Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a vorbit despre prezența studenților în cămine și despre redeschiderea acestora. Sorin Cîmpeanu a susținut că prezența studenților în sălile de curs nu reprezintă o problem foarte mare deoarece acolo se poate face organizare. Marea problem este legat de prezența studenților în cămine. Ministrul Educației a declarat că prezența studenților în cămine face ca păstrarea distanțarii sociale să fie greu de realizat.
„Studenţii au voie să meargă la universităţi, dar decizia aparţine fiecărei universităţi. Să îşi întrebe conducerile universităţilor lor. Dacă mă întrebaţi pe mine, pentru că am o oarecare experienţă de rector, pot să vă spun că problema nu este prezenţa studenţilor în amfiteatre, săli de curs, laboratoare, problema este prezenţa studenţilor în căminele studenţeşti, acolo unde, cu toţii ştim, este mult mai greu de păstrat…”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Sorin Cîmpeanu: „Sunt universităţi care organizează partea de curs online, iar partea de laboratoare, lucrări practice, proiecte, cu prezenţă fizică“
Ministrul educației a precizat că multe universităţi și-au manifestat deja intenția de a reintroduce prezenţa fizică a studenţilor la laboratoare, lucrări practice sau proiecte, în timp ce cursurile se vor face în continuare online. Ministrul atrage atenția că unviersitățile trebuie să ia cât mai repede o decizie pentru ca studenții să aibă timp să se pregătească să vină la ore.
„Sunt multe universităţi care se pregătesc deja să ia decizia de prezenţă fizică alternativă a studenţilor. Asta înseamnă că sunt universităţi care organizează partea de curs online, iar partea de laboratoare, lucrări practice, proiecte, cu prezenţă fizică. E importantă această alternanţă pentru a reduce la jumătate numărul de studenţi din fiecare cămin. Semestrul are 14 săptămâni şi pot veni 7 săptămâni prezenţă online, alte 7 săptămâni prezenţă fizică, după care cealaltă jumătate revine cu prezenţă fizică. Cei care au fost cu prezenţă fizică, trec în online. Acesta este sistemul pe care multe universităţi îl vor propune. Rugămintea mea a fost, către colegii rectori, de a anunţa cu cel puţin o săptămână înainte modul în care va începe semestrul doi pentru ca studenţii să aibă timp, mulţi vin din ţară”, a precizat Sorin Cîmpeanu.
Când începe semestrul a doilea
Ministrul Educației a adăugat că semestrul al doilea începe în una-două săptămâni, la cele mai multe universităţi.
„Data de începere în semestrul al doilea diferă de la o universitate la alta, până acum a început la o singură universitate, UMF din Târgu Mureş. Cele mai multe încep în 1-2 săptămâni semestrul al doilea”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.
Cum vor fi vaccinate cadrele didactice
Reluarea cursurilor în sistem fizic ridică o mare problemă pentru cadrele didactice și a modului în care acestea se pot vaccina anti-COVID-19. Ministrul a declarat că se va încerca găsirea unei soluții, iar una dintre ele ar putea consta în centre mobile de vaccinare.
”A fost o eroare de înțelegere, de comunicare. Întotdeauna colonelul Valeriu Gheorghiță a spus că va încerca să găsească soluții. Ieri a spus că va încerca să găsească o soluție, astăzi a spus că se profilează o soluție. Soluția ar putea fi centre mobile de vaccinare, la nivelul învățământului preuniversitar, în fiecare județ, organizat în Casa Corpului Didactic. Sunt spații destinate deja întâlnirilor cadrelor didactice, care sunt adecvate organizării unor centre de vaccinare mobile. Am luat legătura în Inspectorate și am transmis deja inclusiv lista adreselor acestor Case ale Corpului Didactic. Rămâne să vedem și în fiecare centru universitar care va fi universitatea cea mai potrivită pentru organizarea acestor centre mobile de vaccinare”, a apreciat Sorin Cîmpeanu.