Prima pagină » National » Sorin Cîmpeanu, detalii despre redeschiderea școlilor: „Evaluările vor fi făcute săptămânal, iar rata de infectare va fi luată în considerare pe ultimele 14 zile”

Sorin Cîmpeanu, detalii despre redeschiderea școlilor: „Evaluările vor fi făcute săptămânal, iar rata de infectare va fi luată în considerare pe ultimele 14 zile”

02 feb. 2021, 20:49,
Bianca Rebegea, în National

Marți, 2 februarie, la Antena 3, Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a oferit o serie de detalii despre redeschiderea școlilor. Dacă situația pandemică o impune, școlile ar putea fi închise din nou, potrivit ministrului. Până atunci, veștile specialiștilor sunt bune.

Sorin Cîmpeanu a mai vorbit și despre repartizarea județelor în cele trei scenarii, roşu, galben, verde.

„Nu va exista vreo ezitare în interesul stării de sănătate, dacă situaţia epidemiologică ne va obliga la acest lucru să-l facem. Însă experţii pe sănătate spun că suntem pe un trend care nu generează îngrijorări imediate în această perspectivă. Astăzi, în România o singură localitate mai este în carantină, comuna Havârna din judeţul Botoşani”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu: „Decizia de deschidere a şcolii se va lua la nivel de localitate”

Ministrul Educaţiei a arătat că în momentul de față un singur județ se află în scenariul roșu. Este vorba despre județul Timiș, iar aici vor merge la şcoală doar preşcolarii şi elevii claselor I-IV. Despre toți ceilalți se știe că vor continua școala în mediul online. În scenariul verde se află 17 județe, iar în zona galbenă sunt 24, a completat Sorin Cîmpeanu.

„Decizia de deschidere a şcolii se va lua nu la nivel global, al judeţului, ci la nivel de localitate. Această situaţie va trebui să fie cunoscută foarte vizibilă. Ministerul Educaţiei va prelua pe site linkul cu situaţia unde sunt updatate datele epidemiologice, pe toate localităţile, în aşa fel încât fiecare părinte, elev, profesor să ştie ce va urma pentru săptămâna următoare. Evaluările vor fi făcute săptămânal iar rata de infectare va fi luată în considerare pe ultimele 14 zile”, a explicat Sorin Cîmpeanu la Antena 3.

Sorin Cîmpeanu, detalii despre redeschiderea școlilor: „Epidemilogii spun că cei mici transmit cel mai greu acest virus”

Ministrul Educaţiei a precizat că în cazul în care situația epidemiologică se schimbă, decizia închiderii școlilor nu se va lua de la o zi la alta. Mai mult, acesta a adăugat că dacă lucrurile se vor modifica, acestea se vor vedea în decurs de o lună.

Sorin Cîmpeanu a dezvăluit care este raţionamentul pentru care în scenariul galben vor merge la şcoală doar elevii din clasele I-IV, a VIII-a şi a XII-a.

„Din cauza aglomerării, sunt şi criterii specifice eduaţiei. Cei mici – avem deja generaţii, 168.000 de elevi care au învăţat mai puţin prima jumătate a alfabetului. Nu cred că-şi doreşte cineva să înveţe toţi on-line şi să scrie şi cea de-a doua parte alfabetului. Au prioritate pentru că acolo se derulează cel mai greu procesul de învăţământ. Epidemilogii spun că cei mici transmit cel mai greu acest virus.

Au prioritate şi cei din clasele terminale pentru că vor susţine examenele naţionale. În măsura în care situaţia o va permite, ne dorim să fie deschise şcolile în integralitatea lor. Un alt motiv a fost acela al nevoii de derulare a acţiunilor de recuperare, acele celebre ore remediale, care necesită prezenţa fizică”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

În ceea ce privește universitățile, decizia reluării cursurilor cu prezenţă fizică aparține fiecărei instituţii în parte, a mai adăugat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *