Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat astăzi, 11 mai, în cadrul unui briefing de Guvern, că în scurt timp urmează să fie eliminată problema grupurilor sanitare neconforme din școli, cu condiția ca autoritățile locale să utilizeze banii alocați de către Guvern în acest sens.
Sorin Cîmpeanu a declarat, la finalul ședinței de Guvern, că este vorba despre o sumă medie de 85.000 de lei per școală.
“A patra hotărâre de Guvern adoptată astăzi priveşte finanţarea pentru o problemă aflată de multă vreme, din păcate, în atenţia publică. Este vorba de şcolile care au grupuri sanitare neconforme. Prin finanţarea alocată astăzi de către Guvernul României un număr de 126 de şcoli nominalizate vor primi finanţare pentru a elimina această problemă a grupurilor sanitare neconforme”, a declarat ministrul Educației.
Autoritățile locale vor avea acces la bani, după aprobarea hotărârii de Guvern
Ministrul a explicat faptul că este vorba, în mare parte, de școli mici, care vor putea beneficia de sume, după aprobarea hotărârii de Guvern.
„126 de şcoli în care învaţă 18.340 de elevi. Dacă veţi face o simplă împărţire, veţi vedea că numărul mediu de elevi pe şcoală este 145, deci este vorba de şcoli mici. În cazul în care autorităţile locale care vor avea de îndată după aprobarea hotărârii de Guvern în bugete aceste sume, este vorba de o sumă medie de 85.000 de lei per şcoală doar pentru a asigura conformitatea grupurilor sanitare, o sumă care exclude cheltuielile ocazionate de branşamente la apă potabilă şi canalizare, acestea provin din bugetele autorităţilor locale”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.
Aproape 200 de școli din România nu au grupuri sanitare conforme
Ministrul a precizat că, dacă această sumă va fi folosită, atunci România va mai avea doar 199 de şcoli cu grupuri sanitare neconforme, niciuna neavând personalitate juridică.
„Dacă această sumă va fi folosită la finalul acestui an vom mai avea în România doar 199 de şcoli, nicio şcoală cu personalitate juridică, toate 199 sunt structuri, pentru o bună parte din ele având viabilitate redusă, s-a decis deja comasarea cu alte structuri. Deci în acest fel, dacă autorităţile locale vor utiliza suma pusă la dispoziţie de Guvern, vom elimina în scurt timp total această problemă care trenează cum spuneam de mult timp în sistemul de educaţie românesc, grupuri sanitare neconforme”, a explicat Sorin Cîmpeanu.
Sorin Cîmpeanu anunță modificări majore în Legea Educației
În urmă cu o săptămână, ministrul Educației a anunțat faptul că Guvernul României pregătește o OUG prin care se modifică și se completează Legea educației naționale nr. 1/2011. Ordonanța de Urgență se află pe birourile lui Adrian Câciu și Cătălin Predoiu, intrând pe circuitul oficial de avizare, unde are nevoie de opinia Ministerului de Finante și a Ministerului Justiției. Modificările vizează bursele pentru elevi, urmând ca bani să primească și elevii de la școlile particulare. Învățământul universitar va beneficia de noi prevederi, acolo unde ARACIS va primi noi îndatoriri.
Dispar tezele obligatorii, din anul școlar viitor
Varianta de eliminare a tezelor a fost anunțată de ministrul Educației, la finalul lunii martie, amintind de consultările cu experții pentru luarea deciziei în acest sens. Atunci, ministrul spunea că tezele nu își mai ating scopul. Deciziile urmează să fie adoptate în mod oficial prin modificarea ROFUIP – regulamentul de organizare a școlilor și ar mai putea suferi modificări până atunci. În funcție de decizia autorităților din Educație, acesta ar putea fi ultimul an în care se dau teze în mod obligatoriu.
Cimpeanu nu mai este Ministru din punct de vedere legal.