Sosul andalouse încântă papilele gustative de generații întregi. Acest sos picant pe bază de maioneză a fost creat pentru prima dată la mijlocul secolului XX și a devenit rapid un element de bază în bucătăria belgiană, în special pentru cartofi prăjiți și carne.
Deși sosul în sine nu are rădăcini spaniole, creatorii săi au fost inspirați de aromele îndrăznețe și picante ale bucătăriei andaluze. Astfel, sosul andalouse este un preparat de origine belgiană cu o notă spaniolă!
Cum să prepari sosul andalouse
Sosul andalouse are la bază o maioneză cremoasă și acrișoară, un strop de dulceață afumată de pastă de roșii și un gust picant de ardei gras și ardei iute. Este o simfonie de arome care te lasă cu poftă de mai mult. Nu este de mirare că acest sos a cucerit inimile gurmanzilor din întreaga lume. Poate fi folosit chiar și ca dressing pentru salate sau ca tartinabil pentru sandvișuri.
Pentru a prepara sosul vei avea nevoie 1 cană de maioneză, jumătate de cană de pastă de roșii, un sfert de cană de ardei gras tocat mărunt, 1 lingură de boia de ardei și sare după gust.
Într-un bol, amestecați maioneza și pasta de roșii până se combină bine. Ulterior, adăugați ardeii tocați și pudra de chili și amestecați bine. Condimentați cu sare după gust. Puneți sosul la frigider timp de cel puțin o oră înainte de a-l servi. Astfel, acest lucru permite aromelor să se amestece frumos.
Deși rețeta tradițională de sos este un clasic, întotdeauna există loc pentru a experimenta. Încercați să adăugați un strop de paprika afumată pentru un gust mai profund. De asemenea, puteți stoarce puțin suc de lămâie pentru un gust acrișor. Mai mult, puteți chiar să înlocuiți maioneza cu iaurt grecesc pentru o versiune mai sănătoasă. Pentru preparatele pe bază de pește, puteți încerca sosul meunier.
Preparate perfecte pentru sosul belgian
Cartofii prăjiți belgieni sunt gătiți de două ori pentru a avea un mijloc moale și o crustă crocantă și sunt serviți cu un sos andalouse. Aceasta este o gustare care merită timpul și efortul.
Deoarece totul se reduce la calitate, asigurați-vă că folosiți cartofi proaspeți și aduceți sosul la temperatura camerei înainte de a-l servi.
Încălziți uleiul într-un tigaie mare la 150 de grade Celsius. Puneți feliile de cartofi într-un bol cu apă rece și clătiți de mai multe ori, până când apa devine limpede. Ulterior, scurgeți cartofii și uscați-i cu un prosop.
Prăjiți cartofii în mai multe tranșe, în uleiul fierbinte, până sunt gătiți, dar încă albi, aproximativ 5 minute. Ulterior, transferați-i pe o farfurie tapetată cu prosoape de hârtie pentru a se scurge. Lăsați cartofii să se răcească la temperatura camerei aproximativ 30 de minute.
Mai departe, creșteți temperatura uleiului la 190 de grade Celsius. Tot în tranșe, prăjiți cartofii din nou până devin aurii, adică pentru încă 5 până la 10 minute. În ultimul rând, puneți-i pe o farfurie tapetată cu prosoape de hârtie pentru a elimina surplusul de ulei. Condimentați cartofii prăjiți cu sare și serviți-i alături de sos andalouse.
De asemenea, patatas bravas este o rețetă de origine spaniolă, ce constă în cartofi prăjiți crocanți și mult mai condimentați decât cei tradiționali. Pentru o experiență culinară completă, puteți completa această rețetă cu sosul belgian
Sosul andalouse se potrivește minunat cu o gamă largă de preparate, de la cartofi prăjiți și burgeri până la carne la grătar și fructe de mare.