Prima pagină » International » Soluții pentru rezolvarea crizei gazelor. Un gazoduct care să lege Spania de Europa centrală
Soluții pentru rezolvarea crizei gazelor. Un gazoduct care să lege Spania de Europa centrală

Soluții pentru rezolvarea crizei gazelor. Un gazoduct care să lege Spania de Europa centrală

16 aug. 2022, 19:59,
în International

Proiectul unui gazoduct care traversează Pirineii „este ceva cerut de guvernul spaniol Europei deja de mult timp”, a declarat liderul socialist presei în timpul unei vizite în Las Palmas, în arhipelagul spaniol Canare.

„Sperăm ca acest vis să devină în curând realitate”, a adăugat el, salutând afirmaţiile de săptămâna trecută ale cancelarului german Olaf Scholz, care a estimat că o interconectare între peninsula iberică şi Europa centrală via Franţa lipseşte „în mod dramatic” Europei.

Un astfel de gazoduct „ar contribui astăzi mult la uşurarea şi destinderea situaţiei aprovizionării”, a afirmat cancelarul german, a cărui ţară este una dintre membrele UE cele mai dependente de importurile de gaz rusesc.

Pedro Sanchez a afirmat că „Spania are mult de adus Europei pentru reducerea dependenţei sale energetice faţă de Rusia, datorită imensei noastre capacităţi de regazificare”, subliniind că „o treime din capacitatea totală de regazificare a Europei se află în Spania”.

Spania dispune de şase terminale care permit tratarea gazului natural lichefiat (LNG) importat şi retransformarea lui gaz

 Spania dispune de şase terminale care permit tratarea gazului natural lichefiat (LNG) importat şi retransformarea lui gaz care poate fi injectat în reţeaua spaniolă pentru a fi eventual exportat.

Însă, în acelaşi timp, Spania nu are decât două conexiuni de capacitate scăzută cu Franţa în Ţara Bascilor.

„Suntem pe cale să exportăm energie şi o vom face şi mai mult când vom ameliora interconexiunile”, a adăugat Sanchez.

Ministrul spaniol pentru tranziţie ecologică, Teresa Ribera, a declarat săptămâna trecută că Enagas, proprietarul şi gestionarul reţelei de gaz spaniole, a estimat la „aproximativ opt până la nouă luni” timpul necesar pentru ca un astfel de gazoduct să fie operaţional de partea spaniolă, dar a subliniat în acelaşi timp că totul depinde de partea franceză.

Ministerul francez pentru Tranziţie Energetică a primit aceste afirmaţii fără entuziasm, reamintind că un astfel de proiect ar necesita mulţi ani pentru a fi operaţional şi „nu ar răspunde prin urmare crizei actuale”.

Ne confruntăm cu o gravă penurie de energie în Europa

Un eurodeputat german i-a solicitat preşedintei Parlamentului European, Roberta Metsola, să pună capăt practicii deplasării eurodeputaţilor şi personalului auxiliar între sediile de la Strasbourg şi Bruxelles, relatează luni DPA.

Europarlamentarul Daniel Freund, din grupul Verzilor, i-a solicitat Robertei Metsola să renunţe la actualul sistem ţinând cont de criza energetică din Europa, cauzată de războiul lansat de Rusia contra Ucrainei.

„Ne confruntăm cu o gravă penurie de energie în Europa”, arată Freund în scrisoare.

„Deşi se presupune că unii cetăţeni europeni nu vor putea să îşi încălzească în mod corespunzător locuinţele la iarnă, fără a fi obligatoriu Parlamentul European încălzeşte, asigură energia electrică şi operează două complexuri de clădiri în acelaşi timp”, subliniază eurodeputatul ecologist.

Deocamdată preşedinta PE nu a dat un răspuns la scrisoarea eurodeputatului german.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`