Prima pagină » Coronavirus » Soția președintelui Ucrainei, internată în spital din cauza COVID-19
Soția președintelui Ucrainei, internată în spital din cauza COVID-19

Soția președintelui Ucrainei, internată în spital din cauza COVID-19

16 iun. 2020, 14:16,
Cristian Zavastin, în Coronavirus

Soția președintelui Ucrainei, Olena Zelenska, a fost spitalizată după ce s-a infectat cu coronavirus, dar starea ei este stabilă, a comunicat marţi preşedinţia de la Kiev. Administrația prezidențială a mai comunicat că rezultatele celor mai recente teste ale preşedintelui Volodimir Zelenski şi copiilor cuplului au fost negative.

Olena Zelenska, în vârstă de 42 de ani, a anunţat vineri pe Facebook că a fost testată pozitiv la noul coronavirus, precizând că testele restului familiei au ieşit negative.

Preşedintele Volodimir Zelenski şi-a anulat ulterior toate întâlnirile şi vizitele.

„Diagnosticul actual al Olenei Zelenska este COVID-19 – pneumonie polisegmentară bilaterală de severitate moderată. Ea nu necesită aport de oxigen. Starea sa este stabilă”, se precizează în comunicatul preşedinţiei.

Soția președintelui Ucrainei: în izolare şi sub supraveghere medicală

Olena Zelenska se află în izolare şi sub supraveghere medicală, adaugă sursa citată.

Ucraina a înregistrat în ultimele zile o creştere semnificativă a numărului de cazuri de COVID-19 pe fondul relaxării măsurilor antiepidemice. Guvernul dă vina pe neglijarea regulilor de prevenţie de către populaţie.

„Noi toţi am confundat măsurile de relaxare a carantinei cu eliminarea completă a tuturor restricţiilor”, a afirmat marţi ministrul sănătăţii, Maksim Stepanov, într-un briefing de presă televizat.

Preşedintele țării a fost și el criticat pentru faptul că, de multe ori, nu a purtat mască în apariţiile publice. Într-o fotografie apărută săptămâna trecută, Zelenski şi membri ai echipei sale sunt văzuţi stând aproape unul de celălalt şi fără mască într-o cafenea din oraşul Hmelniţki din vestul Ucrainei. Pentru moment, cafenelele nu pot primi clienţi decât pe terase şi nu mai mult de patru persoane la o masă.

„O cafea grozavă în Hmelniţki! Aromată şi gustoasă”, a spus apoi Zelenski. Preşedintele ucrainean a anunţat deja că va plăti amenda. El a mai spus că fusese invitat de proprietarul cafenelei.

Ucraina și-a redeschis sâmbătă frontierele pentru cetăţenii străini, după trei luni de interdicţie din cauza coronavirusului, relatează dpa. De asemenea, Ucraina permite din nou cursele aeriene internaţionale.

Măsurile stricte de combatere a coronavirusului au fost aplicate din martie, când au apărut primele cazuri în Ucraina. Statisticile sunt din nou în creştere, după relaxarea anumitor interdicţii. Numărul total de cazuri a ajuns la aproximativ 30.000, din care aproape 900 au fost urmate de decese.

Creștere alarmantă a numărului de cazuri

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a suspendat deplasările oficiale şi îşi limitează contactele cu alte persoane, după ce soţia sa a fost depistată ca purtătoare a coronavirusului.

În total, Ucraina a raportat până acum 32.476 de cazuri de COVID-19, dintre care 912 decese.

„Avem cifre extrem de alarmante” care cresc de o săptămână, a spus ministrul Sănătății din Ucraina, Maksin Stepanov pe pagina sa de Facebook. El a acuzat numeroasele încălcări ale regulilor de distanţare şi nepurtarea măştii de către ucraineni, unii experţi explicând totuşi acest fenomen printr-o înmulţire a testelor de depistare.

„Ameninţarea nu a dispărut, dar uitaţi-vă pe străzi, priviţi ce se întâmplă în jurul nostru. Am renunţat la orice izolare, am decis că aceasta nu mai există”, a adăugat ministrul într-o conferinţă de presă. Ministerul Sănătăţii este pe cale să pregătească măsuri „urgente în numele vieţii şi al sănătăţii fiecăruia dintre noi”, a mai anunţat el, fără a oferi vreun detaliu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *