Mai multe petiţii pro şi contra învăţământului online au fost trimise marţi către Ministerul Educaţiei. Astfel, 183 de petiţii au venit din partea unor persoane care solicită trecerea la învăţământul online, ca urmare a creşterii cazurilor de infectări cu SARS-CoV-2, în timp ce alte 175 de petiţii cer ca şcoala să se desfăşoare cu prezenţă fizică şi dacă rata de infectare depăşeşte pragul prevăzut de lege, care este şase la o mie de locuitori. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că regula închiderii școlilor după incidența de 6 la mie va fi reanalizată până vineri.
Marţi seară, Sorin Cîmpeanu a fost întrebat ce părere are despre menţinerea şcolilor deschise în Capitală şi după depăşirea pragului de infectare de 6 la o mie de locuitori, în condiţiile în care Bucureştiul se apropie de acest prag. Acesta a susţinut că nu s-a luat o decizie în acest sens şi că la minister au fost primite sute de propuneri, unele care pledează pentru trecerea la învăţământul online, altele care cer învăţământ cu prezenţă fizică.
„Vom vedea. Sunt foarte multe propuneri. Colegii mei au centralizat la Ministerul Educaţiei petiţiile primite astăzi (marţi – n.r.): 183 de petiţii, părinţi, profesori, pentru trecerea şcolii în online, 175 de petiţii pentru păstrarea şcolilor deschise cu prezenţă fizică. 183 de un fel, 175 invers. Nu o să decidem în funcţie de diferenţa asta, spuneam doar că sunt foarte multe propuneri antagonice. Unii vor să se închidă odată cu atingerea pragului de 6 la mie, sunt foarte speriaţi – îmi cer scuze, sunt speriaţi de mersul la şcoală, dar nu au niciun fel de problemă să meargă în mall-uri sau în alte locuri – iar alţii vor să rămână deschisă şi peste 6 la mie”, a declarat ministrul educaţiei.
Sorin Cîmpeanu susține că majoritatea petițiilor primite de minister conțineau injurii
Ministrul a atras atenţia asupra faptului că cel puţin 200 dintre cele 350 de petiţii primite marţi la minister conţineau injurii, ceea ce „denotă o lipsă de educaţie, un respect minim la nivel uman”.
„Acum ne întrebăm cu toții cum am ales această limită de 6 la mie. Ne-am bazat pe opiniile epidemiologilor, bineînțeles, dar vă fac o mărturisire: în momentul în care s-a stabilit acel prag, multă lume era convinsă că nu vom mai atinge niciodată o asemenea incidență”, a declarat Cîmpeanu.
Ministrul a afirmat că este neceasară „identificarea acelui numitor comun” care este în favoarea elevilor, atât în ceea de priveşte educaţia, cât şi în ceea ce priveşte sănătatea.
„Regula de acum e că vineri se atinge incidența de 6 la mie, toate școlile vor intra online de săptămâna viitoare. Dacă până vineri se va consolida un numitor comun bazat în primul rând pe experiența celor cu competențe medicale, mai puțin contează ce ne dorim noi, cei din domeniul Educației. Opţiunea mea este de susţinere a şcolii. Am argumentat de ce pierderile sunt imense şi sunt foarte greu de recuperat, uneori nu pot fi recuperate. (…) Evident că pledez pentru şcoală cu prezenţă fizică, atât cât se poate, fără a pune în pericol major starea de sănătate a elevilor şi cadrelor didactice”, a adăugat ministrul, întrebat cum va opta, în calitate de părinte, cadru didactic şi ministru.
Conform ministrului, ultimele raportări făcute săptămâna trecută, miercuri, arată că 3.300 de elevi şi aproape 1.000 de angajaţi din sistem s-au infectat cu SARS-CoV-2.