Un condiment indispensabil pentru numeroase rețete din bucătăria asiatică, sosul de soia există sub mai multe forme și varietăți. Nu conține multe calorii și permite prepararea unei mari varietăți de rețete savuroase, asta grație celui mai îndrăzneț acord de savori. Sosul de soia este deci o alegere perfectă pentru a pune cel mai bine în valoare preparatele tale sau pentru a le conferi un aer mai exotic.
Acesta este fabricat din soia și grâu și înlocuiește foarte bine sarea. Produs prin fermentarea proteinelor vegetale, un sos de soia este lejer și ușor digerabil, iar culoarea sa variază de la deschis la închis.
Fie că este sărat, fie că este dulce, sosul de soia adaugă o aromă plăcută preparatelor. În supe și salate, se poate prefera sosul deschis pentru a păstra culoarea legumelor, în timp ce sosul mai închis, este ideal pentru tocănițe și marinate. Pentru un sos fără gluten, poți alege un Tamari japonez.
Ce este sosul de soia?
Sosul de soia este un sos de origine chineză. Poate să fie elaborat cu semințe de soia în Coreea sau în China, în timp ce în China este preparat cu un amestec de soia și de grâu. Este vorba despre un condiment tipic pentru felurile de mâncare asiatice și are mai multe variante diferite, printre care și sosul shoyu sau teriyaki.
Diferitele tipuri de sos de soia și utilizările sale.
Sos de soia deschis la culoare.
Sosul de soia mai ușor, mai light, este un tip de sos de soia care are o culoare mai deschisă și un gust mai sărat decât alte sosuri de soia. Acesta este fabricat din boabe de soia, grâu și sare, care sunt fermentate până când își dezvoltă aroma unică. Acest sos de soia este cunoscut și sub denumirea de „sos de soia pur”, deoarece nu conține conservanți sau aditivi. Sosul de soia light poate fi folosit ca marinată pentru carne și legume sau poate fi adăugat în supe și în mâncăruri pentru a le da o aromă profundă.
Sos de soia închis la culoare.
Este un tip de sos mai gros, cu o nuanță mai închisă și ușor mai dulce față de alte tipuri de sosuri. Se prepară cu boabe de soia, cu făină de grâu și un colorant caramel care îi conferă culoarea distinctă. Este un sos cu o savoare mai complexă care se poate folosi pentru sosuri sau supe pentru un plus de savoare.
Sosul de soia Tamari.
Sosul de soia Tamari este un tip de sos care este în mod tradițional preparat cu boabe de soia, grâu și sare. Poate fi adăugat preparatelor sotate sau marinatelor.
Sos de soia dulce
Sosul de soia dulce este un tip de sos de soia obținut din boabe de soia, grâu și zahăr. Acest sos de soia are o aromă ușor dulce, ceea ce îl face perfect pentru a adăuga o notă de dulceață mâncărurilor. Sosul de soia dulce este adesea folosit în bucătăria chinezească, în special în mâncărurile cantoneze, cum ar fi carnea de porc char siu sau carnea de vită în amestec.
Care sunt beneficiile sosului de soia?
Dacă te întrebi la ce se folosește sosul de soia și care sunt beneficiile sale, trebuie să știi că, dacă acesta este consumat cu moderație, este foarte bun pentru sănătate. Are mai multe efecte benefice:
-poate facilita digestia și stimula secreția de sucuri gastrice.
– concentrația sa în acid lactic poate întări flora intestinală, dar și asimilarea de nutrienți.
-nivelul său de sare marină vine cu minerale esențiale și oligoelemente.
Compoziția sosurilor de soia variază, bineînțeles, în funcție de varietate și de ingrediente. În general, acestea conțin o cantitate mare de sodiu (sare). De asemenea, conțin cantități semnificative de sodiu, potasiu, magneziu, fosfor, mangan și vitaminele B3 și B6.
La ce se poate folosi sosul de soia?
Sosul de soia este un tip de soia extrem de polivalent, folosit mai ales la rețetele de tip Asian Food pentru a asezona sau marina. Folosit așa cum trebuie, vine cu un plus de profunzime pentru toate preparatele.
În sos pentru salate. Pentru o vinegretă se poate folosi sosul de soia o lingură de sos de soia pentru fiecare lingură de ulei. Se mai poate adăuga și suc de lămâie sau ierburi proaspete.
Sos de soia în omletă
Se bat ouăle, se adaugă 2 linguri de sos de soia și piper. Poți adăuga apoi brânză rasă, șuncă tăiată cubulețe sau ciuperci tocate, pentru un preparat complet gata în doar câteva minute.
Friptură tradițională
După ce friptura este gătită, redu focul și toarnă 2 linguri de sos de soia în tigaie. Se poate amesteca cu sucul rămas de la gătirea cărnii și se poate turna peste friptură înainte de servire.
Pui la cuptor
Pune un pui într-un vas de cuptor. Se stropește cu 2 linguri de ulei de măsline, 3 linguri de sos de soia și piper. Coace totul la cuptor timp de aproximativ 40-45 de minute, ungând de mai multe ori cu sucul de gătit. Sosul de soia va conferi puiului o crocantă și o moliciune foarte apetisantă.
Sfaturi pentru a folosi sosul de soia în bucătăria ta pentru a-I adăuga un plus de savoare
Atunci când folosești sos de soia pentru a găti, este important să înțelegi care sunt diferitele tipuri disponibile. Sosul de soia light este cel mai comun tip de sos de soia pe care îl vei găsi pe rafturile magazinelor și are cel mai ușor profil de aromă. Sosul de soia închis la culoare a fost preparat mai mult timp, ceea ce îi conferă o aromă mai bogată, și este adăugat de obicei la sfârșitul gătitului pentru o notă intensă de umami. Tipul cel mai des utilizat în restaurantele de sushi este cunoscut sub numele de shoyu (sos de soia japonez).
Sosul de soia poate fi folosit în multe feluri în bucătărie, nu doar ca un condiment sau ca sos de garnitură. Poți folosi sosul de soia pentru a marina carnea de vită sau de porc înainte de a o frige sau de a o pune la cuptor pentru a-i da un plus de savoare, îl poți adăuga la amestecurile de carne, îl poți folosi pentru a glazura legumele la grătar, pentru a condimenta tăițeii sau pentru a adăuga profunzime la tocănițe sau fierturi. De asemenea, sosul de soia poate fi folosit în vinegretă sau în sosuri precum teriyaki, sau într-o marinată pentru pește sau alte preparate din fructe de mare.