Rețetele de sos de roșii pentru iarnă sunt ideale pentru pizza și paste. Acestea se pot folosi rapid când nu avem timp de gătit, fiind la îndemâna noastră. Mai mult de atât, cele două preparate nu conțin conservați sau coloranți, fiind mai sănătoase față de cele din comerț.
Deși timpul de gătire este destul de mare și aveți nevoie de multă răbdare, nu veți regreta. Sosul de roșii este extrem de delicios și aromat. Un alt preparat pentru sezonul rece este și salata de castraveți cu ceapă.
Sos de roșii pentru iarnă, un preparat ideal pentru paste
Dacă este ceva ce nu trebuie să vă lipsească din cămară este sosul de roșii pentru paste. Acesta este foarte gustos, aromat și la îndemână când doriți să pregătiți ceva rapid de mâncare. Mai mult de atât, preparatul poate fi folosit la mai multe feluri de mâncare. Pentru a obține un sos delicios va trebui să folosiți legume cât mai proaspete. Ingredientele necesare pentru 7 borcane a câte 370 mililitri sunt 5 kilograme de roșii, 3 cepe, un kilogram de gogoșari și 3 morcovi. Condimentarea sosului se va realiza cu ajutorul a 3 foi de dafin, o lingură de oregano sau busuioc, 100 grame de zahăr sau miere de albine, o căpățână de usturoi, piper măcinat sau boabe și sare după gust. Dacă vă plac preparatele picante puteți opta și pentru un ardei iute roșu.
Mai întâi de toate se vor spăla bine roșiile, apoi vor fi tăiate în patru și se vor da prin mașina de roșii. Pulpa rezultată se va turna într-o tigaie încăpătoare cu fundul mai gros. Ulterior, se mărunțesc și restul legumelor și se pun peste roșii. Se condimentează cu foi de dafin, piper, ardei iute și sare, apoi se lasă la fiert pentru 4 ore la foc mic. În timpul acesta va trebui să amestecați din când în când pentru ca sosul să nu se prindă. La final, se va adăuga și zahărul în funcție de cât de dulce preferați să fie mâncarea. Când este gata, acesta va trebui să fie păstos și aromat. Se va lăsa la răcit, apoi se va pune în borcanele curate și sterilizate. Ulterior, vasele se pun într-o cratiță tapetată în prealabil cu prosoape de bucătărie și se toarnă apă. Când observați că apa începe să fiarbă, se mai lasă 30 de minute, apoi se ia tigaia de pe foc. Se vor lasă să se răcească, apoi se pun în cămară.
Cum se prepară sosul de roșii pentru pizza
Un alt sos de roșii pentru iarnă pe care trebuie să îl încercați este cel pentru pizza. Pentru 6 porții veți avea nevoie de 3 kilograme de roșii de grădină, 1,5 kilograme roșii cherry, 50 mililitri ulei de floarea soarelui, 3 cepe și 4 căței de usturoi. Condimentarea se va realiza cu ajutorul unei lingurițe de boia dulce, o jumătate de linguriță de boia iute, 5 crenguțe de busuioc, o crenguță de cimbru, sare și piper după gust. Roșiile cherry se vor trece prin separatorul de semințe, iar cele de grădină se vor coji, apoi vor fi tocate în cuburi.
Într-o tigaie se va turna uleiul împreună cu ceapa tocată mărunt și cățeii de usturoi. Când observați că ceapa devine translucidă, se pun roșiile și se lasă la fiert până ce sosul va scade la jumătate și va deveni consistent. Între timp, se pun și condimentele. Crenguțele de cimbru se îndepărtează la final. După ce este gata, se va turna fierbinte în borcanele sterilizate, fierbinți și se lasă în cuptorul cald, cu focul stins până ce se răcesc.
Un sos de roșii pentru iarnă cât mai gustos se obține din legume proaspete. Mai mut de atât, condimentele alese sunt foarte importante deoarece oferă o aromă aparte mâncării. Un alt preparat pe care îl puteți pregăti pentru sezonul rece este rețeta de roșii tocate în bulion.