În spaţiul public au apărut mai multe informaţii referitoare la ce fel de modificări vor să aducă PSD-ul Constituției României. Sorin Grindeanu a afirmat faptul că actuala Constituţie este una din anii 90 şi că merită purtată o discuție pe modificări.
Pe de altă parte, primvicepreședintele PSD a anunțat şi măsurile pe care social democrații le vor lua dacă vor veni la guvernare alături de cei din PNL și UDMR.
Sorin Grindeanu anunță de ce PSD vrea să modifice Constituția României
Sorin Grindeanu susţine că actuala Constituţie făcută în 90 și modificată prin anii 2000 nu mai răspunde întocmai cerinţelor actuale. Așadar, primvicepreședintele PSD a dat și un exemplu în acest sens, exemplul regionalizării care nu se regăseşte în Constituţie. Liderul PSD a evitat să răspundă dacă in viitoare Constituție s-ar putea schimba și forma de Guvernare a României, din republică semi-prezidențială în republică parlamentară:
Noi credem că actuala Constituție, care a fost modificată atunci când am devenit membri în UE. Limitele Constituției din anii 90 s-ar putea să nu mai corespundă necesităților şi nevoilor din România. Sunt specialiști, și nu oameni politici, care au lucrat în această la modificare. Vă dau un exemplu, în urmă cu 7 ani se vorbea despre regionalizare. Nu avem în Constituție această formă de administrație locală. Județele, ca și partenere sunt prea mici pentru regiunile din Germania. Această formă, legată de regiune, poate fi o temă. Nu zic că este bună sau rea. Cred și credem că o discuție serioasă legată de Constituția din anii 90 poate fi făcută. O discuție serioasă între parteneri serioși. a explicat Sorin Grindeanu.
Care sunt condițiile prin care PSD ar putea intra la guvernare alături de PNL și UDMR
Pe de altă parte, Sorin Grindeanu a explicat anumite condiții prin care PSD poate intra la guvernare alături de PNL. Liderul social democrat susține că sunt câteva măsuri urgente pe care guvernanții trebuie să le ia pentru a rezolva problema pandemică prin care trece România. Așadar, printre măsuri regăsim o testare extinsă dar și susținerea campaniei de vaccinare. Alte măsuri vizează creșterile salariilor minime dar și a pensiilor sau alocațiilor:
O echipă care va lucra pe programul de guvernare și o echipă pentru revizuirea Constituţiei. Suntem dispuşi sp negociem pentru rezolvarea problemelor românilor. Vreau să vă spun câteva dintre măsuri
Restabilirea încrederii în autorităţi prin aducerea în prima linie a specialiştilor
Testare extinsă
Aplicarea imediată a legii indexării de la 1 decembrie a pensiilor cu 11%. Creșterea indemnizatiei minime
Creșterea alocatiilor copiilor
De la 1 ianuarie, creșterea salariului minim de la 2550 de lei la 2600 de lei pentru studii generale a menționat Sorin Grindeanu.
Florin Cîțu refuză să fie altcineva premier şi să renunţe la Ministerul Finanţelor
Premierul interimar al României, Florin Vasile Cîțu, a anunțat astăzi, 8 noiembrie 2021, faptul că nu se pune problema ca Partidul Național Liberal să vină cu o altă propunere de premier în afară de președintele formațiunii. Chiar dacă în momentul de față nu s-a discutat despre împărțirea portofoliilor în viitoarea coaliție, Cîțu afirmă că există un minister la care liberalii nici nu se gândesc să renunțe.