Prima pagină » Actualitate » Sorin Iacoban: Deschiderea școlilor și grădinițelor ieșene – Un subiect  încă neclar, gestionat haotic de către autorități (P)

Sorin Iacoban: Deschiderea școlilor și grădinițelor ieșene – Un subiect  încă neclar, gestionat haotic de către autorități (P)

04 sept. 2020, 08:50,
în Actualitate

Mai sunt mai puțin de două săptămâni până la începutul anului școlar și, în continuare, nu avem garanții că, atât în Municipiul Iași, cât și în restul județului, activitatea se poate desfășura la un nivel satisfăcător și în condiții de siguranță. În ultima perioadă, am asistat la un joc hilar de declinare a responsabilității, inițial de la Minister către administrațiile locale, iar ulterior de la administrațiile locale către instituțiile de învățământ.

Această aruncare a responsabilității dintr-o parte în alta nu a făcut decât ca planificarea unui eveniment atât de important să fie una haotică. Am primit din partea tuturor autorităților liste de „scenarii”, variante, nefiind clar care dintre ele ar trebui cu adevărat să fie aplicate și cum ar putea fi implementate de către școli.

O primă problemă referitoare la soluția aceasta este faptul că, dacă instituțiile de învățământ utilizează metode diferite de menținere a activității în această perioadă, se poate vorbi de un acces inegal la educație pentru elevii ieșeni. Acum câteva zile, directorii celor mai importante licee din Iași au fost întrebați în ce scenariu își vor desfășura activitatea, iar fiecare a dat un răspuns diferit față de ceilalți. În condițiile acestea, vom avea, în același oraș, elevi care participă exclusiv la ore de curs „față în față”, dar și elevi care participă la cursuri online sau, și mai rău, participă la cursuri online în timp ce o parte din colegii lor se află la școală.

Mai mult, normele prevăd închiderea unităților de învățământ pentru 14 zile în cazul în care există 3 elevi îmbolnăviți de la clase diferite. În cazul școlilor cu sute de elevi, în condițiile în care mersul la școală implică atât expunere a elevilor la o potențială infectare cu COVID-19 din mediul colegilor, a profesorilor sau a persoanelor împreună cu care circulă în mijloacele de transport, este doar o noțiune de timp până când acest lucru se va întâmpla.

Acest fapt creează numeroase probleme. Una dintre ele ar fi că, în cazul elevilor de clasa a VIII-a și a XII-a, notele la Evaluarea Națională și, respectiv, Bacalaureat, pot conta ca departajare pentru accesul la următoarea treaptă de învățământ și vor fi elevi mai „norocoși”, ale căror școli nu au fost închise sau au fost închise mai puțin, și elevi „ghinioniști”, care s-au aflat într-un haos în care treceau constant de la educație „față în față” la educație online.

Pe lângă efectele resimțite de către elevi, vor exista, cu siguranță, situații neplăcute cauzate profesorilor. Pe lângă riscurile la care aceștia vor fi expuși, mulți dintre ei provenind din categorii vulnerabile în fața COVID-19, nivelul de muncă al acestora va crește substanțial. Într-o conferință de presă recentă, primarul Chirica spunea foarte relaxat că pentru educatori și profesori va fi „puțin mai greu”. Având în vedere că o mare parte dintre aceștia își vor dubla numărul de ore la catedră, cred că respectiva declarație nu face decât să desconsidere nivelul de efort pe care cadrele didactice îl vor depune. Sper, totuși, ca sacrificiul lor să fie recompensat și să nu existe probleme, așa cum am fost obișnuiți, cu plata orelor suplimentare sau a normelor dublate.

Indiferent de norme sanitare și scenarii, începutul școlii „față în față” înseamnă, automat, expunere.

Cred că fiecare ieșean ar vrea să afle ce măsuri de susținere a școlilor vor lua autoritățile locale pentru a ajuta unitățile de învățământ din Iași. Este evident că școlile, care au un personal auxiliar subdimensionat, vor avea nevoie de sprijin pentru a putea pune în practică toate măsurile de siguranță, dar încă nu am auzit soluții concrete.

Să nu uităm totuși fondul problemei. Începerea anului școlar în condiții de pandemie, are loc doar pentru a permite realizarea alegerilor locale în condiții favorabile pentru PSD și PNL.

Sunt sigur că ieșenii vor merge la vot și vor sancționa o astfel de atitudine a unor partide care au ales să sacrifice sănătatea elevilor, părinților și bunicilor pentru atingerea unor obiective politice.

Cred că ieșenii vor realiza că soluția este să voteze candidații PRO România la Primăria Iași și Consiliul Local Iași.

Sorin Avram Iacoban – candidatul PRO România la Primăria Iași

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *