Prima pagină » National » Sorin Cîmpeanu, despre relaxarea măsurilor în unităţile de învăţământ
Sorin Cîmpeanu, despre relaxarea măsurilor în unităţile de învăţământ

Sorin Cîmpeanu, despre relaxarea măsurilor în unităţile de învăţământ

31 ian. 2022, 17:04,
în National

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a dat din nou exemplul Franţei când vorbea de adaptarea regulilor în şcoli în pandemia COVID-19.

Oficialul a spus că Franța a renunțat recent la regulă pe care România a implementat-o din 17 ianuarie, aceea că o clasă se închide la trei cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 într-un anumit număr de zile, potrivit edupedu.ro.

Cîmpeanu a spus că chiar dacă sunt opt copii infectați într-o clasă, elevii sunt izolați și „școala merge mai departe”.

Întrebat dacă se pregătește o relaxare a regulilor în vigoare, ministrul nu a negat.

„Uitați-vă la state precum Franța, care a funcționat luni de zile cu regulă „la trei cazuri apărute într-o clasă, se suspendă prezența fizică în acea clasă”.

De două săptămâni a renunțat la această regulă, apropo de relaxarea măsurilor (…). Este vorba despre o țară care are 400.000 de infectări zilnic. În Franța dacă apar 5-6-7-8 cazuri de copii infectați, acei copii infectați rămân izolați și școala merge mai departe”, a spus Cîmpeanu.

Întrebat dacă vorbeşte cu ministrul Sănătăţii despre schimbarea regulilor, oficialul a replicat:

„Nu e vorba de o relaxare care să privească numai școlile. (…) Atunci când estimezi că 60% din populația Uniunii Europene, unii estimează mai mult, alții spun că într-un an de zile cu toții vom trece peste prin această boală, trebuie să iei măsuri adecvate. Nu mai este atât o problemă sanitară, cât este o problemă economică și socială”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul educației, despre testele de salivă din școli

Ministrul educației consideră că abia acum putem vedea eficiența testării de 2 ori pe săptămână a elevilor și profesorilor, deoarece pentru 2000 din 5000 de teste antigen s-au confirmat rezultatele pozitive la PCR, a spus Sorin Cîmpeanu luni, în Parlament.

Săptămâna trecută s-a reluat testarea copiilor, după ce au fost distribuite în școli 10 milioane de teste salivă. Pentru o zi de testare e nevoie de 3,2 milioane de teste, iar într-o săptămână sunt distribuite în total 6,4 milioane pentru elevi și profesori, pentru că se face testarea de 2 ori pe săptămână.

Ministrul educației a spus luni că din 5000 de teste antigen raportate pozitiv, aproape 2000 s-au confirmat la PCR. El a adăugat că se impune responsabilitate în raportarea acestor teste.

“Fac un apel la responsabilitatea raportării acestor teste. Am constatat o îmbunătăţire a procesului, în sensul în care, în ultimele zile, din 5.000 de teste pe bază de salivă care au fost pozitive aproape 2.000 au fost validate prin teste PCR. Înseamnă că s-a creat o obişnuinţă, a fost mai greu la început, se poate înţelege lucrul acesta şi creşte şi responsabilitatea raportării acestor rezultate”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

De subliniat, numărul celor care fac teste nu se raportează, ci doar rezultatele pozitive sunt declarate. Așadar, nu există o evidență oficială din care să reiasă eficiența testării. Se cunoaște doar numărul testelor pozitive, dar nu se știe câți copii și profesori se testează într-adevăr într-o săptămână și câte dintre cele 6,4 milioane de teste sunt folosite.

Ministerul Educației a anunțat vineri că aproape 27 de mii de elevi și peste 7.300 de profesori și angajați sunt pozitivi cu SARS-CoV-2.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`