Somnul te menține sănătos. Un articol recent publicat de Academia de Nutriție și Dietetică, afirmă că somnul suficient vă poate ajuta de fapt să vă mențineți un stil de viață mai sănătos. Cu pandemia COVID-19 care ne afectează calitatea vieții, a rămâne sănătos ar trebui să fie o prioritate.
Adulților li se recomandă să aibă cel puțin șapte sau mai multe ore de somn în fiecare noapte, copiii cu vârste cuprinse între 6-12 ani au nevoie de nouă până la douăsprezece ani, iar vârstele de 13-18 ani au nevoie de opt până la zece. Experții au ajuns la concluzia că lipsa somnului poate duce la următoarele probleme de sănătate:
Diabetul zaharat
Insulina ajută la reglarea controlului glucozei, iar lipsa somnului poate reduce producția de insulină. Un echilibru sănătos între insulină și glucoză este esențial pentru evitarea diabetului de tip 2. Alături de nutriție și exerciții fizice adecvate, somnul adecvat are posibilitatea de a încetini riscul de a dezvolta diabet de tip 2.
Somnul te menține sănătos. Stresul și imunitatea
Lipsa de somn poate crește hormonii de stres, împiedicând hormonii buni să funcționeze corect și împiedică organismul să-și întinerească apărarea împotriva bolilor. Somnul adecvat îmbunătățește capacitatea corpului nostru de a ataca un virus și ne permite să sărim mai repede pentru a-l distruge. Lipsa de somn crește, de asemenea, globulele albe din sânge, care la rândul nostru ne crește inflamația și are potențialul de a încetini recuperarea noastră de boli. Somnul ajută la eliminarea toxinelor din creier, pe care le producem în timpul orelor de veghe.
Afecțiuni cardiovasculare
Prin faptul că nu avem un somn adecvat, avem tendința de a crește colesterolul „rău” sub formă de LDL. Astfel, are loc „blocarea arterelor” și împiedică fluxul sanguin lin. Nu toate studiile sunt concludente, dar lipsa somnului ne poate scădea capacitatea de a produce colesterolul „bun”, care sunt protectorii arterei. Presiunea arterială scade în timpul somnului, astfel încât somnul limitat poate provoca perioade prelungite de tensiune arterială ridicată. Acest lucru poate duce la hipertensiune arterială și probleme cardiace mai grave.
Avansarea cercetărilor științifice indică faptul că copiii care nu au somn adecvat au o incidență mai mare de a dezvolta diabet de tip 2.
În concluzie, împreună cu o bună nutriție și exerciții fizice adecvate, ar trebui să încercăm cu toții să îmbunătățim obiceiurile de somn, astfel încât să putem rămâne sănătoși atât mental, cât și fizic.