Prima pagină » International » Spania nu renunță la obligativitatea măștii de protecție
Spania nu renunță la obligativitatea măștii de protecție

Spania nu renunță la obligativitatea măștii de protecție

09 iun. 2020, 17:05,
Cristian ZAVASTIN în International

Spania nu renunță la obligativitatea măștii de protecție. Purtarea măştii de protecţie va rămâne obligatorie în Spania, sub pedeapsa amenzii, şi după ridicarea măsurilor de izolare, până când coronavirusul va fi ‘învins definitiv’, a anunţat marţi ministrul sănătăţii, Salvador Illa, transmite AFP.

Potrivit unui comunicat al ministerului său, sunt pasibile de o amendă de 100 de euro persoanele care nu vor purta mască pe stradă, în locuri închise sau în magazine atunci când nu vor putea păstra distanţa de 1,5 metri faţă de cei din jur.

Spania nu renunță la obligativitatea măștii de protecție: Obligatorie în transportul în comun, în avioane sau în autovehiculele particulare

Purtarea măştii va rămâne obligatorie în transportul în comun, în avioane sau în autovehiculele particulare ai căror ocupanţi nu au acelaşi domiciliu.

Spania, ţară unde epidemia de COVID-19 a făcut peste 27.000 de morţi, a impus din 21 mai purtarea de măşti, de către toate persoanele în vârstă de peste 6 ani, pe stradă şi în spaţiile închise dacă distanţa de securitate nu poate fi asigurată. Din 4 mai, măştile erau obligatorii în mijloacele de transport în comun.

Menţinerea caracterului obligatoriu al măştii face parte dintr-un ansamblu de măsuri menite să lupte împotriva epidemiei după ridicarea măsurilor de izolare şi a stării de alertă pe 21 iunie.

„Aceste măsuri care erau în vigoare în timpul stării de alertă vor rămâne până când vom fi învins definitiv virusul, adică până când vom dispune de o terapie eficace sau de un vaccin’, a subliniat ministrul sănătăţii.

Purtatea măștii, obligatorie în la noi

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, spune că purtarea măștii de protecție va rămâne obligatorie cât timp se vor mai înregistra noi cazuri de infectare cu noul coronavirus, în condițiile cea mai importantă cale de trasmisie este prin aer. El spune că speră că va fi vorba de o lună sau două.

„Atâta timp cât vom mai vedea că mai avem nr de cazuri noi, vom purta mască, ca minim gest de protecție. Rămânem la o cale de transmitere cea mai importantă: aerogenă”, a spus Nelu Tătaru.

Întrebat dacă ar putea fi vorba de o perioadă de un an, doi, ministrul a răspuns: „Sper să fie mai puțin de un an, doi. Sper să fie o lună, două de purtat masca, de purtat în spațiile închise, mijloace de transport, la serviciu. Gândiți-vă că acum 3-4 ani, când mulți mergeam în orașe europene, ne întrebam de ce asiaticii purtau măști. A rămas un obicei pentru poluare”.

În marea Britanie, nu e obligatorie purtaea măștii

Guvernul britanic a respins recomandările medicilor privind purtarea obligatorie a măştii în magazine şi alte spaţii publice, după ce a ordonat folosirea lor în mijloacele de transport public din 15 iunie, relatează dpa.

The British Medical Association, un sindicat al medicilor, a declarat că purtarea măştii ar trebui să fie obligatorie în „toate spaţiile publice unde distanţarea socială nu este întotdeauna posibilă”.

Ministrul transporturilor Grant Shapps, a declarat pentru BBC că guvernul crede că există o „posibilitate mai mare” de infectare cu COVID-19 în timpul unei călătorii cu mijloacele de transport în comun decât în timpul unei vizite într-un magazin.

„Cred că marea diferenţă este că într-un magazin poţi trece pe lângă cineva…însă apoi vei merge mai departe”, a spus Shapps.

„Însă în transportul public poţi sta alături de cineva pentru 10, 20 sau 30 de minute, deci există o şansă mult mai mare să fii aproape de cineva pentru o perioadă mai lungă de timp” a afirmat Grant Shapps.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`