Prima pagină » Economic Local » Șomaj tehnic până la finalul anului 2022, în Iași, inclusiv pentru salariații angajatorilor afectați de războiul din Ucraina
Șomaj tehnic până la finalul anului 2022, în Iași, inclusiv pentru salariații angajatorilor afectați de războiul din Ucraina

Șomaj tehnic până la finalul anului 2022, în Iași, inclusiv pentru salariații angajatorilor afectați de războiul din Ucraina

21 apr. 2022, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Șomajul tehnic mai poate fi solicitat de angajatorii din Iași până la finalul anului 2022. Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă(AJOFM) Iași primește cereri și pentru salariații angajatorilor afectați de conflictul armat din Ucraina sau ca urmare a sancțiunilor internaționale aplicate Federației Ruse și Belarusului

Antreprenorii din Iași mai pot solicita șomaj tehnic pentru angajați, dacă suspendă activitatea din cauza pandemiei COVID-19 sau a războiului din Ucraina. Potrivit specialiștilor din cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă(AJOFM) Iași cererile se depun până la finalul anului 2022. De asemenea, în această perioadă este disponibilă și măsura privind reducerea timpului de muncă a salariaților.

”Prin pachetul de măsuri «Sprijin pentru România» Guvernul a prevăzut acordarea șomajului tehnic, iar cererile se depun până la 31 decembrie 2022, în baza OUG nr. 36/2022. Ajutoarele financiare sunt acordate salariaților angajatorilor afectați de conflictul armat din Ucraina sau ca urmare a sancțiunilor internaționale aplicate Federației Ruse și Belarusului. Măsura privind reducerea timpului de muncă a salariaților(Kurzarbeit) se acordă încă 3 luni de la data încetării Stării de Alertă, respectiv până la 8 iunie 2022, Guvernul României având în lucru un proiect de prelungire a acestei măsuri”, a declarat Adriana Sîrghie, purtător de cuvânt al AJOFM Iași.

Cele mai multe ajutoare financiare au fost acordate ieșenilor drept șomaj tehnic

Antreprenorii și angajații din Iași au primit de la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă(AJOFM) ajutoare financiare în valoare de 50 de milioane de euro, în perioada 2020-2021. Banii au fost acordați în cadrul mai multor programe derulate în perioada pandemică, pentru a ajuta mediul privat. Cei mai mulți bani au fost plătiți antreprenorilor care au suspendat activitatea și au trimis angajații în șomaj tehnic. Astfel, 30 de milioane de euro au fost plătite către 14.000 de angajatori care au solicitat banii pentru 110.000 de angajați ieșeni.

De asemenea, părinții care au stat acasă cu copiii pe perioada închiderii temporare a unităților de învățământ au primit ajutoare financiare în valoare de 885.000 de euro. În programul cu program de muncă redus, respectiv ”Kurzarbeit”, AJOFM Iași a plătit peste două milioane de euro, iar pentru activitățile în regim de telemuncă, 1,5 milioane de euro. Angajatorilor care au angajat persoane între 16 și 29 de ani li s-au plătit aproape 1,5 milioane de euro. În programul pentru angajatorii cărora li se decontează o parte din salariul brut al angajaților menținuți în muncă, 41,5 la sută, s-au plătit 13 milioane de euro.

Șomerii din Iași pot face cursuri de reconversie profesională pentru a se angaja mai ușor

În județul Iași sunt înregistrați 8.000 de șomeri, din care 1.000 primesc indemnizație de șomaj. Cei mai mulți șomeri provin din mediul rural și sunt femei. Iașul este unul dintre puținele județe în care rata șomajului a fost constantă de la debutul pandemiei de Covid-19, până în prezent. Șomerii pot să urmeze cursuri de reconversie profesională pentru a reuși să se angajeze mai ușor. AJOFM Iași a organizat primele cursuri, iar după sărbătorile pascale cei interesați se pot înscrie la cursuri de coafeză, electrician sau specialist în IT.

Elena Știrbu este o tânără din Iași care a urmat cursurile de reconversie profesională organizate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă(AJOFM) și s-a angajat la scurt timp după finalizarea lor. Specialiștii din Iași susțin că 60 la sută din cursanți se angajează după finalizarea cursurilor. Șomajul tehnic se acordă și angajaților din Iași care lucrează în domeniul înfrumusețării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *