Luni seara, 17 mai, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că multe sute de mii de copii nu au avut parte de o educație corespunzătoare în ultimii doi ani: „Mă refer la acei elevi care teoretic au avut acces fără nici un fel de problemă la învățământ online”.
Ministrul a precizat că totul are la bază absența formării profesorilor, absența tehnologiei şi absența posibilităților de verificare.
„Sunt mult prea mulți. Prefer să insist pentru tot ce se poate face pentru a compensa într-o măsură cât mai mare acele pierderi. Astfel de pierderi sunt în orice sistem de educație, nu numai în România.Chiar și în cele mai avansate state”, a spus Sorin Cîmpeanu la Digi24.
Sorin Cîmpeanu: „Pierderile sunt mari și foarte mari și sunt neuniform distribuite”
„Exista inechitate. Am spus că echitatea este principala problemă a sistemului de educație, nu neapărat performața și excelența. Acolo mai avem, dar echitatea este principala problemă. Pierderile sunt mari și foarte mari și sunt neuniform distribuite”, a mai explicat Sorin Cîmpeanu.
Sorin Cîmpeanu a subliniat că sunt diferențe nu numai între regiuni, între școli sau între clase, ci și în interiorul aceleiași clase mai ales la „elevi care au avut acces diferențiat la resurse”.
În plus, ministrul este de părere că profesorii au făcut eforturi și și-au îmbunătățit competențele digitale în această perioadă, că elevii au făcut același lucru, și că responsabilii cu managementul de sistem din minister au învățat și sunt altfel decât erau în martie 2020: „Accesul la echipamente și conectivitatea sunt mai bune”.
Sorin Cîmpeanu: „În locuri în care masca nu e obligatorie, părinții le-au recomandat elevilor să o poarte”
Ministrul Educației a precizat că unii părinții le recomandă în continuare copiilor să poarte masca de protecție la școală. Acest fapt este extrem de apreciat de ministru.
Am văzut azi: în locuri în care masca nu e obligatorie părinții le-au recomandat elevilor să o poarte. Ceea ce este foarte bine.”, a apreciat Sorin Cîmpeanu.
De asemenea, ministrul a declarat că profesorii trec prin clipe dificile în sala de curs. Ei trebuie să aibă acum sarcini suplimentare, pentru a gestiona riscul de infectare.
„Sunt momente care se pot transforma în puncte critice, de infelxiune. Nu există decizii perfecte. Trebuie să ne adaptăm. Trebuie să punem în balanță beneficiile și riscurile.
Sarcina cadrelor didactice e una foarte dificilă zilele astea. Sunt sarcini suplimentare, dar trebuie să gestionăm cumva aceste momente.
Am văzut azi: în locuri în care masca nu e obligatorie părinții le-au recoamndat elevilor să o poarte. Ceea ce este foarte bine.
Sorin Cîmpeanu a adăugat că rata de infectare este mică, dar riscul există în continuare.
Rata de infectare este mică, dar riscul există. E important ca ei să se întoarcă la școală astfel încât să limitezi pierderile. Înseamnă foarte mult, chiar și pentru elevii care nu sunt înscriși la orele remediale. Din altă perspectivă știm cu toții că sunt tulburări emoționale.
Profesorii sunt vaccinați într-un număr foarte mare. Sunt mulți mai mulți decât medicii. Am cerut o statistică iar miercuri aflăm răspunsul: persoane vaccinate cu ambele doze și cele o doză. E vorba de profesori și personal didactic auxiliar. Sunt 17.000 de școli, e un proces elaborat”, a spus Sorin Cîmpeanu, la Digi24.