Șoferii vitezomani primesc amenda direct acasă, prin poştă, după ce sunt depistați cu pistoalele-radar montate pe autostrăzi. Măsura este parte din prima etapă a programului E-sigur, un proiect implementat de Directia Rutieră a Poliţiei Române în scopul reducerii numărului de accidente.
Pistoalele-radar sunt montate deja la nivelul autostrăzilor şi pe drumul naţional, în judetul Vrancea. Măsura a intrat in vigoare de la 1 ianuarie prin programul numit E-Sigur, un proiect care vizează în principal șoferii teribiliști de pe șosele.
Șoselele din România unde au fost montate noile radare fixe ale Poliției
În acest moment, pistoale radar au fost montate pe autostrăzile A1 și A2, dar și pe DN2 din județul Vrancea.
În prima etapă desfășurată de Direcția Rutieră, astfel de aparate sunt montate pe autostrăzi astfel încât șoferii care sunt prinși cu viteză nu mai sunt trași pe dreapta de polițiști, ci primesc amenda direct acasă.
Datele despre viteza pe care o au mașinile care traversează autostrăzile sunt stocate în bazele de date ale poliției.
„Dispozitivele radar vor înregistra toate autovehiculele care depășesc regimul legal de viteză. La încheierea programului, toate datele sunt descărcate în sistem și colegii mei de la centrul de management al traficului le vor verifica, vor proceda la notificarea proprietarului pentru a stabili datele de identificare ale conducătorului auto. După care, fiecare caz de depășire a vitezei neregulamentare va fi închis prin închierea unui proces verbal față de conducătorul auto”, a declarat Bogdan Oproiu, Direcția Rutieră.
Amenzile ajung prin poştă la adresa proprietarului maşinii
Amenzile ajung prin poştă la adresa proprietarului maşinii. Măsura poliției este văzută cu ochi buni de o parte dintre soferi, in timp ce alții sunt sceptici.
Viteza reprezintă a doua cea mai frecventă cauză de producere a accidentelor grave, care îngroașă cifrele morţii de pe șoselele din România, după cea legată de traversările neregulamentare din partea pietonilor.
Anul trecut, 250 de persoane au murit şi aproape 550 au ajuns în stare critică la spital numai din cauza accidentelor grave produse pe fondul vitezei. România este în continuare în topul ţărilor cu cei mai mulţi morţi în accidentele rutiere, mai exact se află pe locul 2 la nivel european, după Bulgaria.
mai traiesc 100 de ani daca o vad si pe asta
din pacate prea tarziu ..
Oricum toata tara si orasele sa fie impanzita cu radare fixe
Specificați vă rog ce înseamnă pentru voi ” radare fixe „.
Sistemul e-sigur nu e cu radare fixe ci îl poate muta și e asistat de polițiști.
Alt proiect care într-adevăr se poate numi radare fixe ar putea fi pus în aplicare în 2026 cu camere fixe cum ai fost cele vechi scoase din uz acum.
De asemenea unele mașini de poliție au montate pe ele dispozitive care îți verifică ITP automat (nu știu de RCA și alte date ).