Spălatul dinților ori de câte ori părăsiți casa poate ajuta la prevenirea Covid-19, a susținut un profesor de stomatologie. Profesorul Martin Addy, de la Universitatea din Bristol, susține că pasta de dinți are aceleași substanțe chimice ca gelul antibacterian pentru mâini. Acesta, a susținut el, ar putea ucide coronavirusul dacă acesta intră prin gură, oprindu-l să se replice. Acest lucru ar putea proteja pe alții prin reducerea încărcăturii virale din gură, ceea ce ar indica cât de contagioasă este o persoană.
Transmiterea coronavirusului între oameni se face în principal prin picături provenite de la tuse sau strănut, care pot fi preluate de pe suprafețe. Dar virusul nu provoacă doar o infecție prin gură – poate pătrunde în organism prin nas și ochi, spun medicii. Profesorul Addy a afirmat că oamenii ar trebui să se spele pe dinți de fiecare dată când pleacă de acasă. Și a cerut guvernului să încurajeze publicul să-și curățe dinții mai des, în același mod în care recomandă purtarea măștii de față și spălarea mâinilor, potrivit Daily Mail.
S-a sugerat, de asemenea, spălarea gurii pentru a îndepărta particulele virale din gură și pentru a preveni răspândirea:
„Pasta de dinți conține aceleași substante ca și cele găsite în gelurile de curatat mâinile. Acțiunea antimicrobiană a pastei de dinți în gură persistă timp de trei până la cinci ore și, prin urmare, ar reduce încărcătura virală din salivă sau infecția prin virușii care intră în gură. În mod ideal, frecvența periajului dentar ar trebui mărită.”
Agenții antibacterieni din pasta de dinți ar putea ajuta la eliminarea coronavirusului
Profesorul Addy a spus că agenții antibacterieni din pasta de dinți ar putea ajuta la eliminarea coronavirusului dacă intră prin gură. În teorie, acest lucru ar face mai puțin probabil să provoace boli. Cercetătorii au spus că reducerea dozei de virus la care este expusă persoana poate reduce riscul și severitatea bolii.
Iar cantitatea de expunere la virus la începutul infecției este, de asemenea, legată de o încărcare virală mai mare, care se referă la cât de infecțioasă este o persoană pentru ceilalți.
Membrii echipei Oxford Covid-19 Evidence Service din martie au precizat:
„Doza inițială de virus și cantitatea de virus pe care o persoană o are la un moment dat ar putea agrava severitatea bolii Covid-19. Cantitatea de expunere la virus la începutul infecției – doza infecțioasă – poate crește severitatea bolii și este, de asemenea, legată de o încărcare virală mai mare [la pacienții infectați].”
Nu este prima dată când profesorul Addy promovează ideea de a vă spăla dinții mai des pentru a reduce riscul de Covid-19.
Periajul dinților ca abordare preventivă a coronavirusului
Într-o scrisoare către British Dental Journal, in aprilie, profesorul Addy a spus că este surprins că profesia de stomatolog nu promovează periajul dinților ca abordare preventivă a coronavirusului:
„Din propriile mele cunoștințe și din ascultarea experților, o sursă majoră de picături derivă din salivă. Prin urmare, sunt oarecum surprins că profesia noastră nu a promovat igiena orală, prin spălarea dinților cu pastă de dinți, în abordarea preventivă a Covid-19. Majoritatea, dacă nu toate pastele de dinți, conțin detergenți, care conferă proprietăți antimicrobiene semnificative produsului, într-adevăr aceiași detergenți sunt prezenți în multe formule de spălare a mâinilor, recomandate împotriva coronavirusului.”
El a spus că Guvernul ar trebui să încurajeze pe toată lumea să se spele pe dinți timp de două minute, de două ori pe zi. Deși toată lumea ar trebui să se spele pe dinți de două ori pe zi deja, profesorul Addy a spus că mulți dintre cei care prezintă un risc mai mare de Covid-19 nu reușesc să facă acest lucru, cum ar fi persoanele în vârstă. Profesorul Addy nu a intrat în detalii privind substanțele chimice din pasta de dinți care ar putea oferi protecție împotriva coronavirusului.
Triclosanul este un agent antibacterian adăugat în mod obișnuit la pastele de dinți pentru a preveni acumularea plăcii bacteriene. Majoritatea săpunurilor antibacteriene conțin triclosan, deși alți aditivi chimici sunt, de asemenea, adaugați. Triclosanul este un produs chimic controversat care a fost interzis de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) în 2016.