Prima pagină » Actualitate » SpaceX  a lansat un echipaj complet civil în spațiu, în misiunea Inspiration 4 – FOTO

SpaceX  a lansat un echipaj complet civil în spațiu, în misiunea Inspiration 4 – FOTO

16 sept. 2021, 09:03,
BZI.ro, în Actualitate

Un echipaj complet civil a intrat în spațiu în una dintre rachetele SpaceX Falcon 9, miercuri, în prima călătorie non-guvernamentală pe orbită, finanțată privat, un zbor istoric de trei zile dedicat strângerii a 200 de milioane de dolari pentru Spitalul de Cercetare pentru Copii St. Jude.

Împreună cu miliardarul Jared Isaacman, care a ocupat misiunea, erau Chris Sembroski, un inginer aerospațial „cotidian”; Sian Proctor, un artist-educator care va deveni doar a patra femeie de culoare care zboară în spațiu; și Hayley Arceneaux, un supraviețuitor al cancerului care lucrează acum la spital.

SpaceX a lansat primul echipaj complet civil în spaţiu

Inspiration4 este lansat”, a transmis Isaacman la radioul controlorilor de zbor cu câteva momente înainte de decolare. „Punch-o, SpaceX!”

Primele etape ale motorului Falcon 9 s-au aprins la timp la 20:02 EDT, iluminând cerul devreme în timp ce amplificatorul tună departe de pad-ul 39A de la Centrul Spațial Kennedy, în vârf de 1,7 milioane de lire sterline.

Ascensiunea de iluminare a cerului a mers lin cu prima etapă, realizând al treilea zbor, alimentând racheta din atmosfera densă inferioară. Cele nouă motoare ale propulsorului s-au oprit la două minute și jumătate de la decolare, scenă a căzut și zborul a continuat pe puterea motorului unic de vid al etajului superior.

Între timp, prima etapă s-a răsucit și a zburat înapoi la o aterizare precisă pe o navă de drone off-shore, creând cea de-a 92-a recuperare de succes a amplificatorului SpaceX, este a 69-a pe mare.

În acel moment, la nouă minute și jumătate după lansare, a doua etapă și capsula Crew Dragon se aflau în siguranță pe orbita preliminară planificată. Au fost necesare două trageri de rachete pentru a circulariza orbita la o altitudine de 357 mile, 100 mile deasupra Stației Spațiale Internaționale.

Isaacman a spus că zborul a dus echipajul „chiar la pragul unei frontiere incitante și neexplorate, unde puțini au mai venit și mulți sunt pe cale să o urmeze. Ușa se deschide acum. Și este destul de incredibil”.

Elon Musk, omul care deţine compania Space X este un om de afaceri care este unul dintre cei mai bogaţi din lume. Acesta s-a făcut remarcat prin numeroase ieșiri în spaţiul public. De la declaraţii controversate care au dus la creșterea bitcoin, dar și la căderea monedei virtuale, până la noi tehnologii cum ar fi un cip implantat pe un porc.

Jeff Bezos a călătorit deja in spatiu la bordul navei New Shepard

Miliardarul Jeff Bezos a călătorit in iulie în spațiu, în primul zbor cu echipaj al navei sale rachete, New Shepard. El a fost însoțit de Mark Bezos, fratele său, Wally Funk, un pionier al cursei spațiale în vârstă de 82 de ani și un student de 18 ani.

Cu şase ani înainte, lansase o mică librărie online, Amazon.com, în garajul propriei case. Afacerea a devenit, graţie a numeroase inovaţii, un grup cu mai multe subdiviziuni care valorează astăzi peste 1.700 de miliarde de dolari la bursă, însă este vizată frecvent de critici referitoare la condiţiile de muncă ale salariaţilor.

Compania i-a adus venituri impresionante şi chiar dacă, după divorţ, i-a cedat soţiei o parte din acţiunile Amazon, Jeff Bezos are în prezent o avere de circa 200 de miliarde de dolari, potrivit revistei Forbes.

Jeff Bezos, care spune că este ”pasionat de inovaţii ştiinţifice şi de spaţiu”, a renunţat recent la conducerea Amazon pentru a se consacra unor noi aventuri, începând cu expediţiile spaţiale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *