Prima pagină » International » Spania arată cum va gestiona începerea noului an școlar pentru a limita răspândirea COVID-19

Spania arată cum va gestiona începerea noului an școlar pentru a limita răspândirea COVID-19

07 sept. 2020, 23:30,
Bianca Rebegea, în International

Spania arată cum va gestiona începerea noului an școlar pentru a limita răspândirea COVID-19. Școala se apropie cu pași repezi și tocmai de aceea Spania a decis să minimizeze răspândirea infecției cu noul coronavirus, implementând un plan de gestionare bazat pe zile diferite, în funcţie de vârstă şi de regiune. Astfel că școala începe treptat, iar în unele zone a fost amânată până în 22 septembrie. Acest lucru va oferi profesorilor timp să organizeze clasele, pentru ca orele să se desfășoare cu eficiență maximă, riscul de infectare fiind mai redus.

Spania arată cum va gestiona începerea noului an școlar pentru a limita răspândirea COVID-19

În acest mod mâine vor începe cursurile copiii de la 3 ani până la clasa a III-a inclusiv, iar cei de la liceu în ziua următoare. În ceea ce privește situația elevilor din clasele a V-a şi a VI-a, aceștia vor relua cursurile în data de 17 septembrie 2020. Corespondentul RRA, Annamaria Damian, transmite de la Madrid:

Reporter: Părinţii sunt încă în aşteptarea normelor clare stabilite de fiecare şcoală în parte şi se tem că o reducere a orarului copiilor ar însemna probleme pentru păstrarea unui loc de muncă. Este şi cazul Mariei:

Maria: Acum nu ştim dacă o să mai putem să ne luăm un loc de muncă sau trebuie să ne ocupăm de copii, doar. Să vină la şcoală ar fi mai bine, cu colegii, cu profesorii, dar mi-ar plăcea să fie cât de cât normal, nu cu restricţii foarte multe şi un orar normal.

Reporter: Pentru că educaţia este de competenţa guvernelor regionale, care pot decide închiderea şcolilor în cazul apariţiei unor focare de COVID-19, premierul Pedro Sánchez a solicitat ca deciziile să fie discutate cu Ministerul Sănătăţii. La rândul său, ministrul sănăţăţii, Salvador Illa, a anunţat că la sfârşitul anului Spania va avea primele vaccinuri anti-COVID-19.

Ziua mult așteptată de părinți: Astăzi aflăm cum și unde vor începe școlile în România

Ziua de luni, 7 septembrie, este mult așteptată de părinți deoarece aflăm cum și unde vor începe școlile. Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) va face publice evaluările epidemiologice pentru toate unităţile administrativ-teritoriale.

Potrivit Ordinului comun al Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei privind măsurile pentru începerea cursurilor şcolare în condiţii de siguranţă, până joi, 10 septembrie, în funcţie de evaluările făcute de Direcțiile de Sănătate Publică, de particularităţile locale, de infrastructura şi resursele umane ale fiecărei unităţi de învăţământ, consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ va propune Inspectoratului Şcolar Judeţean aplicarea unuia dintre scenariile de organizare şi desfăşurare a cursurilor în unitatea de învăţământ.

Cele trei scenarii avute în vedere sunt:

Scenariul verde prevede participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor la cursuri în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie.

Scenariul galben presupune participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie şi Revenirea parţială (prin rotaţie de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu şi liceu, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie.

Scenariul roșu se referă la participarea tuturor preşcolarilor şi elevilor la activităţi / lecţii online.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, criteriul epidemiologic în baza căruia unităţile/ instituţiile de învăţământ stabilesc unul dintre cele trei scenarii este rata incidenţei cumulate, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *