Luni, 25 ianuarie 2021, sosește în România a șasea tranșă de vaccin Pfizer BioNTech, fiind vorba de 92.430 de doze. Anunțul a fost făcut de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID (CNCAV).
CNCAV transmite că cele 92.430 doze de vaccin vor ajunge în țară pe cale aeriană, pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca și Timișoara.
„Transportul către centrele de stocare este asigurat de firma producătoare, inclusiv pe cale terestră. Vaccinurile sunt transportate în condiții optime de siguranță, în containere speciale, cu gheață carbonică și folie etanșă”, a transmis CNCAV.
Dozele vor fi distribuite în următorul fel:
– Centrul Regional de Distribuție București: 35.100 doze;
– Centrul Regional de Distribuție Brașov: 11.700 doze;
– Centrul Regional de Distribuție Cluj: 10.530 doze;
– Centrul Regional de Distribuție Constanța: 9.360 doze;
– Centrul Regional de Distribuție Craiova: 7.020 doze;
– Centrul Regional de Distribuție Iași: 11.700 doze;
– Centrul Regional de Distribuție Timișoara: 7.020 doze.
A șasea tranșă de vaccin Pfizer BioNTech sosește în România. Ce se întâmplă cu aplicația de programare pentru vaccinare
CNCAV anunță că în cadrul centrelor de vaccinare se vor utiliza atât doze recepționate de România în tranșa curentă, cât și în tranșele anterioare.
Potrivit calendarului de livrare, se pare că tranșa următoare ar urma să fie adusă în România marți, 26 ianuarie. Cu toate acestea, momentan se așteaptă confirmarea oficială în acest sens din partea firmei producătoare.
Totodată, CNCAV menționează că în timp ce noile tranșe ajung în România, aplicația de programare se actualizează și permite continuarea procesului de programare pentru categoriile populaționale aflate în etapa curentă.
„În ceea ce privește calendarul de livrare a dozelor, compania Pfizer a anunțat revenirea la programul inițial de livrări către Uniunea Europeană începând cu 25 ianuarie și va crește numărul de doze în jurul datei de 15 februarie”, a mai anunțat CNCAV.
Vaccin anti-COVID-19. Contraindicații
Medicul Adrian Marinescu, specialist în boli infecţioase la Institutul „Matei Balş“ din București, vorbește despre contraindicațiile vaccinului împotriva COVID-19 şi ce efecte adverse poate avea vaccinul.
„În condiţiile în care sunt de intensitate mică către medie, vom lua legătura cu medicul de familie. În general sunt reacţii adverse la locul de injectare, ca de exemplu durere, roşeaţă, lucruri care se rezolvă în câteva ore, maxim o zi”, a declarat Adrian Marinescu.
Specialiştii sunt de părere că în studiile clinice reacţiile adverse moderate au apărut mai ales după doza a doua, fiindcă răspunsul imun al organismului este mai puternic. Doctorul Marinescu consideră, însă, că nu sunt motive de îngrijorare. În continuare, scopul principal rămâne să creştem vaccinarea.
„Noi am ajuns să vaccinăm şi 200 de persoane şi cred că dacă acelaşi lucru se va întâmpla la toate centrele de vaccinare, dacă acest număr al centrelor de vaccinare va creşte, sigur ne vom încadra în lucrurile prognozate”, a precizat Adrian Marinescu.
Cine nu trebuie să se vaccineze
Medicul Virgil Musta a transmis lista de persoane cărora nu le este recomandat să se vaccineze anti-COVID-19.
„Persoanele care în momentul vaccinării prezintă o infecţie acută, manifestată prin febră mare şi semne directe ale acelei infecţii. Aceste persoane se pot vaccina numai după încetarea simptomatologiei. Persoanele care sunt alergice la unul din compenentele vaccinului sau care prezintă alergii multiple sau care în antecedente au prezentat şoc alergic“, a precizat Virgil Musta.