Prima pagină » Culinar » Spanac cu ou. O rețetă surprinzătoare pentru controlul tensiunii arteriale

Spanac cu ou. O rețetă surprinzătoare pentru controlul tensiunii arteriale

24 aug. 2024, 13:00,
în Culinar

Rețeta de spanac cu ou reprezintă o masă ușoară, cu ingrediente puține, dar incredibil de benefică pentru organism. Atât oul, cât și spanacul, au numeroase proprietăți care vin în ajutorul sănătății noastre.

Ouăle sunt o sursă importantă de proteine de înaltă calitate, conținând toți aminoacizii esențiali, astfel încât organismul să poată construi și repara țesuturile, să producă hormoni și enzime. Spanacul, de asemenea, are o gamă completă de minerale și vitamine esențiale. Astfel, o masă cu spanac cu ou este ceea ce are nevoie organismul pentru o bună funcționare.

Rețetă de spanac cu ou

Ingredientele de care ai nevoie sunt: 700-900 g spanac proaspăt, 500-600 ml lapte integral, 2 linguri de ulei, 2-4 căței de usturoi, 2 linguri de făină, 4 ouă.

Prima dată trebuie să puneți o cratiță mare cu apă și puțină sare, la fiert. În acest timp, se curăță spanacul, se rup frunzele de pe tulpini și se spală. Când apa fierbe, se adaugă frunzele și se țin pe foc pentru 5-7 minute, până când acestea se înmoaie. Apoi, se strecoară, se presează pentru a se elimina apa și se pun pe un tocător. Acestea vor fi tocate mărunt apoi.

Apoi se pune altă cratiță la foc mic, cu puțin ulei. În momentul în care acesta se încălzește, se adaugă făina și se amestecă cu o lingură până se formează o pastă. Dacă amestecul este prea uscat, se mai adaugă puțin ulei.

După un minut, se adaugă treptat laptele, timp în care se amestecă. După ce s-a format o compoziție groasă și fără cocoloașe, se adaugă cățeii de usturoi și spanacul. Se amestecă și se condimentează cu sare, pentru alte 8 minute în care amestecați. În acest timp, se pot pregăti ouăle ochi, care se vor servi peste spanac.

Beneficiile spanacului

Spanacul este o bună sursă de fibre, vitamine și minerale, printre care: fibre insolubile, vitamina A, vitamina C, vitamina K1, acid folic, vitamina B6, vitamina B9, vitamina E, fier, calciu, potasiu, magneziu. Totodată, spanacul mai conține și compuși vegetali precum: luteină, nitrați, kaempferol, quercetină și zeaxantină.

Consumul de spanac poate avea o influență pozitivă asupra valorilor tensiunii arteriale datorită conținutului bogat de potasiu. De asemenea, poate ajuta la relaxarea pereților vaselor de sânge.

Luteina este un antioxidant bine cunoscut pentru efectul împotriva bolilor oculare. Astfel, consumul de spanac poate fi benefic pentru sănătatea ochilor, fiind asociat cu un risc mai scăzut de degenerescență maculară.

Un alt beneficiu al spanacului pentru organism este faptul că ajută la întreținerea funcției cognitive. Studiile au arătat că luteina ajută la o fluență verbală mai bună, o memorie mai eficientă și o capacitate de raționament și viteză de procesare sporită.

Conținutul de vitamina K din spanac este esențial pentru sănătatea și dezvoltarea oaselor. Totodată, spanacul mai are și un conținut ridicat de vitamina A care susține sistemul imunitar și ajută pielea să își păstreze hidratarea, lucru ce reduce aspectul liniilor fine și al ridurilor.

Fiind o sursă excelentă de fier, spanacul poate ajuta organismul să producă hemoglobină. Absorbția fierului este facilitată de conținutul de vitamina C.

Dacă vreți să vă bucurați de beneficiile acestui aliment, puteți să-l încercați în diverse rețete, printre care una dintre cele mai simple, spanacul cu ou, care poate fi un mic dejun extrem de delicios și sănătos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 ianuarie 2025
28 ianuarie 2025