Prima pagină » Actualitate » Sorin Cîmpeanu, răspuns pentru Consiliul Național al Elevilor: Există deja posibilitatea ca școlile să decidă trecerea online

Sorin Cîmpeanu, răspuns pentru Consiliul Național al Elevilor: Există deja posibilitatea ca școlile să decidă trecerea online

09 oct. 2021, 19:20,
în Actualitate

Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu precizează că ordinul comun cu MS permite ca, indiferent de numărul cazurilor de COVID-19, în situaţia în care, din motive obiective, normele de protecţie sanitară nu pot fi respectate, activitatea didactică să se desfăşoare online. Precizările vin după ce Consiliul Naţional al Elevilor a solicitat ca şcolile să decidă singure dacă se închid sau nu la incidenţa cazurilor de COVID-19 de peste 6 la mie.

“Ministerul Educaţiei a prevăzut în ordinul comun cu Ministerul sănătăţii că indiferent de numărul cazurilor de infectare, în situaţia în care, din motive obiective, normele de protecţie sanitară nu pot fi respectate, activitatea didactică să se desfăşoare online. Prin urmare, şi în acest moment există cadrul legal care permite şcolilor să decidă trecerea la activitatea online, dacă acest lucru este decis de Consiliul de Administraţie al unităţii de învăţământ, împreună cu Direcţia de Sănătate Publică”, a precizat ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu.

Ministerul Educaţiei subliniază că activitatea didactică se desfăşoară la nivel national, iar reglementările privesc întregul sistem. De asemenea, deciziile care privesc modul de desfăşurare a activităţii sunt luate de autorităţi, pe baza unor argumente tehnice şi nu ca urmare a unui proces de consultare.

”Toate deciziile luate sunt în interesul elevilor şi pentru asigurarea dreptului la educaţie şi în acelaşi timp a dreptului la sănătate. Înţelegem îngrijorările manifestate în spaţiul public de Consiliul National al Elevilor şi îi asiguram de faptul că toate deciziile autorităţilor se iau în interesul şcolii şi al elevului, în echilibru între dreptul la sănătate şi dreptul la educaţie, motiv pentru care Ordinul comun este asumat de către ministrul Sănătăţii (pentru dreptul la sănătate) şi mnistrul educaţiei (pentru dreptul la educaţie), în baza Hotărârii CNSU”, prrecizează Cîmpeanu.

Ministrul invocă prevederile din ordin conform cărora, în situaţii justificate de infrastructură şi resursele existente, unităţile de învăţământ/unităţile conexe pot desfăşura activităţi didactice în sistem online cu aprobarea ISJ/ISMB, chiar şi în situaţia în care nu se impune suspendarea cursurilor cu prezenţă fizică” şi pe cele care stabilesc că ”măsura suspendării la nivelul unităţii de învăţământ este dispusă prin hotărârea CJSU/CMBSU, la propunerea conducerii unităţii de învăţământ/instituţiei conexe, cu avizul ISJ/ISMB şi al DSP/DSPMB”.

Consiliul Naţional al Elevilor a solicitat ca decizia închiderii şcolilor aflate în localităţi unde incidenţa este mai mare de 6/1000 să rămână la latitudinea fiecărei instituţii, respectiv la decizia Consiliului de Administraţie, în baza principiului descentralizării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`