Prima pagină » National » Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, explică de ce stau milioane de teste nefolosite în şcolile din România
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, explică de ce stau milioane de teste nefolosite în şcolile din România

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, explică de ce stau milioane de teste nefolosite în şcolile din România

21 sept. 2021, 09:31,
în National

Ministrul Educației a vorbit despre testarea elevilor din şcolile din România. Sorin Cîmpeanu susţine că în aceste momente sunt peste 1,3 milioane de teste care nu sunt folosite. De vină pentru acest lucru ar fi faptul că părinţii nu-și dau acordul pentru că proprii copii să fie testaţi.

De altfel, într-o intervenţie reventă, Sorin Cîmpeanu a menţionat faptul că valul de infectări din sistemul școlar este în principal cauzat de perioada dinainte de școală.

Sorin Cîmpeanu susţine că părinţii nu vor să-și testeze elevii, iar milioane de teste zac nefolosite

Sorin Cîmpeanu susţine că în aceste momente sunt peste 1,3 milioane de teste care zac nefolosite. În schimb, părinţii nu vor să-și testeze copiii, iar până acum au fost folosite doar câteva zeci de mii de astfel de teste:

„Deci, problema nu a fost disponibilitatea testelor antigen, care sunt teste recunoscute, ci a fost acordul părinților. Părinții, din păcate, nu și-au exprimat acordul pentru utilizarea acestor teste în școli. În continuare, avem un număr important de teste la dispoziția școlilor pentru testare și avem această problemă a acordului expres al părinților pentru testarea prevăzută, ca fiind un act medical. Va trebui să ieşim cât se poate de repede din acest cerc vicios”, a spus Sorin Cîmpeanu, conform româniatv

Testele nu sunt autorizate în Uniunea Europeană dar au fost deja folosite în mai multe țări

Ministerul Educației susţine vaccinare şi consideră că testarea este un element extrem de important. În pofida faptului că testele nu sunt omologate de Agenţia Europeană a Medicamentului, alte state au autorizat efectuarea de teste:

„Vaccinarea este elemenul esențial. Testarea este un element extrem de important. În momentul de față este prevăzută testarea pentru toate cazurile simptomatice și pentru toți contacții direcți ai unor cazuri confirmate. Luni de-a rândul am pledat pentru acest fel de testare. Am înțeles, nici acum testarea non-invazivă, acele teste pe bază de salivă, nu sunt omologate de Agenția Europeană a Medicamentului. Chiar dacă nu a fost posibilă o omologare la nivel european, au fost țări precum Franța, Austria și alte state, care au adoptat decizia autorizării a acestor teste non-invazive, mai ușor de acceptat pentru părinți, la nivel național. Aș vrea să precizez că am avut 1.300.000 de teste la dispoziția școlilor, pe parcursul semestrului trecut. Au fost folosite doar câteva zeci de mii”, a spus ministrul Educaţiei.

Ministrul Educației consideră că nu școala este de vină pentru numărul mare de infectări

Pe de altă parte, ministrul Educației a avut o reacție la valul mare de infectări în unităţile şcolare. Sorin Cîmpeanu menţionează faptul că nu școala este de vină ci mai ales perioada de dinainte de scoală:

În primul rând este rezultatul infectărilor din ultima parte a vacanței de vară, de la evenimentele speciale, din mall-uri, nu au nicio legătură cu școala. Infectările generate de școală vor fi vizibile abia la finalul lunii septembrie. Este vorba de peste o mie de infectări în rândul elevilor și de peste 600 în rândul profesorilor și al personalului auxiliar. Însă ce trebuie să reținem este că peste 93% dintre elevi pot merge la școală cu prezență fizică. Este din păcate o situație care confirmă că această nouă tulpină este mult mai contagioasă și afectează și tinerii (…). a declarat Sorin Cîmpeanu.

Pe de altă parte, de când Bucureștiul a intrat în scenariul galben, Sorin Cîmpeanu a oferit un punct de vedere. De altfel, specialiştii susţin că Bucureștiul va intra în scenariul roșu în această săptămână.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *