Prima pagină » International » Spaţiu aerian parţial închis în Spania, din cauza rachetei chineze Long March

Spaţiu aerian parţial închis în Spania, din cauza rachetei chineze Long March

04 nov. 2022, 16:16,
în International

Spania și-a închis vineri, 4 noiembrie 2022, spațiul aerian din cauza unei rachete ce a transportat ultimul modul al stației spațiale chineze. Spațiul aerian a fost închis parțial, întrucât se așteaptă ca rămășițele rachetei să treacă prin zonă.

Reprezentanţii serviciilor de urgenţă catalane au afirmat că au închis o porţiune din spaţiul aerian în nord- estul regiunii Catalonia, dar şi în alte trei regiuni, după ce au fost identificate deşeuri spaţiale provenite de la o rachetă chineză care a survolat aceste zone.

Spaţiu aerian parţial închis în Spania

Serviciile de urgenţă au menţionat că cursele aeriene în zonele respective au fost restricţionate.

„Din cauza riscului asociat cu trecerea vehiculului spaţial CZ-5B prin spaţiul aerian al Spaniei, cursele aeriene au fost complet restricţionate de la ora 09:38 până la ora 10:18 în Catalonia şi în alte comunităţi”, au anunţat serviciile de urgenţă prin intermediul unui mesaj publicat pe Twitter.

Cea mai puternică rachetă spaţială chineză, Long March, a fost lansată pe 31 octombrie din sudul Chinei pentru a transporta pe orbita Pământului ultimul modul al staţiei orbitale chineze, care este în etapa de construcţie.

O mare parte a vehiculului spaţial ar trebui să ardă la reintrarea în atmosferă, în condiţiile în care forţa de gravitaţie atrage racheta înapoi spre Pământ. Însă, potrivit experţilor, există riscul ca unele fragmente mari desprinse din lansatorul chinez să treacă pentru aceasta coborâre liberă şi să ajungă la sol.

Serviciul European de Supraveghere şi Monitorizare a Spaţiului (EUSST) a declarat că deşeurile spaţiale ar putea ajunge deasupra regiunii centrale a Oceanului Atlantic, prăbușindu-se în apă. Totuşi, o alertă a fost emisă în acest sens, în special pentru nordul Spaniei, nordul Portugaliei şi sudul Italiei, dar și pentru traiectoria potenţială a rachetei chineze.

„Probabilitatea statistică a unui impact la sol într-o zonă populată este mică. Aceste previziuni vin totuşi cu anumite incertitudini, iar o estimare mai bună va fi posibilă doar cu puţin timp înainte de reintrarea rachetei în atmosferă”, au declarat specialiştii de la EUSST.

Misiunea din 31 octombrie a reprezentat cea de-a patra lansare pentru o rachetă din gama Long March 5 B, inaugurată printr-un zbor ce a avut loc în martie 2020.

Rachetă spaţială pe rampa de lansare

Reintrarea unei rachete spaţiale în atmosfera Pământului reprezintă o practică internaţională obişnuită. Vă readucem aminte că la mijlocul lunii martie 2022, Administrația Națională Aeronautică și Spațială a scos cea mai puternică rachetă NASA pe rampa de lansare. Racheta SLS, care este considerată cea mai puternică armă a NASA, are 100 de metri înălțime şi va ajunge în perioada următoare la o rampă de lansare din Kennedy Space Center, Florida. Acolo se vor efectua primele teste statice.

Anterior, Agenția spațială americană a început numărătoarea inversă până la decolarea rachetei sale gigant Moon care va ajunge pe Lună. Proiectul se numește Artemis și își propune să readucă oamenii pe suprafața lunară. SLS este cel mai puternic vehicul dezvoltat vreodată de NASA și va fi baza proiectului.

De altfel, spațiul aerian va fi parțial închis în Spania. În acest sens, China a luat măsuri pentru a reduce posibilele riscuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`