Somnul de pranz, nociv pentru sănătate. Mulți cred că a dormi la pranz este o activitate inofensivă. Însă oamenii de știință arată că atipitul mai mult de o oră ar putea fi riscant. Studiul este prezentat la ESC Congress 2020.
„Odihna din timpul zilei este obișnuită în toată lumea și este, în general, considerată un obicei sănătos”, a declarat autorul studiului, Dr. Zhe Pan, de la Universitatea Medicală Guangzhou din China. „O opinie comună este că somnul de la pranz îmbunătățește performanțele și contracarează consecințele negative ale datoriei de somn. Studiul nostru contestă aceste opinii pe scară largă, a mai spus acesta.
Cercetările anterioare privind legătura dintre somnul din timpul zilei și moartea sau bolile cardiovasculare au produs rezultate contradictorii. În plus, nu au ținut cont de durata somnului nocturn.
Acest studiu a rezumat dovezile disponibile pentru a evalua relația dintre somn și riscurile de deces cauzal și bolile cardiovasculare. În analiză au fost incluși un număr de 313.651 de participanți din mai mult de 20 de studii.
Somnul de pranz, nociv pentru sănătate
Analiza a constatat că somnul lung (mai mult de 60 de minute) a fost asociat cu un risc cu 30% mai mare de deces cauzal și cu o probabilitate mai mare de boală cardiovasculară cu 34%, comparativ cu cei care nu au dormit deloc. Când s-a luat în considerare somnul nocturn, s-au legat pauzele lungi de pranz cu un risc crescut de deces numai la cei care dormeau mai mult de șase ore pe noapte.
În general, somnul de pranz de orice durata a fost asociat cu un risc crescut de deces de 19%. Conexiunea a fost mai accentuată la femei, care aveau o probabilitate mai mare de deces cu 22%, iar la participanții mai în vârstă riscul a crescut cu 17%.
Pauzele scurte de somn (mai puțin de 60 de minute) nu au constituit un risc pentru dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Dr. Pan a spus: „Rezultatele sugerează că pauzele de somn mai scurte (în special cele sub 30 până la 45 de minute) ar putea îmbunătăți sănătatea inimii la persoanele care dorm insuficient noaptea.”
Motivele pentru care somnul de pranz afectează organismul sunt încă incerte, a spus dr. Pan, dar unele studii au sugerat că pauzele îndelungate sunt legate de niveluri mai mari de inflamație, care este riscanta pentru sănătatea inimii și longevitate. Alte cercetări au legat somnul cu hipertensiunea arterială, diabetul și sănătatea fizică generală.