Prima pagină » Actualitate » Sorin Cîmpeanu, nemulțumit de lipsa banilor: „Fără resurse, eu nu știu să rezolv problemele din Educație. Poate știu alții!“

Sorin Cîmpeanu, nemulțumit de lipsa banilor: „Fără resurse, eu nu știu să rezolv problemele din Educație. Poate știu alții!“

15 ian. 2021, 10:16,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, s-a arătat nemulțumit de lipsa banilor pentru rezolvarea problemlor din învățământul românesc. Sorin Cîmpeanu lasă de înțeles că ar putea demisiona dacă nu primește un buget mai mare, în valoare absolută, decât cel de anul trecut.

Ministrul Educației cere dublarea sumei pentru bursele elevilor și mărirea fondului acordat pentru cheltuielile materiale pe care școlile le au per elev.

„Eu sunt absolut sigur că Educația va primi în valoare absolută un buget mai mare decât anul trecut. De altfel, am și spus ce fac dacă nu se întâmplă așa. Sunt convins că va primi un buget mai mare, în valoare absolută, decât anul trecut”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Florin Cîțu a pus educația la capitolul bani cheltuiți degeaba

Premierul Florin Cîțu a declarat la un post de radio că sunt câteva sectoare din economie unde s-au băgat foarte mulți bani, dar rezultatele nu se văd și a menționat în acest context sănătatea și educația, spunând că nu banii au fost o problemă, ci cum au fost ei folosiți. Miniștrii trebuie să folosească resursele pe care le au la dispoziție, a completat Florin Cîțu, în condițiile în care în aceste zile se lucrează la bugetul pe 2021.

În schimb, ministrul Educației vrea un buget mai mare pentru a acoperi toate chletuielile. Sorin Cîmpeanu dă ca exemplu bursele elevilor, pentru a căror plată sunt necesare 530 de milioane de lei.

„Putem să luăm în calcul și inflația, dacă vreți, dar se iau în calcul mai multe lucruri. Anul trecut, de exemplu, s-au plătit diferențele salariale între octombrie 2008 și mai 2011, 35 la sută din salariile pe toată această perioadă pentru personalul din învățământ, niște sume foarte mari, care anul acesta nu mai grefează bugetul, dar pe de altă parte, anul acesta trebuie să avem 530 de milioane obligatoriu pentru bursele elevilor”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Sumă dublă pentru plata burselor

Ministrul Educației a menționat că în 2020, bursele elevilor din toată România au totalizat 270 de milioane de lei, iar acum ministerul vrea să obțină dublu.

„Cei 270 de milioane au fost împărțiți foarte inechitabil: jumătate în București, jumătate în tot restul țării. Am avut burse de 4 lei, de 8 lei. Este absolut inadmisibil. Acum, Hotărârea Guvernului a fost bursa minimă 100 de lei. Suma necesară este 530 de milioane de lei, acești bani trebuie să se regăsească în buget”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul susține a vorbit și despre componenta din costul standard per elev, adică cheltuielile cu materiale, din care școlile își plătesc toate cheltuielile de întreținere, toate cheltuielile de funcționare și chiar și pregătirea profesională.

„În ultimii patru ani, de exemplu, au crescut absolut nesemnificativ, de la 321 de lei la 387 de lei, dorim să fie de 500 de lei”, a anunțat ministrul educației.

Ce face dacă nu primește banii

Întrebat ce face dacă nu primește acești bani, Sorin Cîmpeanu a replicat: „De ce să nu primim banii ăștia?”

Întrebat dacă a vorbit cu prim-ministrul și dacă acesta a promis că îi dă, ministrul educației a spus: „Eu sunt convins că va fi o ședință de guvern în care vor fi anunțate limitele la buget. Eu am spus: fără resurse, eu nu știu să rezolv problemele din Educație. Poate știu alții!” – a subliniat Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu a anunţat pe 6 ianaurie că îşi va da demisia dacă nu va primi suficienţi bani de la bugetul de stat pentru Educaţie.

„Dacă nu vom avea o creştere a bugetului Ministerului Educaţiei, destinat educaţiei în valoare absolută, o creştere cât de mică, dacă vom avea scădere, voi lăsa locul altuia care ştie să rezolve problemele din Educaţie fără resurse financiare pentru că eu am declarat că nu ştiu să le rezolv altfel. Creşterea de buget trebuie să acopere sumele necesare pentru organizarea acțiunilor remediale în ansamblul lor, incluzând şi soluţia şcolilor de vară”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`