Acest sparanghel la cuptor, cu sos de unt și lămâie, ușor condimentat cu parmezan este o rețetă ușoară care se potrivește bine cu orice. Această legumă este foarte apreciată pentru beneficiile sale nutriționale iar aroma puternică, pământoasă a acesteia este numai unul dintre motivele pentru care ar trebui să-l includeți în meniu.
Dacă te-ai hotărât să introduci sparanghelul cât mai des în alimentația ta și ești în căutare de rețete culinare, poți începe cu această rețetă la cuptor. Este o rețetă simplă și ușoară și te vei bucura de o garnitură delicioasă și sănătoasă.
Sparanghel la cuptor cu lămâie, unt și parmezan
Pe lângă gust și consistență, sparanghelul are și o mulțime de proprietăți benefice asupra sănătății organismului. Sparanghelul verde, ca de altfel toate legumele verzi, este bogat în antioxidanți, vitamina C , vitamina E, polifenoli, dar și în flavonoide, printre cele mai cunoscute numărându-se quercetina. Maie ste bogat și în vitamina K, dar are un conținut ridicat și de vitamina B.
Consumul regulat de sparanghel poate avea efect diuretic, ajutând organismul să elimine sarea în exces, toxinele din rinichi și poate preveni formarea pietrelor la rinichi.
Mai jos, aveți rețeta prin care prepari sparanghelul la cuptor, într-un mod simplu și delicios, urmând lista de ingrediente și pașii necesari. Pentru această rețetă aveți nevoie de 1 – 2 legături de sparanghel verde, 2 – 3 linguri cu ulei de măsline, sare și piper după gust, 2 – 3 căței de usturoi, 2 – 3 crenguțe de rozmarin, 100 gr parmezan ras, 1 lămâie tăiată în felii, 20 gr unt și fulgi de ardei iute, dar doar dacă vă place.
Dacă bucățile de sparanghel nu sunt foarte groase, poți acoperi tava în timpul preparării cu hârtie de copt. Astfel vei evita pătrunderea prea rapidă a sparanghelului sau chiar arderea lui.
Pe lângă cele menționate, poți folosi și alte condimente și ierburi, cum ar fi cimbrul sau oregano. La final, după ce preparatul va fi gata, îl poți servi cu un sos de iaurt și lămâie sau cu un dressing de muștar și miere pentru un plus de savoare.
Indicații de preparare
Primul pas pentru prepararea rețetei constă în pregătirea sparanghelului. Spală bine sparanghelul și îndepărtează de la fiecare fir partea lemnoasă. De obicei, aceasta are 2 – 3 cm pe care trebuie să-i elimini, pentru că nu sunt comestibili.
O metodă simplă de a vedea până unde se întinde partea lemnoasă este să îndoi fiecare tulpină până când aceasta se rupe natural la punctul unde începe partea mai fragedă.
După ce ai terminat de îndepărtat partea lemnoasă, de la sparanghel, pornește cuptorul la 200 de grade Celsius, pentru a se încălzi. Așază partea fragedă din sparanghel într-o tavă de copt.
Stropește bine firele de sparanghel cu ulei de măsline. Presară sare și piper după gust și amestecă bine pentru a se condimenta uniform. Apoi, întinde bucățile de sparanghel într-un singur strat în tava de copt. Adaugă în tavă și usturoi tocat sau fulgi de ardei iute. Presară pe deasupra și felii de lămâie, dar și crenguțe de rozmarin, pentru un plus de aromă.
Pune tava în cuptorul preîncălzit și coace sparanghelul timp de 12 – 15 minute, până când este ușor caramelizat pe margini. Timpul poate varia în funcție de grosimea tulpinilor de sparanghel. Această garnitură se potrivește perfect și cu o rețetă de ciolan la cuptor.
După acest interval de timp, presară parmezan răzuit peste sparanghel și bucăți mici de unt. Mai lasă tava în cuptorul oprit până când untul și parmezanul se topesc și îmbracă într-un mod apetisant bucățile de sparanghel.