Vă prezentăm o rețetă simplă și ușoară de sos remoulade, perfect pentru a fi servit alături de creveți, fructe de mare și pește. Sosul remoulade își are originea în Franța, iar rețeta inițială se baza pe maioneză, muștar, capere, castraveți murați și condimente. O versiune roșiatică, pe bază de ulei (fără maioneză), a fost inventată în anul 1920 pentru a completa un fel de mâncare cu creveți, care se servea la un restaurant din New Orleans, denumit Arnaud’s.
Ce ingrediente pot fi adăugate într-un sos remoulade
Adăugarea de boia sau ketchup în baza de sos alb este pasul care conferă acea nuanță roșiatică familiară, la care majoritatea dintre noi ne gândim când auzim de sos remoulade. Remoulade este un sos răcoritor, ușor acidulat și aromat, cu nuanțe plăcute de ierburi proaspete. Asemenea sosului tartar, este adesea asociat cu fructe de mare pane. Totodată, complimentează foarte plăcut peștele la grătar.
Am întocmit o listă a tuturor ingredientelor ce pot fi integrate într-un sos remoulade. Astfel, în toate rețetele existente veți regăsi cel puțin câteva dintre următoarele ingrediente: maioneză, muștar, boia dulce, mix de condimente Cajun, sos picant, ketchup, usturoi, piper negru, sare, ardei Cayenne, suc de lămâie, oțet, sos Worcestershire, hrean, sos relish, pătrunjel, ceapă, țelină, ardei pimientos piquillo, capere.
Am grupat aceste ingrediente pe categorii pentru a ușura procesul de combinare și substituire a ingredientelor (unele pot apărea în mai mult de o categorie). Cele mai multe rețete de sos remoulade includ maioneză și muștar plus unul sau mai multe ingrediente din fiecare categorie.
În prima categorie intră ingredientele de culoare roșie, adică boia, mix de condimente Cajun, ardei cayenne, ketchup, sos picant. În a doua categorie regăsim ingredinetele acide, și anume suc de lămâie, oțet, sos Worcestershire, ketchup. De asemenea, va trebui să vă decideți și la un ingredinet de culoare verde. Pentru aceasta, puteți opta între sos relish, pătrunjel, țelină și capere. De asemenea, veți avea nevoie și de un ingredient cu o aromă puternică, precum hrean, usturoi, ceapă sau sos picant.
Puteți combina și substitui ingredientele din aceste grupuri, echilibrându-le pentru a se mula după propriul gust. Dacă nu aveți boia, puteți adăugă ketchup sau mix de condimente Cajun. Iar dacă ați rămas fără suc de lămâie, putei înlocui cu sos Worcestershire.
Mod de preparare și sugestii de servire
Ca punct de pornire, un sos remoulade delicios se poate prepara din 1/2 ceașcă de maioneză, 1/2 linguriță de boia dulce, 1 linguriță de pătrunjel tocat fin, 1 linguriță de muștar Dijon, 1/2 linguriță de capere tocate fin, 1/2 linguriță de usturoi tocat fin, piper negru.
Combinați toate ingredientele și amestecați-le împreună. Pentru un gust optim, acoperiți ermetic și refrigerați timp de o oră înainte de a-l servi, dar este de asemenea în regulă dacă doriți să îl serviți imediat.
În Franța, sosul remoulade este preparat dintr-o combinație de maioneză, oțet, muștar, șalotă, capere și murături tocate, împreună cu ierburi proaspete, precum arpagic verde și tarhon. Este frecvent asociat cu rețeta cunoscută sub denumirea de „céleri rémoulade”, care constă în bucăți subțiri de tulpină de țelină amestecate cu sos remoulade. De asemenea, este servit alături de carne roșie, pește și crustacee.
În Belgia, sosul remoulade este adesea asociat cu cartofii prăjiți, fiind o opțiune populară de street food. Sosul remoulade danez reprezintă o variantă modificată a celui original în stil francez, fiind un sos pe bază de maioneză, îmbogățit cu turmeric, care îi conferă o nuanță de galben aprins și o textură ușor mai densă. De obicei, mai conține și piure de capere, castraveți murați, iar uneori poate conține și conopidă, varză sau morcovi.