Prima pagină » Actualitate » Sorin Cîmpeanu: „Am stabilit în ce condiții se suspendă activitatea“ – LIVE VIDEO / LIVE TEXT

Sorin Cîmpeanu: „Am stabilit în ce condiții se suspendă activitatea“ – LIVE VIDEO / LIVE TEXT

05 feb. 2021, 12:13,
Cristian Zavastin, în Actualitate

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a vorbit vineri, 5 februarie, despre Ordinul comun de Ministru privind redeschiderea școlilor.

„În Ordinul de Ministru comun, am încercat să răspundem tuturor întrebărilor legate de deschiderea școlilor. Am afișat lista UAT-urilor din România cu încadrarea într-un din scenarii. Orice părinte sau cadru didactic poate consulta. Școala începe pe «pe verde» în peste 2.000 de localități. Sunt localități unde școlile vor fi deschise pe toate palierele. Sunt 903 localități în scenariu galben. DSP-urile locale au anunțat împărțirea pe scenarii. Avem un plan de acțiuni pentru respectarea regulilor impuse.

Mă bazez pe implicarea autorităților locale. Știm în ce condiții vor fi suspendate cursurile. Grădinițele și învățământul primar se suspendă pentru 14 zile la primul caz de infectare apărut. În învățământul gimnazial și liceal la apariția primului caz se declanșează o anchetă epidemiologică și se analizează măsurile, La apariția celui de-al doilea caz se suspendă activitatea.

Toți elevii care au probleme vor învăța în sistemul online. Nu va exista niciun fel de rabat de la portul măștii. Aerisirea la intervale regulate este, de asemenea, un lucru obligatoriu, iar dacă va fi nevoie vor fi deschise și ușile. Solicităm respectarea tuturor normelor pentru transporturile școlare. Vom face verificări în acest sens, dar este esențială respectarea normelor pentru că mijloacele de transport sunt identificate drept posibile focare“, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu: „Insistăm pe respectarea regulilor privind distanțarea fizică“

Ministrul Educației a precizat că trebuie ținut cont de regulile de prevenire a infectării cu SRAS-COV2.

„Insistăm pe respectarea regulilor privind distanțarea fizică. Ordinul prevede cel puțin 1 metru. Scăzând acele categorii de elevi exceptate, aglomerația nu va fi mare la nivel de clase. Chiar și așa trebuie să respectăm regulile. Nu se va face rabat de la portul măștii. Un lucru esențial este aerisirea la intervale de timp. Trebuie respectate regulile impuse pentru transportul școlar. Stocul de măști este de peste 37 de milioane, la acest moment. La acestea se adaugă cele obținute de autoritățile locale“, a menționat Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu: „Programa de examene naționale va fi schimbată“

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a anunțat că programa de examene naționale se schimbă, iar astăzi Ordinul de ministru va fi publicat în Monitorul Oficial.

„Am semnat ordinul de ministru pentru adaptarea la realității programei pentru examenele naționale. Astăzi va fi publicat în Monitorul Oficial. Această adaptare s-a făcut ținând cont de realitățile anului școlar 2020-2021. Adaptarea vizează tematica de examen și s-a făcut cu atenție la ce s-a predat de când s-a intrat în online. Tematica cuprinde patru ani de materie pentru Evaluarea Națională și pentru Bacalaureat. Testele de antrenament pentru examenele naționale vor fi publicate în data de 22 februarie”, a anunțat ministrul Educației.

Vlad Voiculescu: „Elevii vor fi testați periodic“

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a precizat că elevii vor fi testați periodic.

„Sunt câteva reguli simple ce trebuie respectate și vor fi afișate într-un ghid ce va ajunge în școli. Este necesar ca părinții să-și exprime acordul pentru testarea elevilor. Vor fi teste antigen, o parte dintre acestea fiind distribuite. Nu este necesară o adeverință de la medicul de familie pentru începerea școlii. Prioritatea noastră este să nu aducem copiii într-o situație de risc. Copiii trebuie să meargă la școală în condiții de siguranță. Trebuie o colaborare între părinți, școală și cadrele medicale. Importantă este pregătirea școlilor și menținerea regulilor. Este nevoie de păstrarea curățeniei, e nevoie ca aerisirea să se facă la termene regulate. Școlile trebuie să aibă un cabinet medical unde copilul care are orice simptome care ar putea să ducă spre o potențială infecție să poată fi însoțit și apoi anunțat medicul de familie și conducerea DSP.

Trebuie asigurată comunicarea cu familiile copiilor, cu autoritățile sanitare. Foarte importantă va fi instruirea și acest lucru se va întâmpla progresiv. Este esențial circuitul de raportare. este necesară testarea, dar și raportarea în maximum 24 de ore. pentru copii, important este că încep școala. Este esențial pentru ei să poarte măștile, să păstreze distanța și să aibă grijă la igienă. Fiecare poate fi un mic erou dacă respectă regulile. Testarea se va face pentru cadrele didactice ce au simptome și pentru copiii care au simptome. testarea se va face în cabinete medicale sau în izolator. E important ca testarea să se facă la timp“, a menționat Vlad Voiculescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *