Prima pagină » Actualitate » Sorin Cîmpeanu anunță alocarea a 30 milioane euro pentru plata profesorilor care fac cursuri de recuperare – VIDEO
Sorin Cîmpeanu anunță alocarea a 30 milioane euro pentru plata profesorilor care fac cursuri de recuperare - VIDEO

Sorin Cîmpeanu anunță alocarea a 30 milioane euro pentru plata profesorilor care fac cursuri de recuperare – VIDEO

03 feb. 2021, 16:08,
în Actualitate

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că profesorii vor primi bani pentru a recupera cu elevii orele care s-au ținut online. Fiecare profesor va primi câte 200 de lei pentru fiecare elev care a pierdut cursurile online sau care nu a înțeles lecțiile predate prin această metodă.

„În semestrul doi, suma de 30 de milioane de euro va fi alocată pentru cursuri remediale. Se vor aloca câte 200 de lei pentru fiecare elev care a avut probleme cu cursurile online, fie din cauza accesului la internet, fie din alte cauze”. a declarat Sorin Cîmpeanu.

Școlile din localitățile cu rata de infectare mai mică sau egală cu 1 vor fi deschise

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a precizat miercuri că în localităţile cu o rată de infectare cu noul coronavirus, cumulată pe 14 zile, mai mică sau egală cu 1 la o mie de locuitori vor fi deschise cu prezenţă fizică toate şcolile, creşele şi grădiniţele.

Potrivit acestuia, Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă a adoptat o hotărâre care prevede cele trei scenarii.

„Rată de infectare cumulată pe 14 zile mai mică sau egală cu 1/1.000 – vor fi deschise cu prezenţă fizică şcolile după cum urmează: în primul rând, antepreşcolari – creşe, preşcolari – grădiniţe, elevi – învăţământ primar, inclusiv clasa 0, învăţământ gimnazial, învăţământ liceal; următorul scenariu: rată de infectare între 1 şi 3/1.000, mai mică sau egală cu 3/1.000, vor merge cu prezentă fizică antepreşcolari în creşe, preşcolari în grădiniţe, elevii din învăţământul primar, inclusiv clasa pregătitoare în şcoală, vor merge şi elevii din clasele terminale, a VIII-a, a XII-a şi a XIII-a; al treilea scenariu – rata de infectare peste 3/1.000, dar mai mică de 6/1.000 – vor merge doar antepreşcolarii în creşă, preşcolarii în grădiniţă şi elevii învăţământului primar, inclusiv clasa pregătitoare”, a spus Cîmpeanu într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.

Hotărârea prevede că se recomandă participarea cu prezenţă fizică a elevilor cuprinşi în învăţământul tehnologic profesional, profesional dual şi post liceal pentru activitatea de stagiu practic.

„Stagiile practice se pot derula cu prezenţă fizică. Toate acestea cu respectarea condiţiilor impuse de organizatorii de practică şi cu respectarea condiţiilor impuse de ordinul miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii.

Ce reguli trebuie să respecte elevii

Unitățile de învățământ își deschid porțile pentru elevi și profesori, luni, 8 februarie când începe semestrul al doilea. Potrivit cu spusele Ministrului Sănătății, întoarcerea în școli va fi condiționată de pandemia de coronavirus.

În primul rând, elevii sunt obligați să poarte masca de protecție. Cei care refuză să facă asta, pur și simplu nu vor fi primiți la ore. În același timp și cadrele didactice trebuie să poarte masca de protecție, în caz contrar riscă sancțiune din partea Inspectoratului Școlar. Cursurile se suspendă dacă doi elevi dintr-o școală sunt confirmați cu virusul Sars Cov 2.

„Îmi place să cred că vom da cu toţii dovadă de responsabilitate, mai ales adulţii, cei care avem datoria să îi educăm pe copii. Dacă sunt probleme medicale, care împiedică un copil să poarte masca… Mă tem că va trebui să nu fie primit în colectivitate. În cazul profesorilor care refuză să poarte masca, Inspectoratul Şcolar trebuie să intervină. Nu e acceptabil aşa ceva. Este vorba de măsuri de siguranţă, iar portul măştii va fi măsura de bază, măsura de protecţie esenţială. Să refuze acest lucru este intolerabil”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației, despre adeverințele medicale

Adeverințele medicale eliberate la începutul primului semestru elevilor vulnerabili, care atestă că nu pot merge fizic la școli, vor fi valabile și acum, în așa fel încât să nu fie puși pe drumuri pentru eliberarea altor adeverințe, spune ministrul Educației, anunță MEDIAFAX.

Întrebat despre poziția Consiliului Național al Elevilor, care a cerut amâanrea deschiderii școlilor cu o săptămână pentru pregătirea lor, ministrul Educației a spus, miercuri, că școlile sunt sunt pregătite: sunt peste 37 de milioane de măști, peste un milion de litri de substanțe dezinfectante „plus multe alte elemente”.

De asemenea, joi va avea loc o altă video conferință cu inspectorate școlare din toată țara, în prezența presei, unde Consiliul Național al Elevilor, „dacă are îngrijorări punctuale cu privire la pregătirea insuficientă a unor școli din anumite zone” poate interveni, a spus Cîmpeanu.

Întrebat, de asemenea, dacă în ordinul comun al Ministerului Educației și al Ministerului Sănătății va fi prevăzut câți elevi vor avea voie maxim într-o clasă. ministrul a răspuns „cu siguranță da”.

Referindu-se la cele cinci excepții de la școala în prezență, ministrul a declarat că sunt elevi care au deja adeverințe medicale de la începutul primului semestru: „Vom insista ca acele adeverințe – pentru că sunt în același an școlar – să fie luate în considerare și să nu punem elevii pe drumuri pentru alte adeverințe medicale”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
10 ianuarie 2025
10 ianuarie 2025