Prima pagină » Culinar » Sos aioli. Secretul unei texturi deosebite a deliciului culinar

Sos aioli. Secretul unei texturi deosebite a deliciului culinar

12 dec. 2022, 10:58,
în Culinar

Un sos aioli este ideal pentru a accentua gustul peștelui sau al legumelor. Rețeta tradițională pentru aioli constă în ulei de măsline, usturoi și sare măcinată. O dată cu trecerea timpului, marii bucătari au adăugat în rețetă și gălbenușuri de ou, muștar și suc de lămâie. Acest fapt a dus ca acest sos să fie  adesea denumit ca maioneză.

Acest sos nu seamănă cu maioneza decât ca textură, iar gustul este complet diferit. Aroma sosului este mult mai bogată și mai picantă datorită usturoiului și uleiului de măsline. Marii bucătari recomandă să adăugați acest sos la mâncărurile de pește și la legumele fierte, acesta este extrem de delicios. Pentru a pregăti deliciul vei avea nevoie de 2 căței de usturoi, 1 linguriță de muștar, 2 vârfuri de sare, 2 bucăți de gălbenuș și 20 ml de suc de lămâie, sucul de la o jumătate de lămâie. De asemenea, vei avea nevoie de 100 ml de ulei de măsline.

un bol cu sos aioli decorat cu verdeata pe o masa alaturi de o lingura pentru sos

Aroma sosului este mult mai bogată și mai picantă datorită usturoiului și uleiului de măsline

Sos aioli. O rețetă specială explicată pas cu pas

Pentru început se pregătesc toate ingredientele. Folosiți numai ouă proaspete și ulei de măsline extravirgin, care, împreună cu usturoiul, dau sosului aroma sa unică. Marii bucătari sugerează să preparați acest sos într-un mortar pentru a fi mai aromat.

Dacă nu aveți un mortar, folosiți un blender obișnuit, amestecând ingredientele în același mod. După care decojiți usturoiul și tăiați-l în bucăți mici. Se pisează usturoiul și sarea într-un mortar sau în blender și se adaugă un vâr de cuțit de sare pentru a obține o masă cât mai omogenă. În același mod se pregătești și sosul Alfredo pentru paste.

un recipient cu sos aiolin pe o masa langa o jumatate de lamaie si alte ingrediente

Aroma sosului este mult mai bogată și mai picantă datorită usturoiului și uleiului de măsline

După care se separă gălbenușurile de albușuri. La final adaugă gălbenușurile de ou în mortar împreună cu usturoiul. Folosiți numai ouă proaspete și spălați-le în prealabil cu un detergent ușor. Este bine să știi că orice sos care include și ouă trebuie să fie pregătit cu mare atenție. Adică, fiecare ou trebuie spălat în prealabil. De asemenea, trebuie folosite doar ouă proaspete de casă, la temperatura camerei.

De remarcat este faptul că acest sos funcționează cel mai bine dacă toate ingredientele sunt la temperatura camerei. Puteți îngroșa aioli cu gălbenuș de ou, dar, strict vorbind, aceasta este deja considerată maioneză cu usturoi.

un bol cu sos aioli decorat cu verdeata pe o masa

O dată cu trecerea timpului, marii bucătari au adăugat în rețetă și gălbenușuri de ou, muștar și suc de lămâie

Recomandărilor marilor bucătari pentru a obține o consistență perfectă a sosului

Se amestecă gălbenușurile cu usturoiul până se omogenizează. Veți avea nevoie de ceva efort și de câteva minute de timp pentru a face acest lucru. Adăugați puțin muștar și amestecați din nou cu un pisălog pentru a obține o consistență omogenă.

Marii bucătari recomandă să folosiți muștar nu foarte iute sau chiar muștar dulce. Adăugați uleiul de măsline, continuând să amestecați constant sosul în mortar. Folosiți ulei de măsline natural cu un gust delicat. Nu folosiți ulei prea aromat, pentru că va fi prea amar.

Pentru a pregăti un sos aioli ca la carte se pune uleiul de măsline la consistența de ouă până când amestecul este complet omogen. Se adaugă sucul de la o jumătate de lămâie și se continuă amestecarea sosului până când consistența acestuia este din nou omogenă. Sosul finit poate fi păstrat la frigider, într-un borcan închis, timp de 3 până la 4 zile.

un bol cu sos aioli decorat cu verdeata pe o masa

Acest sos nu seamănă cu maioneza decât ca textură

Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
redactia.ro
Doliu în politica românească. A murit un membru important USR. S-a și filmat înainte să se arunce de la etaj
Bugetul.ro
Adio, 0,50 lei din garanția SGR! Românii care colectează sticle și PET-uri vor avea parte de schimbări importante în viitorul nu foarte îndepărtat
a1.ro
Mesaje de „La mulți ani” Sfântul Gheorghe 2025. Felicitări cu urări pentru sărbătoriții de pe 23 aprilie
Playtech.ro
Cu ce să stropești vița de vie în luna mai dacă vrei struguri mari, dulci și must din belșug la toamnă
observatornews.ro
Vacanță cu destinație necunoscută, noul trend în turism care a cucerit Europa. Cum funcţionează
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Cât de fricos e Putin. A fost panică la Kremlin din cauza unui cadou
SportpeSurse
Cele mai mari salarii din România. Cine le ia și cât primesc pe lună. Sumele sunt astronomice
Playtech.ro
Ce este interzis să faci de Sfântul Gheorghe pentru a nu avea ghinion. Atragi pagubă şi boală
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Românii nu vor mai plăti cash sau cu cardul. Noua metodă de plată care va deveni obligatorie
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Eliza Natanticu, sfâșiată de durere, după moartea lui nea Gioni din Las Fierbinți. Era TATĂL ei, dar puțină lume știa. O părăsise când era mică
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
23 aprilie 2025
23 aprilie 2025