Prima pagină » Culinar » Sos de ardei capia pentru iarnă, perfect ca garnitură pentru fripturi!

Sos de ardei capia pentru iarnă, perfect ca garnitură pentru fripturi!

08 oct. 2024, 09:24,
Redacția BZI în Culinar

A venit din nou perioada aceea din an în care încep să ne preocupe conservele pentru iarnă, iar dacă vreți să faceți ceva gustos, acest sos de ardei capia este varianta perfectă. Acesta nu doar că ține pe perioada iernii, dar va face din orice preparat cu carne un răsfăț pentru papilele gustative.

Acest sos de ardei capia este perfect pentru friptură sau grătar, fiind o rețetă simplă, aromată și cremoasă, perfectă pentru orice tip de carne. Dacă sunteți fani a tot ce înseamnă sosuri, puteți adăuga câțiva strop de sos tabasco, fulgi de chilli sau ardei iute.

Rețeta pentru un sos de ardei capia delicios

Dacă nu ați găsit nicio marcă de pastă, bulion sau sos de ardei capia care să vă placă, e timpul să-l faceți chiar în propria casă. Acest sos de ardei capia are o culoare natuală, vie și frumoasă.

Dar mai ales e atât de aromat și de gustos, încât, până îl folosești în anumite preparate, parcă îți vine să-l întinzi pur și simplu pe o felie de pâine prăjită și să o mănânci ca atare, la fel cum mănânci și salata de vinete cu ardei copți.

Pentru a prepara câteva borcane de sos de ardei capia care să vă țină toată iarna, nu aveți nevoie decât de 2 ingrediente ieftine și cam o oră de muncă. Astfel că aveți nevoie doar de 3 kg ardei capia și/sau gogoșari, după ce au fost curățați de cotoare și seminte, 3 lingurițe pline de sare neiodată.

Ardeii capia se pot înlocui foarte bine cu ardei gras roșu, cu gogoșari sau puteți face un amestec dintre acestea. Toate ne dau o culoare minunată și acea aromă specifică de ardei care face mâncărurile atât de bune.

E foarte important să folosiți sare neiodată, aceasta fiind un foarte bun conservant natural. Nu folosiți sare obișnuită, cu iod, deoarece conservele nu vor rezista peste iarnă.. Sare neiodată găsiți cu siguranță în orice piață.

Instrucțiuni de preparare

În primul rând se sterilizează borcanele și capacele pe care le veți folosi, apoi curățați ardeii de cotoare, nervuri și semințe. Tăiați-i în bucăți mai mici, apoi spălați-i foarte bine sub jet de apă.

Treceți ardeii prin mașina de tocat sau puteți să-i pasați la robot apoi puteți să-i puneți într-o oală adâncă, dar cu gura largă. La 3 kg de ardei, ar fi potrivită o oală de 5 – 6 kg.

Adăugați sarea neiodată, se folosește o linguriță cu vârf de sare la 1 kg de ardei cântăriți după ce au fost curățați. Fierbeți ardeii la foc mare, la început e suficient să amestecați doar din când în când, iar pe măsură ce pasta se îngroașă, va fi nevoie să amestecați continuu.

Fierbeți până când sosul se îngroașă, iar volumul ardeilor se reduce la jumătate. Turnați sosul de ardei în borcane și înfiletați capacele. În medie, 3 kg de ardei se fierb în 45 de minute, dacă aveți o cantitate mai mare sau mai mică, timpul se va modifica corespunzător.

Dacă aveți un beci răcoros, lăsați borcanele să se răcească lent acoperite cu pături, apoi le puteți depozita unde doriți. De asemenea, puteți folosi acest sos de ardei capia și la o mâncărică de ciuperci cu sos.

După deschidere, păstrați borcanele cu sos de ardei capia la frigider și turnați deasupra o lingură cu ulei care să sigileze conținutul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`