Prima pagină » Actualitate » Sorin Cîmpeanu, despre redeschiderea școlilor: „Ne dorim revenirea la normalitate“

Sorin Cîmpeanu, despre redeschiderea școlilor: „Ne dorim revenirea la normalitate“

01 feb. 2021, 10:16,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a vorbit despre posibila redeschidere a școlilor din data de 8 februarie, când începe semestrul al doilea al anului școlar 2020-2021. Sorin Cîmpeanu a susținut că se dorește ca după trei luni de când elevii fac exclusiv școală online, să se încerce revenirea la normalitate. O decizie se va lua, cel mai probabil marți ,2 februarie, în funcție de decizia Ministerului Sănătății.

„Ministerul Educației nu are competența să se pronunțe asupra gestionării riscului de transmitere a virusului, dar cei care au competența să se pronunțe au spus în data de 14 ianuarie că acest risc este gestionabil. Nu poate fi eliminat în mod complet, dar poate fi gestionabil. Ne dorim revenirea la normalitate, iar normalitatea nu prevede modalitatea de a alege fără motiv în ce fel se desfășoară cursurile. Înainte de februarie 2020 nu exista posibilitatea de alegere fără motive. Exista posibilitatea de a sta acasă pe motive medicale”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Patru situații în care elevii continuă școala online

Ministrul Educației a precizat că nu se ia în calcul scenariul hibrid, în schimb există câteva situații ăn care, chiar dacă se va decide revenirea elevilor în bănci, vor fi elevi care vor continua școala online.

„Sunt patru situații în care poate funcționa în continuare școala online:

  1. Elevii au contraindicații medicale pentru prezență fizică, au vulnerabilități. Ei vor face în continuare online.
  2. Elevii au aparținători în familie care au vulnerabilități medicale, certificate ca atare. Pentru aceștia, învățământul va fi în continuare online.
  3. Elevii prezintă simptome. Recomandarea „apăsată” a Ministerului Sănătății, dar și a Ministerului Educației este să rămână acasă.
  4. Profesorii prezintă vulnerabilități sau simptome. Profesorul stă acasă și se va face predare-învățare online“, a menționat Sorin Cîmpeanu.

Elevi și cadre didactice ce au contraindicații

Ministrul educației a vorbit și despre situațiile particulare în care unii elevi sau cadre didactice nu pot fi prezenți fizic la crusuri din cauza contraindicațiilor.

„Dacă un elev sau mai mulți dintr-o clasă au contraindicații, iar clasa lor merge fizic la școală, ei trebuie să aibă acces online la ore. „Pentru asta, trebuie videocamere. Pentru asta, ministrul educației a lansat o achiziție. În data de 4 februarie vor fi deja disponibile 60.000 de laptopuri plus un număr important de videocamere pentru a susține acest proces de predare-învățare online. Dacă un profesor are contraindicații, conducerea școlii este datoare să asigure un program orar prin care orele acelui dascăl să fie grupate într-o singură zi, în așa fel încât elevii să poată învăța online, de acasă, într-o zi pe săptămână, la disciplina acelui sau acelor profesori care au contraindicații pentru prezență fizică. Dacă vor fi mai mulți profesori, ceea ce nu ne dorim, vor putea fi și două zile din cinci”, a explicat ministrul educației.

Ore online la profesorii care au contraindicații

Și învățătorii vor avea dreptul să solicite să stea acasă, dacă au contraindicații, doar că pentru angajații din sistemul de educație legislația prevede certificarea de către un medic de medicina muncii, spre deosebire de elevi, care nu au nevoie de medicina muncii, a subliniat Sorin Cîmpeanu.

„Prin urmare, dacă o clasă care ar trebui să funcționeze cu prezență fizică are profesorul care nu poate desfășura orele cu prezență fizică și dacă nu există o soluție de înlocuire a acelui cadru didactic, atunci toată clasa va rămâne acasă să facă orele online”, a spus Sorin Cîmpeanu, care a adăugat însă că soluția de înlocuire a cadrului didactic este greu de aplicat având în vedere resursa umană din sistemul de educație.

Bugetul.ro
Dispare lacul din București văzut de milioane de localnici măcar o dată în viață. Totul se transformă într-un spațiu dedicat activităților sportive
redactia.ro
George Simion a plecat din țară în ziua în care Nicușor Dan a fost validat președintele României. Simion a fost surprins într-un loc neobișnuit la discuții
Bugetul.ro
Cel mai analfabet județ din România. Un vlogger din țara noastră a întocmit un clasament al județelor unde gradul de analfabetism este foarte ridicat
a1.ro
Jennifer Lopez, accident vestimentar la un concert caritabil. Decolteul prea adânc a lăsat la vedere tot ce ascundea sub rochie
Playtech.ro
Bancnota românească pe care o cumpără colecționarii cu 2500 de lei. Nu este rară, mulți încă o au acasă
observatornews.ro
Ilie Bolojan şi-ar putea aduce city managerul în Guvern. Numele de miniştri vehiculate: Birchall, Cioloş sau Drulă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Șoșoacă a pus tunurile pe Simion. Acuzații fără precedent
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
A erupt și spune tot ce știe despre George Simion. Dezvăluiri teribile despre banii publici și planul pe care îl avea cu Georgescu
Playtech.ro
Românii care își distrug buletinele și pașapoartele pe TikTok riscă amendă. Ce spune legea despre acest trend periculos
Dailybusiness.ro
Boloș: Decât să așteptăm minuni pentru PNRR, mai bine implementăm proiecte
RomaniaTV
BOMBĂ în showbiz! Despărțire în familia Danei Nălbaru și a lui Dragoș Bucur! Ea deja a plecat de acasă!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Becali îl DISTRUGE pe Simion: ''A luat-o razna și ia substanțe. Primește ordine din Austria. E un om terminat. La revedere, pentru mine nu mai există''
redactia.ro
Cum l-a numit Mihai Gâdea pe George Simion după ce președintele AUR a jignit femeile din România
ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`