Compus din 92% apă, sparanghelul este sărac în calorii – doar 22 de calorii la 100 de grame. Este un aliat extraordinar pentru cei care doresc să fie atenți la silueta lor, la sosirea primăverii.
Prin urmare, se consumă fără moderație, mai ales că aportul lor de lipide este foarte mic (0,3 grame la 100 de grame). Reputația vârfului său moale – atât de râvnit – se datorează conținutului ridicat de proteine, cu 2,4 grame la 100g.
Vitamine și minerale
Sparanghelul este leguma anti-îmbătrânire prin excelență. Gătit sau crud, acesta esteo sursa excelenta de antioxidanți, cum ar fi vitamina C, E și A, esențiale împotriva îmbătrânirii pielii și progresia anumitor tipuri de cancer. Sparanghelul este, de asemenea, bogat în vitamina B9, care este esențială în producția de material genetic. Bogat în fier și cupru, contribuie la coagularea corectă a sângelui, la oxigenarea acestuia și este esențial pentru formarea hemoglobinei și a colagenului.
Drenaje și virtuți diuretice
Sparanghelul este un diuretic natural care favorizează un tranzit intestinal bun. Consumul său scade nivelul de homocisteină din sânge, o substanță dăunătoare arterelor noastre, prevenind astfel riscul de cancer și boli cardiovasculare datorită acidului folic. Această vitamină este implicată în producerea celulelor corpului și a celulelor roșii din sânge și joacă un rol important în funcționarea sistemului nervos și imunitar. Asociat cu vitamina B9, participă la dezvoltarea corectă a fătului și, prin urmare, este, de asemenea, un aliat puternic pentru femeile însărcinate.
O sursă de vitamina K, promovează și eliminarea toxinelor, permite eliminarea excesului de sare din țesuturi și ajută rinichii să se purifice. Consumul de sparanghel permite chiar evacuarea naturală a pietrelor urinare.