Prima pagină » Culinar » Sparanghel la cuptor cu lămâie, unt și parmezan. Află care sunt sfaturile pentru preparare

Sparanghel la cuptor cu lămâie, unt și parmezan. Află care sunt sfaturile pentru preparare

25 nov. 2024, 14:56,
Redacția BZI în Culinar

Acest sparanghel la cuptor, cu sos de unt și lămâie, ușor condimentat cu parmezan este o rețetă ușoară care se potrivește bine cu orice. Această legumă este foarte apreciată pentru beneficiile sale nutriționale iar aroma puternică, pământoasă a acesteia este numai unul dintre motivele pentru care ar trebui să-l includeți în meniu.

Dacă te-ai hotărât să introduci sparanghelul cât mai des în alimentația ta și ești în căutare de rețete culinare, poți începe cu această rețetă la cuptor. Este o rețetă simplă și ușoară și te vei bucura de o garnitură delicioasă și sănătoasă.

Sparanghel la cuptor cu lămâie, unt și parmezan

Pe lângă gust și consistență, sparanghelul are și o mulțime de proprietăți benefice asupra sănătății organismului. Sparanghelul verde, ca de altfel toate legumele verzi, este bogat în antioxidanți, vitamina C , vitamina E, polifenoli, dar și în flavonoide, printre cele mai cunoscute numărându-se quercetina. Maie ste bogat și în vitamina K, dar are un conținut ridicat și de vitamina B.

Consumul regulat de sparanghel poate avea efect diuretic, ajutând organismul să elimine sarea în exces, toxinele din rinichi și poate preveni formarea pietrelor la rinichi.

Mai jos, aveți rețeta prin care prepari sparanghelul la cuptor, într-un mod simplu și delicios, urmând lista de ingrediente și pașii necesari. Pentru această rețetă aveți nevoie de 1 – 2 legături de sparanghel verde, 2 – 3 linguri cu ulei de măsline, sare și piper după gust, 2 – 3 căței de usturoi, 2 – 3 crenguțe de rozmarin, 100 gr parmezan ras, 1 lămâie tăiată în felii, 20 gr unt și fulgi de ardei iute, dar doar dacă vă place.

Dacă bucățile de sparanghel nu sunt foarte groase, poți acoperi tava în timpul preparării cu hârtie de copt. Astfel vei evita pătrunderea prea rapidă a sparanghelului sau chiar arderea lui.

Pe lângă cele menționate, poți folosi și alte condimente și ierburi, cum ar fi cimbrul sau oregano. La final, după ce preparatul va fi gata, îl poți servi cu un sos de iaurt și lămâie sau cu un dressing de muștar și miere pentru un plus de savoare.

Indicații de preparare

Primul pas pentru prepararea rețetei constă în pregătirea sparanghelului. Spală bine sparanghelul și îndepărtează de la fiecare fir partea lemnoasă. De obicei, aceasta are 2 – 3 cm pe care trebuie să-i elimini, pentru că nu sunt comestibili.

O metodă simplă de a vedea până unde se întinde partea lemnoasă este să îndoi fiecare tulpină până când aceasta se rupe natural la punctul unde începe partea mai fragedă.

După ce ai terminat de îndepărtat partea lemnoasă, de la sparanghel, pornește cuptorul la 200 de grade Celsius, pentru a se încălzi. Așază partea fragedă din sparanghel într-o tavă de copt.

Stropește bine firele de sparanghel cu ulei de măsline. Presară sare și piper după gust și amestecă bine pentru a se condimenta uniform. Apoi, întinde bucățile de sparanghel într-un singur strat în tava de copt. Adaugă în tavă și usturoi tocat sau fulgi de ardei iute. Presară pe deasupra și felii de lămâie, dar și crenguțe de rozmarin, pentru un plus de aromă.

Pune tava în cuptorul preîncălzit și coace sparanghelul timp de 12 – 15 minute, până când este ușor caramelizat pe margini. Timpul poate varia în funcție de grosimea tulpinilor de sparanghel. Această garnitură se potrivește perfect și cu o rețetă de ciolan la cuptor.

După acest interval de timp, presară parmezan răzuit peste sparanghel și bucăți mici de unt. Mai lasă tava în cuptorul oprit până când untul și parmezanul se topesc și îmbracă într-un mod apetisant bucățile de sparanghel.

Bugetul.ro
Afacerea bogătașilor lui Nicolae Ceaușescu a reînviat. La începutul mandatului fostului dictator comunist Bucureștiul era cuprins de acest business
redactia.ro
Imaginile momentului! Cum au fost săltați Nicușor Dan și iubita sa de către jandarmi și băgați în dubă
Bugetul.ro
Ilie Bolojan, dator vândut la stat. Cum a reușit să scape fostul președinte interimar de afacerea care aproape că l-a adus la sapă de lemn
a1.ro
Mesajul lui chef Richard Abou Zaki, după finala sezonului 15 Chefi la cuțite. Cei doi concurenți ai lui au pierdut premiul
Playtech.ro
Distanța între două clădiri pe același teren. Calcul exact pentru a nu avea probleme cu legea
observatornews.ro
O ţară vecină cu România vinde case la 3.500 de euro pe internet. Mii de oameni s-au mutat deja aici
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Vremuri dure pentru toți românii. Facturile care vor usca portofelele
realitatea.net
Președintele, sub PAZĂ permanentă. Măsuri stricte de SECURITATE pentru Nicușor Dan și familia sa
SportpeSurse
Nicușor Dan a dat de pământ cu Gigi Becali după derapajul verbal al omului de afaceri
Playtech.ro
Cu ce să stropești roșiile dacă plouă mult în iunie. Soluțiile pe care le foloseau bunicii pentru a salva recolta
Dailybusiness.ro
Marilu Dobrescu, dezvăluiri halucinante despre relația cu Iustin Petrescu: „Prietena mea a venit într-un suflet să mă ridice de acasă imediat după bătaie”
RomaniaTV
Fenomenul meteo mai periculos ca alertele de Cod Roşu de furtuni. Alertă de la meteorologi
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
SCANDAL în showbiz! Marilu Dobrescu îl acuză pe Iustin Petrescu că a bătut-o. Reacția fostului iubit: Cât tupeu!
redactia.ro
Acatistul Înălțării Domnului. Rugăciune puternică pentru luminare și ocrotire divină
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`