Prima pagină » Informații utile » Somn african, un pește cu totul special. Află care este legenda care îl înconjoară

Somn african, un pește cu totul special. Află care este legenda care îl înconjoară

28 apr. 2025, 11:53,
în Informații utile

Somn african este numele uneia dintre cele mai impresionante specii de pești care trăiesc în râurile și lacurile Africii. Această specie impresionanta a devenit un adevărat simbol al apelor calde de pe continent.

De la pescari pasionați la turiști curioși, somnul african atrage atenția tuturor prin aspectul său special și prin poveștile care îl înconjoară. Iată ce îl face atât de interesant și cum reușește să supraviețuiască în condiții uneori extreme.

Somn african, caracteristici impresionante și obiceiuri neobișnuite

Somn african este un adevărat fenomen al apelor dulci. Acesta este uneori mai mic decât somnul normal, la vârsta adultă ajungând la aproape 170cm și o greutate de 70 de kg. Cu un corp alungit, cap mare și mustăți lungi în număr de 8, acest pește pare desprins dintr-o poveste fantastică. Acestea nu sunt doar un element decorativ, ele îl ajută să simtă prada în apele tulburi, unde vederea nu este foarte eficientă.

Ce este deosebit la somnul african este adaptabilitatea sa incredibilă. Poate trăi atât în râuri, cât și în lacuri liniștite sau chiar în mlaștini sărace în oxigen. Ba mai mult, poate supraviețui chiar și atunci când nivelul apei scade dramatic, îngropându-se în nămol și intrând într-un fel de hibernare până când condițiile revin la normal.

Alimentația sa este, de asemenea, impresionantă. Somnul african este un prădător oportunist, hrănindu-se cu pești mai mici, amfibieni, insecte și chiar păsări care se aventurează prea aproape de apă. Forța și agilitatea sa îl fac un vânător de temut în lumea subacvatică.

Deși poate părea destul de înspăimântător, somnul african are și un rol extrem de important în ecosistem. El ajută la menținerea echilibrului natural, controlând populațiile de pești și alte specii acvatice. Pe lângă toate acestea pentru comunitățile locale reprezintă o sursă valoroasă de hrană.

Legenda care îl înconjoară

Somnul african nu este doar un simplu pește. În multe regiuni, el este considerat ca fiind o creatură aproape mitologică. În folclorul african, există povești despre cum această specie uriașă ar fi trăi de sute de ani și ar păzi de fapt comori ascunse pe fundul râurilor. Unele legende chiar îi atribuie puteri supranaturale, transformându-le într-un personaj de care ar trebui să îți fie frică și pe care este necesar să îl respecți.

Dincolo de legende, pescuitul somnului african este o activitate extrem de populară și importantă. Pentru mulți care practică o astfel de activitate, atunci când reușesc să prindă un exemplar de mari dimensiuni este o adevărată provocare să îl scoată din apă. Însă, atunci când au dus la bun sfârșit această acțiune, au toate motivele pentru a se mândri. Tehnicile de pescuit variază. Unii preferă să se ajute de plase și undițe simple, în timp ce alții preferă metode tradiționale ingenioase transmise din generație în generație.

Carnea de somn african este foarte apreciată, fiind considerată foarte gustoasă și plină de nutrienți. Ea este consumată în numeroase feluri. Poate fi prăjită, afumată sau gătită în tocane delicioase. În multe sate și comunități, vânzarea lui este o sursă principală de venit. Astfel, acest somn african joacă un rol economic tot mai important, sprijinind dezvoltarea agriculturii durabile.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Cât costă rochia purtată de Prima Doamnă, Mirabela Grădinaru, la Salzburg?
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Cum a arătat tortul de la nunta lui Cristian Vâlcan și a Izabelei. Ce discurs emoționant a ținut Radu Vâlcan pentru miri
Playtech.ro
Raed Arafat îndeamnă românii să aibă pregătită o „trusă” de supravieţuire pentru 10 zile
observatornews.ro
TVA mai mare la viitoarea locuinţă, de la 1 august: Românii pierd o cameră sau mai așteaptă un an pentru avans
Playsport.ro
Satul din România cumpărat de un afacerist cu doar 80.000 euro. Pe o sumă de nimic, și-a luat un adevărat...
Evz.ro
Mihaela Rădulescu, coincidență stranie. Este legat de doi bărbați
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Misterul din jurul lui Putin a fost dezvăluit de o poză care face înconjurul lumii. E pentru prima oară când scapă o asemenea imagine
Playtech.ro
Indemnizația de hrană, doar pentru salariații cu venituri sub 6.000 lei net. Care este plafonul lunar
Dailybusiness.ro
Aliatul din bucătărie la care nu te-ai fi gândit. Cum poți curăța rapid vasele arse cu un truc simplu
RomaniaTV
Se schimbă banii luni, 28 iulie 2025! BNR a făcut anunțul despre cea mai nouă monedă a României
stiriromania.ro
S-a emis RO-Alert: Cod galben și portocaliu de ploi torențiale în jumătate de ţară
RomaniaTV
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE! Felix Baumgartner ar urma să fie înmormântat în curtea casei din Elveția, nu în Austria, așa cum s-a crezut inițial. Detalii de ULTIMĂ ORĂ despre funeralii!
redactia.ro
Medicul care l-a resuscitat pe Felix Baumgartner face dezvăluiri cutremurătoare. De ce nu a putut să fie salvat, de fapt, iubitul Mihaelei Rădulescu
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 iulie 2025
28 iulie 2025