Prima pagină » Titlurile zilei » Spațiile comerciale din Iași se vând cu prețuri exorbitante! Un metru pătrat în centrul Iașului costă 3.000 de euro. Sunt avantajați proprietarii imobilelor cu suprafețe mici – FOTO

Spațiile comerciale din Iași se vând cu prețuri exorbitante! Un metru pătrat în centrul Iașului costă 3.000 de euro. Sunt avantajați proprietarii imobilelor cu suprafețe mici – FOTO

25 mai 2021, 02:00,
Ciprian Boaru, în Titlurile zilei

Executorii judecătorești vânează spațiile comerciale din centrul Iașului. Un spațiu unde a funcționat farmacia Fortis este scos la vânzare cu 3.000 de euro/mp. Specialiștii în imobiliare spun că prețurile sunt mult mai mari în cazul în care sunt vândute direct de către proprietari

O licitație anunțată de executorii judecătorești din Iași scoate la iveală nivelul prețurilor în ceea ce privește situația spațiilor comerciale. Astfel, investitorii trebuie să scoată sume importante din conturi dacă vor să achiziționeze spații comerciale bine poziționate, în zona ultracentrală a Iașului. Spre exemplu, din cauza datoriilor înregistrate la bănci, Elena și Cristian Macovei, proprietarii unui spațiu comercial de pe bulevardul Independenței, nr. 9, bloc D1, parter, riscă să piardă imobilul. Evaluatorii au analizat spațiul comerial în suprafață de 35,49 de metri pătrați și au stabilit un preț de pornire a licitației de 519.134 de lei, adică 104.000 de euro. Astfel, cei interesați trebuie să achite aproximativ 3.000 de euro/mp. Până în urmă cu aproximativ două luni, spațiul a fost închiriat de farmacia Fortis, care s-a mutat ulterior într-un spațiu comercial alăturat. În acest moment, imobilul celor doi proprietari nu este ocupat de un nou chiriaș.

BRD vrea să recupereze creditul neachitat

Cei doi proprietari au încheiat un împrumut cu BRD, în cursul anului 2007. La cererea creditorului, licitația pentru valorificarea imobilului va avea loc pe data de 10.06.2021, la ora 10:00, la sediul executorului judecătoresc Cătălin Răzvan Chiriac.

„Invităm pe toți cei care doresc să cumpere imobilul să se prezinte la locul fixat, având asupra lor acte de identitate, cu mențiunea că termenul limită pentru depunerea ofertei de cumpărare, însoțită de dovada consemnării – cauțiunii reprezentând 10 la sută din prețul de începere a licitației este ziua premergătoare licitației. Dovada consemnării va fi atașată ofertei de cumpărare până la termenul stabilit pentru vânzarea la licitație publică. Plata debitului de către debitor până la termenul de vânzare duce la sistarea vânzării imobilului, percepându-se cheltuieli de urmărire ce cad în seama debitorului. Cumpărătorul va suporta toate taxele de transcriere sau intabulare a proprietății în cartea funciară. Nu pot participa la licitație nici persoanele și nici prin persoane interpuse, toți cei obligați la plată în temeiul titlului executoriu în prezentul dosar”, se arată în anunțul executorului judecătoresc.

Executorii judecătorești au scos la vânzare și vila lui Adrian Coca, fost director la compania Totalgaz Industrie.

În zona ultracentrală a Iașului, spațiile comerciale se vând cu prețuri exorbitante

Specialiștii din domeniul imobiliar au precizat că sunt diferențe de preț atunci când spațiile comerciale sunt scoase la vânzare de executorii judecătorești sau de proprietarii de drept.

„În zona centrală, dacă un spațiu comercial este scos la vânzare de executori, un metru pătrat ajunge la un preț de 2.000 – 3.000 de euro. Dacă vinde proprietarul, prețul se dublează, poate ajunge la 4.000 de euro pe metru pătrat. Cu cât suprafețele sunt mai mici, cu atât sunt mai mari prețurile. Dacă vorbim de spații între 300 și 500 de metri pătrați, un metru pătrat ajunge la 2.000 de euro. Dacă ne referim la partea de închiriere, în aceeași zonă se percepe o chirie lunară de 25-30 de euro pe metru pătrat”, au precizat specialiștii.

Primăria Iași scapă de spațiile comerciale cu prețuri mult mai mici

În 2019, Primăria Iași vindea spații comerciale la prețuri mult mai mici, chiar dacă erau situate în zona centrală. Fostul deputat Constantin Adăscăliței avea calitatea de chiriaș într-un spațiu comercial al municipalității, situat pe șoseaua Arcu, nr. 85. A solicitat Primăriei Iași să scoată la licitație spațiul. În total, la licitație s-au prezentat 3 ofertanți, toți având legătură cu fostul deputat. În final, spațiul de 138 de metri pătrați a fost vândut cu 168.000 de euro, adică 1.217 euro pe metru pătrat. Imediat după achiziția imobilului, Constantin Adăscăliței l-a scos la închiriere.

„Se închiriază dotat cu: centrală termică individuală, tâmplărie PVC cu geam termopan, uși interioare din PVC, grupuri sanitare echipate complet, mochetă antibacteriană pe hol, tavan casetat, pereții la var alb. Având o vitrină generoasă și expunere directă către strada principală, spațiul se pretează atât pentru activități comerciale, cât și pentru birouri, IT, clinică medicală, servicii. Preț: 1.250 euro/lună”, se arăta în anunțul de închiriere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *