Joi seară, 17 iunie, Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației a răbufnit la B1 Tv. Acesta a precizat că educația sexuală este necesară în școli.
Educația sexuală, un subiect controversat, care a ridicat numeroase întrebări, inclusiv în zona politică, ar trebui să fie studiată în școli, potrivit ministrului Educației. Acesta a dezvăluit că a primit un mesaj de la o învățătoare în Sibiu, care îi spunea „cam cum se întâmplă lucrurile, cu copii care dorm în aceeași cameră cu părinții lor, cu frați care își aduc.. Și totul se întâmplă acolo!”. De aceea, educația sexuală și cea parentală sunt extrem de importante pentru sistemul de învățământ din România.
„Problema privind Legea educației sanitare/sexuale se poate tranșa cu înțelepciune. Am primit un mesaj de la o învățătoare în Sibiu, care îmi spunea cam cum se întâmplă lucrurile, cu copii care dorm în aceeași cameră cu părinții lor, cu frați care își aduc.. Și totul se întâmplă acolo!
E nevoie de educație sexuală! Nu are rost să încercăm să mai mascăm lucrurile, acele probleme. Programa pentru educație sanitară o cunosc, are tot ce îi trebuie. Este o disciplină opțională, care se face de către 4-5 la sută dintre elevi. Este nevoie și de educație parentală”, a spus Sorin Cîmpeanu.
Sorin Cîmpeanu vorbește și despre importanța școlilor în spitale
Ministrul Educației a anunțat că dorește promovarea unei Ordonanţe de Urgenţă, prin care să fie constituit un corp al profesorilor pentru şcoala în spital. De asemenea, acesta plănuiește organizarea sistemului, în așa fel încât fiecare elev să aibă acces la educaţie.
Miercuri, 16 iunie 2021, Sorin Cîmpeanu a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că sunt sute de copii în spitale, care nu își pot susține examenele, pentru că pe parcursul anului școlar sunt la ședințe de chimioterapie. De aceea, este necesară acordarea unei atenții deosebite la tot ce reprezintă școala în spital. Totodată, acesta a precizat că actualele prevederi precizează că trebuie un număr minim de elevi pentru constituirea unei grupe.
“Vom acorda o atenţie deosebită unui lucru neglijat până acum: şcoala în spital. Există sute de copii care pe parcursul acestor examene sunt în spital sau pe parcursul anului şcolar în şedinţe de chimioterapie. Până acum prevederile prevăd un număr minim pentru constituirea unei grupe de elevi în clasă. Ce grupă să constitui în şcoală în Fundeni sau în spitalul Marie Curie? În Fundeni avem 92 de elevi, în Spitalul Marie Curie avem aproape 30 de elevi în această situaţie, în ţară numărul lor se multiplică. Atunci când sunt sub perfuzii într-un salon, altul este la…Nu putem vorbi de constituirea de grupe”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.
Sorin Cîmpeanu vrea să creeze școală în spitale pentru copiii care fac chimioterapie: „Nu este vina lor că se află în aceste situaţii”
Ministrul Educației a precizat că doreşte promovarea unei OUG, prin care să fie constituit un corp al profesorilor pentru şcoala în spital.
“Dorim promovarea unei OUG prin care să constituim un corp al profesorilor pentru şcoala în spital şi să organizăm sistemul în aşa măsură în care fiecare elev să aibă acces la educaţie. Nu este vina lor că se află în aceste situaţii. Situaţiile punctuale cu acel elev într-un spital din Franţa sau elevul dintr-un spital din Turcia au fost reglementate, vor susţine examene naţionale aşa cum au cerut şi aşa cum am promis public, cu implicarea ambasadelor, la iniţiativa Ministerului Educaţiei, aceşti copii vor susţine examenul”, a anunţat ministrul Educaţiei.