Prima pagină » Magazin » Spania, la varsta a treia – FOTO

Spania, la varsta a treia – FOTO

21 oct. 2010, 22:09,
Echipa BZI.ro în Magazin
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:192718;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

Andaluzia este o comunitate autonoma spaniola, compusa din provinciile: Almería, Cádiz, Córdoba, Granada, Huelva, Jáen, Málaga si Sevilla. Conform statutului de autonomie, capitala regiunii este Sevilla, sediul Juntei. Sediul Tribunalului Superior de Justitie se afla, totusi, în orasul Granada. Andaluzia este amplasata în partea de sud a tarii si se învecineaza cu Extremadura si Castilia-La Mancha la nord, cu Regiunea Murcia la est, Gibraltar la sud si Portugalia la vest. În plus, la sud si sud-est are iesire la Marea Mediterana, iar la sud-vest la Oceanul Atlantic.

Comunitatea autonoma a fost formata în 1981. Istoria regiunii Andaluzia este, desigur, mult mai lunga, regiunea servind secole întregi drept patrie pentru multe popoare, precum iberii, romanii, cartaginezii, maurii si evreii. Toate aceste etnii au contribuit la abundenta culturala locala, cunoscuta international si datorita muzicii si dansului flamenco. Astazi, Andaluzia este cea mai populata unitate federativa a Spaniei, având 8,3 milioane de locuitori; cu 87.268 kilometri patrati de suprafata formeaza 17,2 la suta din teritoriul statului.
Andaluzia consta din opt provincii, create de Javier de Burgos, prin decretul regal din 30 noiembrie 1833. Fiecare dintre ele se mai împarte în municipii, al caror numar total este 771. În plus, exista si unitati intermunicipale, numite în spaniola „mancomunidad”, precum si o forma traditionala de împartire fara statut juridic, asa-numitele „comarcas”.

Costa del Sol este o regiune formata din orase de coasta si comunitati din partea de vest a Málaga, în sudul Spaniei, în comunitatea autonoma Andaluzia. Numele se traduce in romana prin „Coasta Soarelui”. Initial formata din asezari pescaresti linistite, regiunea a fost transformata radical în ultima parte a secolului al XX-lea într-o destinatie turistica de renume mondial, cu o aglomerare urbana aproape continua de asezari si statiuni pe toata lungimea coastei.
E formata din zona aflata la vest de orasul Málaga si la est de granita cu provincia Cádiz, de-a lungul coastei Mediteranei. Include orasele: Torremolinos, Benalmádena, Fuengirola, Mijas, Marbella, San Pedro de Alcántara, Vélez-Málaga, Nerja, Torrox, Puerto Banús si Estepona.
Asezarile din regiune dateaza din epoca bronzului, aceasta apartinând alternativ de numeroase popoare si culturi, precum fenicienii, cartaginezii, romanii, vandalii, vizigotii si maurii, înainte de Reconquista. Formata initial din sate pescaresti, zona a intrat în circuitul turistic international odata cu anii 1950, devenind o destinatie populara printre turistii straini, atât pentru plajele sale, cât si pentru cultura sa. Zona este puternic urbanizata, cu un cordon aproape continuu de cladiri de-a lungul coastei. Stilurile arhitecturale sunt un amestec de vile albe, joase, si cladiri foarte înalte, mai ales în statiunile turistice, în detrimentul geografiei sale.

Obiective turistice

Granada este capitala provinciei Granada din comunitatea autonoma Andaluzia, în Spania de sud, si se afla la poalele muntelui Sierra Nevada, la o altitudine de 670 metri fata de nivelul marii în vaile Darro si Genil. Orasul are aproximativ 241 mii locuitori, majoritatea ocupati cu agricultura si turismul.
Granada a fost mentionata pentru prima oara aproximativ în 500 î.C., ca o colonie iberica. Initial, Granada s-a numit „Iliberra”, o colonie mixta de fenicieni si iberici. Dupa cucerirea de catre romani a Spaniei, colonia a fost redenumita „Iliberis”, însa nu exista detalii despre aceasta din timpul stapânirii romane.
În 711, Granada a fost cucerita de mauri si redenumita „Ilbira Garnata”, în 756, a fost reconstruita, sub numele de „Garam Garnata”, iar dupa caderea Califatului Cordobei, a devenit de câteva ori resedinta unor dinastii importante ale Andaluziei. Astfel, în secolul al XI-lea, dinastia Ziri s-a extins de aici peste o mare parte din sudul Andaluziei, înainte sa fie învinsi de almoravizi. Dupa alungarea almohazilor, din 1238 pâna în 1492, a fost capitala nasrizilor.
Din anul 1492, în Granada se afla o arhiepiscopie. Universitatea a fost construita între 1526 si 1531 si a fost în secolul al XX-lea una dintre cele mai importante surse de venit ale Granadei. La finalul dictaturii generalului Franco, turismul a crescut în importanta.
Prin îmbinarea pasnica a mai multor culturi, Granada este astazi un exemplu viu de oportunitati multiculturale. Pe de alta parte, aici, ca oriunde altundeva, exista ocazional o anumita retinere fata de straini, mai ales pentru ca în oras se fac simtite comunitati de marocani si musulmani spanioli.

Oras celebru

Granada este faimoasa datorita constructiilor sale istorice, din vremea maurilor, dar si din perioada gotica sau renascentista. Orasul mai este celebru si pentru numerosii sai cântareti de chitara.
Cele mai importante constructii din perioada maurica apartin Palatului Alhambra (Medinat al-hambra = orasul rosu, datorita stâncilor rosii pe care este construit. Reprezinta o aglomerare de palate, cele mai mari lacase de cult de acest tip din Spania. Alhambra a fost construita în secolele al XIII-lea si al XIV-lea, pentru a servi ca resedinta a regilor mauri. Este celebru pentru tavanele sale din stuc si fântâna cu lei. Desi regele Carol al V-lea a ordonat constructia palatului aici, care nu a fost niciodata terminat, ansamblul s-a conservat bine.
Un alt obiectiv turistic este Palacio de Generalife (literal, Yannat al-arif înseamna „Gradina Arhitectului”), resedinta de vara a califilor.
Gradinile Generalife (Alhambra) si cartierul Albaicín din Granada au fost înscrise în anul 1984 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. În Albaicin, se gasesc cuevas, renumitele locuinte ale rromilor din pesteri.
În centru se afla catedrala din timpul Renasterii. Lânga ea se gaseste Capilla Real (terminata în 1521), în interiorul careia se afla mormintele regilor catolici. Izabela si Ferdinand au fost înmormântati acolo în 1521. Ioana cea Nebuna si Filip cel Frumos au fost, de asemenea, îngropati acolo.
Pe lânga acestea, în Granada se mai afla si un muzeu de arheologie si un observator astronomic.

Sevilla

Este al patrulea oras ca marime al Spaniei, cu o populatie de 699.451 locuitori (în oras) si peste 1.458.731 (în zona metropolitana). Sevilla este, de asemenea, capitala si principalul oras al Andaluziei si al provinciei Sevilla.
Este situata în partea de sud-vest a peninsulei Iberice. Sevilla este capitala Comunitatii Autonome a Andaluziei, precum si a provinciei Sevilla. De asemenea, Sevilla este considerata a fi centrul artistic, cultural, financiar, economic si social al sudului Spaniei.
Interesante sunt numeroasele obiective turistice (monumente, parcuri, gradini, biserici). Printre monumentele cele mai faimoase, se numara Giralda (Clopotul Catedralei) si Turnul de Aur. Cartierul Triana este unul dintre cele mai cunoscute cartiere ale orasului Sevilla.
Catedrala, Alcazarul si „Archivo de Indias” din Sevilla au fost înscrise în anul 1987 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
Printre punctele principale de atractie se mai afla cartierul Santa Cruz, Tribunalul Antic (vechi), Piata Spaniei, biserica El Salvador, biserica della Maddalena, biserica Santa Ana (în cartierul Triana), Piata de Toros (cea de-a doua incinta de corida din lume, ca marime, dupa cea din Mexic), Piata de America, palatul de las Dueñas, casa Pilatos si Alameda de Hercules (Gradinile lui Hercules).

Actiunea a patru renumite opere se petrece în acest oras:

• „Don Giovanni” (de Mozart)

• „Nunta lui Figaro” (Mozart)

• „Barbierul din Sevilla” (Rossini)

• „Carmen” (Bizet)

Málaga

Este un oras portuar în Andaluzia, în sudul Spaniei, pe portiunea coastei Marii Mediterane, numita Costa del Sol. În conformitate cu recensamântul din 2006, populatia orasului este de 558.287 locuitori.
În 2005, populatia orasului Málaga propriu-zis era de 558.287 locuitori. Populatia zonei urbane era de 814.000 locuitori, iar zona metropolitana avea 1.074.074 locuitori în acelasi an, situându-se, astfel, pe locul al cincilea în Spania. Málaga este înconjurata de munti, aflându-se la baza sudica a dealurilor Axarquía, si de doua râuri, Guadalmedina (se afla pe malul sau stâng) si Guadalhorce, care curg pe lânga oras, în Marea Mediterana. În araba, „guadal” înseamna „râu”.
Climatul este blând, media anuala a temperaturii fiind de circa 25 grade Celsius.
Centrul orasului Málaga se afla în spatele portului, fiind înconjurat de cartierele El Perchel, La Trinidad si Lagunillas. Orasul are venituri importante din turism si din sectorul agricol.
Fenicienii au fondat orasul Malaka aici, în jurul anului 1000 î. Hr. Acest nume provine, probabil, din cuvântul fenician pentru „sare”, deoarece pestele era sarat în apropiere de port. In alte limbi semitice, cuvântul „sare” înca se traduce, în ebraica, „méla” sau, în araba, „mil”.
Sapte secole mai târziu, romanii au cucerit acest oras, împreuna cu alte zone spaniole din Cartagina, din Africa. Începând cu secolul al V-lea d. Hr., s-a aflat sub stapânirea vizigotilor.
În secolul al VIII-lea, Spania a fost cucerita de mauri, iar orasul a devenit un important centru comercial. Initial, Málaga a apartinut de Califatul de Cordoba. Dupa caderea dinastiei umayyazilor, a devenit capitala unui regat separat, dependent, însa, de Granada. În aceasta perioada, orasul a purtat numele de „Malaqah”. La sfârsitul Reconquistei, recucerirea Spaniei, Málaga a redevenit crestina, în 1487.
Orasul a fost puternic bombardat de fortele aeriene italiene si franciste, în timpul Razboiului Civil spaniol în 1936. Turismul de pe Costa del Sol din apropiere a impulsionat economia orasului în anii 1960.
Orasul este o destinatie turistica populara, în principal datorita apropierii de Costa del Sol. Tarile din Europa Nordica au zboruri foarte ieftine catre Málaga, mai ales Regatul Unit, Irlanda, Olanda si Germania.
Din Málaga se poate ajunge si in alte orase din Andaluzia, cum ar fi Sevilla, Córdoba, Granada si Jaén, cu trenul, autobuzul sau masina.

Locuri de vizitat în Málaga

Alcazaba (fundal) si teatrul roman (prim-plan). Alcazaba, în limba araba, inseamna „fortareata”;

Castelul Gibralfaro;

Catedrala, în stil greco-roman, pe locul unei vechi moschei maure, a fost începuta în 1528 si terminata în 1719;

Portul, unul dintre cele mai importante din Spania;

Casa natala a lui Picasso;

Museo Picasso Málaga;

CAC Málaga (muzeul de arta moderna);

Museo Interactivo de la Música (MIMMA);

Museo Municipal (muzeul orasului);

Museo de Artes y Tradiciones Populares (Muzeul de Arte si Traditii Populare);

Palacio Episcopal (Palatul episcopal);

Iglesia del Sagrario (biserica);

Palacio de los Condes de Buenavista;

Plaza de Toros (arena de corida).

SPANIA

Date de plecare:

9 aprilie 2011

3 mai 2011

14 mai 2011

Program Special in Andaluzia: Costa del Sol

Programul se adreseaza persoanelor cu varsta peste 55 ani (in fiecare camera trebuie sa fie minim un cetatean cu varsta peste 55 ani).
Rezervarea se realizeaza NUMAI pe baza copiei cartii de identitate sau a pasaportului si a unui avans de 250 euro / persoana.
Diferenta de plata se va efectua cu 30 de zile inainte de data de plecare.
Se primesc doar rezervari ferme.
Numele hotelului se va anunta cu doua saptamani inainte de plecare.

Tariful include:

– bilet de avion din Bucuresti, taxele de aeroport;

– transfer aeroport – hotel – aeroport;

– cazare 7 si 14 nopti / loc in camera dubla, hoteluri 4* cu pensiune completa (apa si vin incluse);

– 1 excursie inclusa (jumatate de zi);

– asistenta turistica in limba romana (la aeroport sosire / plecare si in excursii).

Tariful nu include:

– taxa de bagaje – 30 euro / bagaj (32 kilograme);

– asigurare medicala;

– asigurare storno (2 la suta din pretul total – optionala, dar recomandata);

– alte servicii decat cele mentionate.

Numar nopti 7 nopti 14 nopti

Tarif in euro / persoana 429 euro 599 euro

Tarif a treia persoana in camera dubla 409 euro 579 euro

Tarif in camera single 528 euro 768 euro

Tarif copil 2-12 ani in camera dubla (cu 2 adulti) 343 euro 409 euro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`