Marți, 23 februarie, Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat că elevii ar putea face ore de sport fără măști.
Acesta a transmis că, după discuțiile purtate cu reprezentanții Ministerului Sănătății, ar fi acceptabile orele de sport la care elevii să nu poate mască, însă cu o condiție: orele trebuie să se desfășoare în exteriorul clădirilor.
Ministrul Educației a arătat purtarea măștii nu este obligatorie la orele de sport în cea mai mare parte a școlilor din Europa.
„Am dat exemplul tuturor țărilor europene care nu impun purtarea măștii în cadrul orelor de educație fizică. Există, în afară de regiunea Veneto, din Italia, în care încă există obligativitatea purtării măștii, singura regiune din Europa, mai există încă un caz special, cazul Franței, care recomandă ca orele de sport să se facă fără mască, dar să se facă în exteriorul școlii”, a declarat Cîmpeanu, la Antena3.
Sorin Cîmpeanu: „Ar putea fi acceptabil să nu se poarte mască doar în condițiile în care orele de sport se fac în exteriorul școlii”
Sorin Cîmpeanu a precizat că elevii ar putea să nu mai fie nevoiți să poarte masca de protecție la orele de sport, doar dacă acestea se vor desfășura în aer liber.
„Am discutat cu Ministerul Sănătății și punctul de vedere până acum este că ar putea fi acceptabil să nu se poarte mască doar în condițiile în care orele de sport se fac în exteriorul școlii, în spații deschise. După cum vedem, temperaturile din acest moment nu permit aplicarea acestei variante propuse de MS. Discuțiile vor continua”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.
Sorin Cîmpeanu, despre revenirea studenților la cursuri fizice
Sorin Cîmpeanu a precizat că prezența studenților în sălile de curs nu reprezintă o problemă foarte mare, deoarece acolo se poate face organizare. Marea problemă este legat de prezența studenților în cămine. Ministrul Educației a declarat că prezența studenților în cămine face ca păstrarea distanțarii sociale să fie greu de realizat.
„Studenţii au voie să meargă la universităţi, dar decizia aparţine fiecărei universităţi. Să îşi întrebe conducerile universităţilor lor. Dacă mă întrebaţi pe mine, pentru că am o oarecare experienţă de rector, pot să vă spun că problema nu este prezenţa studenţilor în amfiteatre, săli de curs, laboratoare, problema este prezenţa studenţilor în căminele studenţeşti, acolo unde, cu toţii ştim, este mult mai greu de păstrat…”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Ministrul Educației a declarat că unele universități permit prezența fizică a studenților la partea de laboratoare, lucrări practice, proiecte.
„Sunt multe universităţi care se pregătesc deja să ia decizia de prezenţă fizică alternativă a studenţilor. Asta înseamnă că sunt universităţi care organizează partea de curs online, iar partea de laboratoare, lucrări practice, proiecte, cu prezenţă fizică. E importantă această alternanţă pentru a reduce la jumătate numărul de studenţi din fiecare cămin. Semestrul are 14 săptămâni şi pot veni 7 săptămâni prezenţă online, alte 7 săptămâni prezenţă fizică, după care cealaltă jumătate revine cu prezenţă fizică. Cei care au fost cu prezenţă fizică, trec în online.
Acesta este sistemul pe care multe universităţi îl vor propune. Rugămintea mea a fost, către colegii rectori, de a anunţa cu cel puţin o săptămână înainte modul în care va începe semestrul doi pentru ca studenţii să aibă timp, mulţi vin din ţară”, a precizat Sorin Cîmpeanu.