Varianta Omicron a COVID-19 este depistată în tot mai multe state europene. Spania a confirmat primul caz de infectare cu această tulpină pe teritoriul țării.
Autoritățile sanitare din Madrid au anunțat printr-un comunicat că au diagnosticat primul caz de variantă Omicron din Spania.
„Serviciul de Microbiologie al Spitalului Public General Gregorio Maranon a secvențiat și confirmat acest caz. Este un bărbat de 51 de ani care s-a întors din Africa de Sud pe 28 noiembrie, cu o escală la Amsterdam”, se arată în comunicat.
Bărbatul a fost testat pozitiv pentru Covid-19 pentru prima dată pe aeroportul Barajas din Madrid, unde a fost supus unui test antigen după sosire.
„Pacientul are simptome ușoare și a fost plasat în carantină”, au adăugat autoritățile sanitare din Madrid.
Noua tulpină a coronavirusului a creat panică la nivel mondial. Cu toate că nu se știe încă dacă este mai contagioasă, dacă provoacă o boală mai severă decât celelalte sau dacă este mai rezistentă la vaccin, mutațiile multiple pe care cercetărorii le-au descoperit au ridicat mari motive de îngrijorare.
Primul caz de infectare cu noua tulpină africană a fost depistat în Belgia
Belgia este prima ţară europeană care anunţă că a descoperit un caz de infectare cu noua variantă a noului coronavirus B.1.1.529, vineri, un bărbat care a revenit din Egipt la 11 noiembrie, relatează AFP.
”Avem un caz, acum confirmat, cu această variantă. Este vorba despre cineva care a revenit din străinătate. A fost testat pozitiv la 22 noiembrie. Nevaccinat”, a anunţat într-o conferinţă de presă ministrul belgian al Sănătăţii Franck Vandenbroucke.
Potrivit virusologului Marc Van Ranst, acest călător a revenit din Egipt la 11 noiembrie.
Existenţa variantei B.1.1.529 a fost dezvăluită joi în Africa de Sud. Mai multe ţări şi-au închis frontierele călătorilor din sudul Africii.
Noua tulpină, care a fost identificată marți, 23 noiembrie 2021, prezintă „un număr extrem de mare” de mutații, iar proteina spike arată diferit de versiunea luată în considerare atunci când au fost concepute vaccinurile. Cele mai recente date, prezentate joi de oamenii de știință sud-africani, au arătat că varianta pare să fie, totodată, și mai transmisibilă.
Israelul și Marea Britanie au anunțat deja primele măsuri de restricționare a călătoriilor: plasează pe lista roșie Africa de Sud și țările învecinate, interzicând practic călătoriile în și din aceste țări. Este luată în calcul și o eventuală suspendare a zborurilor.