Prima pagină » Actualitate » Sorin Grindeanu, despre creșterea economică anunțată de Klaus Iohannis: „Este ca la Radio Erevan! Iohannis, contrazis în timpul conferinței“

Sorin Grindeanu, despre creșterea economică anunțată de Klaus Iohannis: „Este ca la Radio Erevan! Iohannis, contrazis în timpul conferinței“

13 nov. 2020, 16:15,
Cristian Zavastin, în Actualitate

Prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, a vorbit vineri, 13 noiembrie, despre creșterea economic anunțată de președintele României, Klaus Iohannis. Sorin Grindeanu susține că această creștere economică clamată de președintele Klaus Iohannis și Guvernul PNL este ”ca la Radio Erevan”.

Liderul social democrat spune că Eurostat a oferit cifrele reale chiar în timpul conferinței de presă susținute de Klaus Iohannis.

„Creșterea economică a PNL-ului e ca la Radio Erevan. România se află în prăpastie din punct de vedere economic, iar ”marea creștere” cu care se laudă Orban este, în realitate, o mare scădere. Toate țările europene au avut scăderi economice dramatice în primăvară, însă majoritatea înregistrează acum o revenire clară. Asta înseamnă V, nu ce desenează din pix incompetenții din Guvernul Orban“, spune Sorin Grindeanu.

Sorin Grindeanu: „Cifrele prezentate astăzi de EUROSTAT vorbesc de la sine“

Prim-vicepreședintele PSD este de părere că între România și restul Europei există diferențe date de lipsa măsurile concrete pentru sprijinirea economiei.

„Diferența dintre România și restul Europei este dată de măsurile concrete luate în sprijinul economiei – inexistente în România, aplicate și eficiente – în majoritatea țărilor europene.

Klaus Iohannis: „Măsurile luate în plan economic au fost corecte“

Președintele Klaus Iohannis a menționat că măsurile economice luate de guvernul liberal a dus la o creștere a PIB-ului în trimestrul al treilea comparativ cu cel de-al doilea trimestru al anului 2020.

„Avem date noi despre trimestrul trei și, chiar dacă suntem într-o criză economică, economia a performat mai puțin bine față de anii anteriori. Comparația cu trimestrul doi arată că economia își revine! Asta arată că măsurile luate în plan economic au fost corecte. Am avut o discuție cu premierul și cu miniștrii de resort pentru Planului Naţional de Relansare şi Rezilienţă și vom avea peste 30 de miliarde de euro pentru acest proiect.

Este o măsură foarte largă ce se referă la reforme în mai multe sectoare ce trebuie modernizate și redresate. Sunt convins că vom reuși să aducem economia la un nivel pe acre ni-l dorim cu toții și să avem o creștere economică în 2021 și în următorii ani și acest lucru să se vadă și în buzunarul oamenilor“, a mai precizat Klaus Iohannis.

INS a anunțat o scădere record a PIB-ului României

Institutul Național de Statistică (INS) anunță vineri, 13 noiembrie, o scădere record a Produsului Intern Brut (PIB) al României. Economia României a înregistrat în trimestrul trei al anului o scădere de 6% faţă de perioada similară din 2019, dar a crescut cu 5,6% faţă de trimestrul al doilea.

Ajustat sezonier, Produsul Intern Brut s-a diminuat cu 4,6% în perioada ianuarie-septembrie.

La nivel trimestrial, ritmul de scădere s-a temperat în august-septembrie, după ce în trimestrul al doilea Produsul Intern Brut înregistrase un minus de 10%, faţă de intervalul similar din 2019. România a început anul pe creştere şi a încheiat primul trimestrul cu o creştere economică de 2,4% pe serie brută, faţă de perioada similară din anul anterior.

Raportat la datele din trimestrul al doilea al acestui an, în trimestrul al treilea economia a avut o creştere de 5,6%. Avansul vine după ce în trimestrul doi al anului PIB-ul a căzut cu 12%, faţă de trimestrul 1  2020. Potrivit previziunilor Guvernului, în acest an România va avea o cădere economică de 3,8%, urmată de o creştere de 4,9% în 2021. Ultima estimare a Comisiei Europene merge pe o scădere de 5,2% în acest an şi pe o creştere de doar 3,3% în anul ce vine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *