Multă lume atunci când a trebuit să facă lasagna, s-a aflat în situația de a găti renumitul sos Bechamel. Rețeta chiar dacă este de origine străină, este una foarte simplă și gustoasă.
Ca o scurtă istorie a acestui tip de sos se poate spune că provine din zona occidentală, mai exact Franța. Diverse surse susțin că acest sos își are originea în altul mai vechi italian, a cărui import a început în secolul 16. Având în vedere că în perioada respectivă rețetele se făceau adesea „la ochi”, cele reușite erau privite cu foarte multă apreciere.
Acest sos Bechamel, face parte din principalele sosuri occidentale, pe lângă cel de maioneză și cel olandez. Există similarități între acestea, procedeele sunt uneori similare. Iar printre aceste rețete își au originea mai multe sosuri de genul celor pe care le întâlnim astăzi la KFC, McDonald, etc.
Sos Bechamel: Rețeta ce a cucerit multe persoane
Rețeta de sos Bechamel pe care am să o prezint este una simplificată, poate că multe persoane preferă cifrele mai complicate, de exemplu 60 de grame de unt, la x mL de lapte, etc. Diferențele în gust sunt minore, iar ușurința cu care veți putea să preparați acest sos este una foarte ridicată. Merge bine cu foarte multe tipuri de mâncare și mulți susțin că acesta este mai bun când este cald, fiind astfel indicat să se prepare când mâncarea este pe sfârșite.
Pentru a începe această rețetă, avem nevoie de o oală încăpătoare pe care o vom plasa pe aragaz. Se vrea a fi mare căci cantitatea de lapte pe care o vom folosi ulterior este de 1 litru. Vom avea nevoie în continuare de 100 grame de unt, dacă pachetul are 200 de grame, jumătate din acesta este cantitatea de care avem noi nevoie. Untul se va lăsa la topit, iar aici unele persoane doresc aici să adauge și o linguriță de ulei de măsline, o decizie ce oferă un gust mai aromat și face acest preparat să meargă cu multe garnituri.
Iar acum vine partea în care se adaugă făina pentru a face sosul mai dens, cremos. Cantitatea de făină recomandată în acest sos este identică cu cea de unt, anume 100 de grame, dar dacă doriți să fie mai lichid sau mai cremos, puteți să mai adăugați și să mai scoateți din cantitate. Cu cât se răcește cu atât va deveni mai dens.
După ce se adaugă făina peste untul topit, veți avea nevoie de un tel pentru a amesteca ingredientele. Textura pe care o dorim aici este una omogenă, destul de densă și aurie. Când totul devine așa cum am descris, se poate adăuga laptele treptat. Se pune câte un pic și se amestecă până devine omogen, iar apoi se mai adaugă un pic. Procesul va continua în acest fel până când întreaga cantitate de lapte se va consuma.
Finalul rețetei. Ultimecle retușuri
Această rețetă de sos Bechamel se sfârșește atunci când textura lichida a întregului preparat, va deveni cremoasă. Cu cât acesta se răcește cu atât va fi mai vâscos, deci nu îl fierbeți prea mult căci va ieși la final prea tare. Acest sos merge foarte bine ca gustare alături de cartofi prăjiți sau alte preparate similare.
Poate că unele persoane vor considera că acest preparat este mai gras decât ar dori, pe viitor se poate folosi lapte degresat, iar această problemă va dispărea permițându-vă să vă bucurați de acest sos Bechamel. Rețeta este foarte simplă, iar timpul de preparare este unul redus. Pe lângă sare și piper se poate adăuga mărar sau alte condimente pe care ați dori să le introduceți în ecuație.