Prima pagină » National » Sorin Cîmpeanu pune capăt discuțiilor privind oferirea de flori sau mărțișoare: „Nu este un pericol păstrarea tradiției”

Sorin Cîmpeanu pune capăt discuțiilor privind oferirea de flori sau mărțișoare: „Nu este un pericol păstrarea tradiției”

28 feb. 2021, 18:45,
Bianca Rebegea în National

Duminică, 28 februarie, cu o zi înainte de sărbătoarea Mărțișorului, Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat că respectarea tradiției nu reprezintă un pericol, iar elevii pot oferi flori sau mărțișoare, cât timp regulile de protecție sunt respectate.

Ministrul recomandă păstarea limitelor de distanțare și să nu se genereze aglomerări de persoane.

„Atâta vreme cât respectăm regulile de distanțare deja impuse prin ordinul de ministru comun consider că nu este un pericol păstrarea tradiției prin a oferi o floare sau un mărțișor. Să păstrăm limitele de distanțare, să nu generăm aglomerări de persoane și nu văd să fie vreo problemă deosebită din această perspectivă”, a spus Sorin Cîmpeanu, la Aleph News.

Sorin Cîmpeanu nu considerăcă interzicerea florilor sau mărțișoarelor de 1 Martie ar fi putut fi pusă în practică.

„Chiar dacă cineva, orice autoritățate, nu Ministerul Educației, ar interzice unui copil de clasa I-a, a II-a, care cu propriile mânuțe a fabricat mărțișoare pentru doamna învățătroare sau pentru propria-i mamă nu cred că o astfel de măsură ar fi putut fi pusă în practică”, a mai spus ministrul Educației.

„O să dăm mărțișoare, dar o să respectăm și regulile”

Medicul american de origine română Theo Trandafirescu este de aceeași părere cu ai lui Sorin Cîmpeanu. El declară că nimeni nu își dorește să restrângă conexiunile umane, emoționale. Astfel că, dacă regulile sunt respectate, pot fi oferite mărțișoare.

„E o chestiune pe care toată lumea o să facă, indiferent de ce spunem noi. O să dăm (mărțișoare) dar o să respectăm și regulile. Dăm, păstrând distanța și purtând masca, dacă este vorba de persoane din afara familiei. Dacă este din familie (persoana căreia i se oferă, n.r.), este cu totul altceva.

Dacă este vorba de persoane dragi, dar din afara familiei, cărora vrem să le dăm un mărțișor, o floare, deși este perioada asta: da, dacă respectăm anumite reguli. Am zis că este o tradiție pe care o putem păstra și în pandemie, respectând anumite reguli de bază”, a declarat Raed Arafat.

„Cu anumite restricții, cred că se pot da. Conexiunile umane, emoționale, nu-și dorește nimeni să le restrângă. Dar sănătatea este prioritară. Nu poți avea emoție dacă n-ai sănătate”, a afirmat Theo Trandafirescu.

„Important este ca lucrul ăsta să fie făcut fără îmbrățișări, fără înghesuială”

Alexandru Rafila, medic, deputat PSD şi reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătății (OMS) susține ideea potrivit căreia nu există un pericol în cazul oferirii mărţişoarelor în şcoli și grădinițe, atâta timp cât elevii respectă măsurile de protecţie. Medicul crede că utilitatea mănușilor este una pusă sub semnul întrebării:

„Nu e niciun pericol, important este ca lucrul ăsta să fie făcut fără îmbrățișări, fără înghesuială. Eu sunt convins că și la școală se poate organiza lucrul ăsta fără niciun fel de problemă”, a declarat medicul Alexandru Rafila la Antena 3.

Alexandru Rafila nu vede o utilitate în folosirea mănușilor în cazul copiilor:

„N-am înțeles care este utilitatea mănușilor în oferirea mărțișoarelor, dar probabil că sunt oameni care n-au avut ocazia să ofere mărțișoare de prea multe ori și din cauza asta fac astfel de recomandări, a spus Alexandru Rafila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`