Spania a înregistrat cel mai mare număr de reinfectări de până acum cu COVID-19, tulpina Omicron

Spania a înregistrat cel mai mare număr de reinfectări de până acum cu COVID-19, tulpina Omicron

10 ian. 2022, 19:53
BZI.ro, în International

Varianta Omicron se răspândește mult mai repede decât varianta anterioară, Delta. Numărul de reinfectări cu COVID-19 raportat în Spania în ultimele două săptămâni depășește numărul total de reinfectări documentate în doi ani de pandemie, potrivit datelor transmise de cercetătorii spanioli.

De la sfârșitul lunii decembrie și începutul lunii ianuarie, 20.890 de reinfectări au fost raportate în Spania, potrivit cifrelor Institutului de Sănătate Carlos III. De la începutul pandemiei și până în 22 decembrie, numărul total de reinfectări a fost de 17.140. Cifrele includ atât reinfectări confirmate, cât și suspectate.

Numărul de reinfectări aflat în continuă creștere este cauzat de varianta Omicron, care are o viteză de răspândire cu mult mai mare decât celelelte mutații anterioare.

„Înainte de această variantă, reinfectările erau rare la nivel global. Omicron a schimbat această paradigmă”, a spus imunologul Alfredo Corell, profesor la Universitatea din Valladolid.

Omicron se răspândește cu rapiditate în toată Europa

Nu doar în Spania crește numărul de reinfectări. Un raport publicat de cercetătorii de la Imperial College din Londra la mijlocul lunii decembrie a estimat că riscul de reinfectare cu Omicron este de 5,4 ori mai mare decât cu Delta.

„Acest studiu oferă dovezi suplimentare cu privire la măsura foarte substanțială în care Omicron poate ocoli imunitatea anterioară dată atât de infecție, cât și de vaccinare”, a spus conducătorul studiului, profesorul Neil Ferguson.

În Africa de Sud, unde a fost identificată inițial varianta Omicron, cercetările au sugerat că mutația pare să reinfecteze oamenii cu o rată de trei ori mai mare decât tulpinile anterioare.

În ultimele săptămâni, numărul cazurilor de COVID-19 a ajuns la cifre record în Spania, crescând rata de infectare la 2.723 de cazuri la 100.000 de locuitori în 14 zile, potrivit celor mai recente cifre ale Ministerului Sănătății.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *