Prima pagină » Actualitate » Sorin Cîmpeanu, despre bugetul pentru 2021: „Dacă nu va fi asigurat, va fi un alt ministru la Educație!“

Sorin Cîmpeanu, despre bugetul pentru 2021: „Dacă nu va fi asigurat, va fi un alt ministru la Educație!“

11 feb. 2021, 14:01,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a avertizat joi, 11 decembrie, că în cazul în care bugetul pentru 2021 nu va fi asigurat conform cerințelor sale, își va da demisia.

Sorin Cîmpeanu a declarat că a avut mai multe solicitări pentru bugetul ministerului pe care îl conduce și că a cerut să fie mai mare față de execuția bugetară pe 2020. Ministrul Educației a precizat clar că, dacă nu va fi asigurat, va fi un alt ministru la Educație, care știe să rezolve problemele fără resurse financiare.

„Am avut o serie de solicitări punctuale. Pot să prezint selectiv. Includerea resurselor financiare în bugetul național pentru bursele elevilor. Creșterea substanțială a cheltuielilor materiale pentru școli. Costul standard/elev are două componente. Cea destinată salariilor. În ultimii patru ani, a crescut. Și componenta destinată cheltuielilor materiale. Această componentă servește pentru plata electricității, încălzirii, apei. Sunt cuprinse și cheltuielile de formare profesională. Sunt foarte multe lucruri cuprinse în această componentă, care, din păcate, a înregistrat o creștere ușor peste rata inflației, de la 321 lei/elev în 2016 la 387 lei/elev în 2020“, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Sorin Câmpeanu: „Una din condiții a fost creșterea semnificată a componentei costului standard/ elev destinat acoperirii cheltuielilor materiale“

Ministrul a adăugat că una din condiții a fost creșterea semnificată a componentei costului standard/ elev destinat acoperirii cheltuielilor materiale.

„În comparație cu creșterea semnificativă, firească, benefică a componentei pentru salarii, una din condiții a fost creșterea semnificată – așa cum nu a mai fost până acum – a componentei costului standard/ elev destinat acoperirii cheltuielilor materiale. Sunt mulțumit din perspectiva burselor elevilor. De asemenea, vrem să avem o finanțare instituțională a cercetării”, a menționat Sorin Cîmpeanu.

„Dacă minimul cerut va fi asigurat, va fi același ministru la Educație“

Ministrul Educației a mai spus că dacă nu va fi asigurat, va fi un alt ministru la Educație, care știe să rezolve problemele fără resurse financiare.

„Peste toate aceste exemple punctuale, am afirmat public, în mod repetat și deliberat, că, înțelegând constrângerile bugetare din acest an, care nu sunt specifice doar României, totuși am o așteptare clară: în valoare absolută, raportat la execuția pe 2020, bugetul Ministerului Educației în special și bugetul educației în general, să fie mai mare față de execuția bugetară pe 2020. Este un minim. Acest minim, dacă va fi asigurat, va fi același ministru la Educație. Dacă nu va fi asigurat, va fi un alt ministru la Educație, care știe să rezolve problemele fără resurse financiare”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Miniștrii USR, nemulțumiți de buget

Miniștrii USR-PLUS sunt extrem de nemulțumiți de sumele propuse de premierul Florin Cîțu și amenință că nu vor da avizele pentru aprobarea bugetului pentru 2021 daca nu vor primi sumele cerute.

Ministerul Economiei a cerut 6,5 miliarde de lei. Din aceștia, peste 5 miliarde de lei sunt alocați pentru firme. Iar un miliard de euro va merge către HORECA, deși ministrul Claudiu Năsui a cerut mult mai mult pentru susținerea patronilor de restaurante, adică 2,5 miliarde de lei.

În plus, bugetul Casei Naționale de Sănătate ar fi fost diminuat cu peste 8 miliarde de ei. Casa Națională de Sănătate se află în subordinea lui Vlad Voiculescu și este condusă de un apropiat al acestuia. Ministerul Sănătății primește 11 miliarde de lei.

Și de la ministerul condus de Cristian Ghinea s-ar fi redus o parte dintre alocările bugetare, la fel ca și la Ministerul transporturilor, condus de Cătălin Drulă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *