Rusiei. Preşedintele Joe Biden: „Ne vom alătura aliaților noștri”

Spaţiul aerian al SUA, interzis Rusiei. Preşedintele Joe Biden: „Ne vom alătura aliaților noștri”

02 mart. 2022, 11:54,
BZI.ro, în International

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a transmis marți seara faptul că spaţiul aerian al SUA, interzis Rusiei. Astfel, toate aeronavele ruseşti nu vor mai avea acces.

SUA se alătură unui număr în creştere de state care închid „cerul” pentru Rusia. Decizia a fost luată în contextul în care în Ucraina a izbucnit un război. Președintele Vladimir Putin a anunţat operaţiunea militară pe data de 24 februarie 2022.

Joe Biden a anunţat că spaţiul aerian al SUA, interzis Rusiei

Ieri, 1 martie 2022, şeful de la Casa Albă a anunţat că administraţia Biden a hotărât să interzică zborurile ruseşti în spaţiul aerian al Statelor Unite ale Americii.

„În această seară anunț că ne vom alătura aliaților noștri pentru a închide spațiul aerian american tuturor zborurilor rusești, izolând și mai mult Rusia și adăugând o presiune suplimentară asupra economiei lor”, a spus ieri seară președintele SUA, Joe Biden.

De asemenea, Joe Biden a luat în considerare această decizie în urmă cu mai multe zile. Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, le-a menţionat reporterilor că numărul de zboruri americane care zboară deasupra Rusiei pentru a merge în Asia și în alte părți ale lumii a jucat un rol în decizie.

Precizăm faptul că departamentul de Stat i-a încurajat pe americanii din Rusia să aibă în vedere plecarea imediată cât mai există zboruri comerciale în afara statului. Mai mult decât atât, reprezentanţii conducerii americane considera că în momentul de fată încă mai exista modalități prin care cetăţeni SUA pot ieși din Rusia dacă zborurile rusești nu pot ajunge în State.

SUA s-a alăturat Canadei şi Uniunii Europene

Important de menţionat faptul că Statele Unite ale Americii s-au alăturat Canadei și Uniunii Europene în decizia de a-și închide spațiul aerian avioanelor rusești. Germania, Franta şi Italia au luat decizia înainte ca președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să anunțe că întreaga Uniune Europeană şi-a închis cerul.

Anunţul oficial privind interzicerea absolută a aeronavelor ruseşti în spaţiul aerian american va fi publicat astăzi, 2 martie 2022. Administrația Federală a Aviației a inclus zborurile regulate de pasageri, precum și zborurile de marfă și charter.

„Statele Unite sunt alături de aliații noștri din întreaga lume pentru a răspunde agresiunii neprovocate a lui Putin împotriva poporului Ucrainei”, a declarat secretarul pentru Transporturi, Pete Buttigieg, într-un comunicat.

Această hotărâre este ultima sancţiune impusă lui Vladimir Putin, preşedintele Rusiei.

Antony Blinken a condamnat Rusia. Ce sancţiuni a primit Vladimir Putin

Tot ieri, după declaraţia preşedintelui Joe Biden, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a condamnat Rusia pentru că a ucis oameni nevinovaţi în Ucraina. Acesta a spus Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU că atacurile rusești „au lovit școlile, spitalele și clădirile rezidențiale”. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de crime de război pentru că a bombardat orașul Harkov.

Rusia va primi o serie de noi sancţiuni drastice, după ce a declanşat o operaţiune militară pe teritoriul Ucrainei. Discuţiile au avut loc încă de săptămâna trecută. Pe lângă închiderea spaţiului aerian vor fi controale la export menite să impună costuri severe asupra economiei ruse.

Mai mult decât atât, SUA au anunțat că vor interzice tranzacțiile în dolari americani cu banca centrală rusă și vor bloca complet fondul rus de investiții directe pentru a împiedica Rusia să atenueze unele dintre efectele sancțiunilor.

De asemenea, Casa Albă – împreună cu Comisia Europeană, Franța, Germania, Italia, Regatul Unit și Canada – a anunțat sâmbătă seara că va expulza anumite bănci rusești din SWIFT, rețeaua de înaltă securitate care conectează mii de instituții financiare din lume.

Într-o ruptură majoră de la neutralitatea sa de lungă durată, Elveția a anunțat, de asemenea, că se va alătura Uniunii Europene pentru a impune sancțiuni Rusiei din cauza invaziei sale în Ucraina.

Astfel, pentru o perioadă nedeterminată, spaţiul aerian al SUA, interzis Rusiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *