Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu face o analiză a conflictului dintre Rusia și SUA, în contextul unei potențiale invazii a Ucrainei. Vîntu consideră că Joe Biden își dorește un conflict în Estul Europei, asta pentru că în aceste condiții Europa ar putea rămâne fără gazul rusesc, iar americanii ar veni în rol de salvatori și ar începe livrările de gaze către Europa.
”Uitați-vă la americani ce teroare bagă în populația globului: intră rușii, intră rușii! Unul dintre motivele majore pentru care indivizii fac aseemenea profeții îngrozitoare îl reprezintă banul. Adică, prin Ucraina trece conducta de gaz care aprovizionează Europa. Nord Stream 2 și alte proiecte sunt blocate. Alarmele pe care le bagă nenorociții ăia de americani au un singur scop și ăla nu e să-i descurajeze pe ruși. Pentru americani ar fi minunat să se întâmple un război acolo. Americanii vor să-și vândă gazul lichefiat. Piața de gaze lichefiate din Europa aparține rușilor, iar americanii vor și ei o halcă din această piață obligându-i pe occidentali să investească sume uriașe într-o infrastructură gata să primească aceste gaze. Asta este miza domnului Biden, așa cum Trump alerga prin toată lumea să aducă contracte uriașe de sute de miliarde pentru armament, așa Biden sperie pe toată lumea ca să poată să-și vândă gazul, asta pentru că producătorii de gaze sunt principialii sponsori ai domnului Biden. Niște derbedei!
Putin nu va intra în Ucraina, este vorba despre puncte de presiune, că să le arate tuturor ăstora de credeau că Rusia este nimic, un rahat, Putin acum vrea să-i alinieze. Așa cum am mai spus-o: dacă batjocorești Rusia, să spui că este o putere măruntă, este o idee tâmpită! Arsenalul formidabil al rușilor este la nivelul celui american și peste cel chinez. Oricând, dacă rușii vor să readucă în prim plan legea junglei, o pot readuce. Rușii nu trebuie sub nicio formă batjocoriți!”, spune Sorin Ovidiu Vîntu.
***
Trei știri care ne arată bătălia pentru supremație pe piața gazelor:
1. În acest moment, pentru prima dată în istorie, în acest moment la toate cele şapte terminale de export de gaze naturale lichefiate din SUA se află nave cargo care încarcă GNL, un moment de referinţă care permite stabilirea unui nou record pentru exporturile SUA, pe fondul preţurilor ridicate şi tensiunilor din Europa, transmite Bloomberg.
2. De asemenea, trebuie amintit faptul că Donald Trump a făcut un adevărat turneu prin Europa în tentativa de a semna contracte pentru Gazul Natural Lichefiat provenit din SUA. La vremea respectivă, lucrurile nu s-au concretizat din cauză că țările europene nu aveau infrastructura pregătită.
3. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a confirmat marţi că UE a luat măsuri de precauţie extinse în cazul unei întreruperi bruşte a aprovizionării cu gaze din Rusia, transmite dpa.
În ultimele luni, Comisia Europeană a discutat cu exportatori importanţi de gaze naturale lichefiate, cum ar fi Statele Unite, Qatar şi Egipt.